Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Streptococul hemolitic loveste si în scoli

• epidemiologii au extins investigatiile si la clasele I de la Liceul Economic „Vasile Conta“ • purtãtori de streptocococ au fost depistati si la Scoala nr. 5 • la cele douã grãdinite cu program prelungit s-au descoperit 109 copii purtãtori de streptococ, precum si douã educatoare si o angajatã de la bucãtãrie •

Investigatiile epidemiologice s-au extins la Tîrgu Neamt, dupã ce s-a semnalat prezenta unor purtãtori de streptococ beta hemolitic în rîndul elevilor de clasa I de la Liceul Economic „Vasile Conta“. S-au recoltat probe de exudat faringian de la scolarii care aveau simptome de rãcealã si se asteaptã rezultatele analizelor, pentru a se decide dacã se impune tratamentul obligatoriu cu antibiotice. Si la Scoala nr. 5 au fost depistati doi copii bolnavi, de clasa a V-a, respectiv a VIII-a, dupã analiza exudatelor faringiene la laboratoare private din oras. Pînã acum specialistii de la Compartimentul Teritorial de Sãnãtate Publicã (CTSP) Tîrgu Neamt au avut de furcã cu streptococul doar la cele douã grãdinite cu program prelungit din localitate, unde, din cele 500 de probe pentru exudat faringian recoltate de la copii s-a constatat cã 109 erau pozitive, deci numãrul de purtãtori de streptococ ajunge undeva la peste 20% din numãrul prescolarilor. ÃŽn aceeasi situatie s-au descoperit si trei adulti din rîndul personalului, respectiv douã educatoare si o angajatã de la blocul alimentar, care au fost trimise acasã, în concediu medical, pentru a urma tratamentul corespunzãtor. Cu ocazia efectuãrii analizelor s-au depistat si sapte purtãtori de stafilococ. Dar cum antibioticele recomandate pentru eliminarea streptococului beta hemolitic erau eficiente si în cazul stafilococului, nu s-au luat mãsuri suplimentare. Stafilococul este periculos doar pentru cei din domeniul sanitar, pentru cã poate duce la infectarea unor plãgi, si pentru cei care lucreazã la blocuri alimentare, unde poate genera aparitia unor toxiinfectii alimentare. ÃŽn schimb, streptococul beta hemolitic poate da afectiuni diverse, de la rosu în gît sau angine, faringite, pînã la scarlatinã si complicatii renale, dacã este mai agresiv. Problema constã în faptul cã purtãtori pot fi si copii aparent sãnãtosi, care nu prezintã simtome de rãcealã. De aceea se fac investigatii extinse, pentru a se elimina toate focarele posibile, fiindcã streptococul este extrem de contagios.
Tuturor pãrintilor li s-a explicat foarte clar cã nu mai trebuie sã-i aducã pe copii în colectivitate, pînã cînd nu sînt efectuate cele zece zile de tratament cu antibiotice recomandate conform antibiogramei. Dar nu toti au tinut cont de recomandãri, lucru care s-a vãzut în urma unui control efectuat de epidemiologi la clasele întîi de la Liceul Economic. „ÃŽntr-una din clase se aflau la ore trei copii care în mod normal trebuiau sã fie sub tratament si retrasi din colectivitate. Pãrintii stiau foarte clar cã nu aveau voie sã mai aducã la scoalã copiii purtãtori de streptococ. Dupã vacantã, reintrarea în colectivitate se va face doar în urma triajului epidemiologic, absolut toti copiii vor trebui sã prezinte rezultatele exudatelor faringiene, si va fi permis accesul în unitate doar a celor cu rezultate negative. Nu vom tolera nici o abatere de la aceastã regulã, iar sanctiunile vor fi drastice pentru educatoarele care vor permite accesul copiilor în grãdinitã, precum si pentru pãrintii care îi aduc pe acestia în colectivitate desi stiu cã sînt purtãtori de streptococ, sub tratament, sau bolnavi“, a avertizat medicul Herghelegiu.
Compartimentul de Sãnãtate Publicã din Tîrgu Neamt a intrat în alertã la începutul lunii decembrie dupã ce la un laborator privat din oras s-a depistat prezenta streptocopului beta hemolitic grupa A la cîtiva copii de vîrstã prescolarã de la grãdinitele 1 si 2, astfel cã specialistii epidemiologi au decis sã treacã la verificãri în rîndul grupelor din care fãceau parte copiii bolnavi. Surpriza a fost foarte mare, constatîndu-se cã infectia streptococicã era destul de extinsã în ambele grãdinite. Aceastã stare de lucruri i-a alarmat pe epidemiologi, care la Tîrgu Neamt nu avuseserã niciodatã atît de multe cazuri. Înainte se înregistrau mai putin de 20 într-un an.

Articol afisat de 2743 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective