Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CICÃ NU SE TEM DAR LE TÎTÎIE... SCAUNUL

CICÃ NU SE TEM DAR LE TÎTÎIE... SCAUNUL

• sefii institutiilor publice numiti în functii de guvernarea trecut afirm c nu se tem de demitere • unii consider c si-au fcut treaba dar admit c schimbarea este posibil • Stefan Pal Gal, director la Protectia Mediului spune c: „Nu m tem de schimbare, dar m astept la producerea ei“ • sefii de la Pensii si ITM sustin c au fost buni manageri • generalul Mihai Lacatusu, dac ar fi schimbat, ar fi „recidivist“ • „Consider c nu exist nici un temei pentru a fi schimbat“, afirm Aurelian Vasea Soric, seful Politiei Neamt • directorul de la Agricultur a declarat c va fi primul care se va da deoparte cînd va fi s fie vînt de schimbare •

Apele în politica româneascã de dupã alegerile parlamentare din noiembrie s-au limpezit, premierul a fost desemnat, Guvernul Boc la fel, iar acum se discutã dregãtorii prin diverse ministere sau alte institutii ale statului de la nivel central pentru membrii formatiunilor judetene care au avut rezultate bune la scrutin. Urmãtoarea miscare va fi numirea directorilor la serviciile descentralizate din judete. Si la Neamt e zarvã mare, dar deocamdatã nimeni nu dã pronosticuri cu nume certe de viitori sefi. ÃŽn atare conditii, Monitorul i-a chestionat pe încã actualii directori dacã-si simt amenintat postul. Majoritatea sustin cã au fãcut lucruri bune în timpul mandatului si asteaptã sã vadã ce va fi.

Seful Casei Judetene de Pensii Neamt, Cezar Aanegroae, este în fruntea institutiei de mai bine de 2 ani. El si-a cîstigat postul prin concurs, la finele lunii octombrie 2006, înlocuindu-l pe Puiu Marin, care a plecat în Canada. Schimbãrile care ar putea avea loc la vîrful tuturor institutiilor publice nu-l sperie. „Nu am nici o informatie în aceastã privintã si prefer sã nu mã pronunt referitor la acest subiect. Cred cã se vede ce am fãcut si nu e nevoie de prea multe cuvinte“, a precizat acesta.
O altã institutie publicã al cãrei lider se cam schimbã o datã la 4 ani este Inspectoratul Teritorial de Muncã Neamt. „Tot timpul cînd se formeazã un nou Guvern este normal ca acesta sã-si urmeze programul de guvernare. ÃŽn ce priveste sefia ITM Neamt este greu de apreciat, de fãcut declaratii de acest fel. Dar, cred cã sînt un bun specialist, un profesionist si pe aceste criterii am fost numit în functie si în nici un caz pe cele de ordin politic“, a spus Ioan Popescu, seful ITM Neamt.
Conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Neamt, este asiguratã de Titi Tãnase. La început de an seful Fiscului a declarat cã nu ar putea spune nimic în acest moment pe acest subiect dar cã, neoficial, existã semnale încurajatoare. Pe parcursul anului trecut Titi Tãnase împreunã cu alti 17 sefi de Finante din mai multe judete au fost rotiti între ei, iar pietreanul a fost mutat la Prahova. Ulterior i-a fost oferitã o slujbã în capitalã, ca director general al Directiei de Cooperare Internationalã, în cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã. Functia era cu detasare, pe o perioadã de 6 luni. La o zi distantã de la numire, pe 23 aprilie 2008, Titi Tãnase a renuntat la Bucuresti si s-a întors la sefia Fiscului nemtean.
ÃŽn ce priveste sefia Gãrzii Financiare Neamt aici situatia este delicatã, avînd în vedere faptul cã actualul sef este adjunct, numit cu delegatie, pe o perioadã de 6 luni, cu începere de pe 12 iulie 2008. Teoretic delegatia sa expirã în scurt timp, dar în februarie expirã si retrogradarea de un an, aplicatã comisarului sef, Constantin Nistor.

„O datã la patru ani e firesc sã se întîmple asa“

Stefan Pal Gal, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, a declarat cã schimbarea din functie o datã cu schimbarea guvernãrii este un lucru firesc. „Nu mã tem de schimbare, dar mã astept la producerea ei. O datã la patru ani e firesc sã se întîmple asa. Cred cã vor mai trece cîteva zile pînã se va întîmpla asta la APM, pentru cã mai întîi trebuie numiti secretarii de stat, prefectii si apoi oamenii pentru functiile de la judet“, a declarat Stefan Pal Gal. Neculai Bucsã, seful Gãrzii de Mediu, sustine cã astfel de schimbãri nu sînt tocmai propice pentru aceastã perioadã: „Nu stiu dacã se va produce schimbarea mea din functie sau nu, dar în contextul crizei care se preconizeazã. Consider cã aceste schimbãri nu îsi au locul“.
Profesorul Mihai Lãcãtusu, inspector general al Inspectoratului Scolar, aproape cã s-a învãtat cu schimbarea dupã ce ia concursul. Desi nu e nimic anuntat oficial, dacã va fi sã piardã frîiele învãtãmîntului nemtean, Mihai Lãcãtusu va fi „recidivist“: „Noi ne facem treaba normal si sper sã o încheiem asa cum am început-o. Sînt învãtat cu toate activitãtile din sistemul educational, în diverse ierarhii, asa cã nu mã sperie nimic“.
Andrei Ignat, un alt penelist cunoscut, sef al Inspectoratului de Stat în Constructii Neamt, este de pãrere cã schimbarea din actuala functie nu ar fi decît o usurare pentru el. „Serios cã ar fi o usurare pentru mine. Chiar simt nevoia de o schimbare si am definit deja o serie de oportunitãti care pun serviciul în plan secund. Eu am trecut si prin vremuri mai bune si prin altele mai putin bune. Asa cã nu pot decît sã astept schimbarea mea“, a declarat Andrei Ignat.

Nici seful Politiei nu se teme

Seful Politiei Neamt nu se simte în pericol de a fi schimbat din functie pe criterii politice. Desi este de acord cã orice sef trebuie sã fie responsabil pentru institutia pe care o conduce, el nu crede cã va fi afectat de schimbarea de putere. „Pericolul de a fi schimbat din functie existã la nivelul oricãrui sef de institutie publicã, deoarece acesta trebuie sã-si asume responsabilitatea pentru ceea ce se întîmplã în institutia pe care o conduce. Referitor la întrebarea dumneavoastrã, si anume dacã pe mine mã poate afecta schimbarea politicã, consider cã nu existã nici un temei pentru a fi fãcut acest lucru“, a spus Aurelian Vasea Soric, comandantul Politiei Neamt.
Seful Directiei Agricole este dispus sã renunte la functia pe care o detine, dar considerã cã blocarea unor posturi este principial incorectã. „Principial sînt de acord si este normal sã fie schimbatã echipa, odatã cu schimbarea puterii politice. Necazul este însã altul. ÃŽn primul rînd cã se discutã despre aceste schimbãri în totalã contradictie cu legislatia, iar în al doilea rînd este o mare problemã cu blocarea posturilor. Sã nu se înteleagã gresit! Eu voi fi printre primii care vor renunta la functie atunci cînd se va da semnalul schimbãrii. Voi face acest lucru fãrã probleme si nu voi avea nevoie de un alt semnal. Repet, o sã-mi dau singur demisia, atunci cînd se va cere acest lucru, însã cred cã, principial vorbind, nu este normal sã blochezi posturile într-o astfel de perioadã“, a precizat Liviu Bumbu.
Seful de la APIA Neamt laudã realizãrile institutiei pecare o conduce si apreciazã cã el si colegii sãi ar trebui sã fie lãsati în pace. „E o întrebare foarte grea si nu stiu ce sã vã rãspund. Eu cred cã normal ar fi sã se tinã cont de performantele obtinute, în legislatura trecutã, de fiecare director în parte. ÃŽn anul 2008, APIA Neamt a fost printre primele agentii din tarã la acordarea subventiilor. Eu cred cã ar trebui sã fim lãsati în pace, mai ales cã sîntem functionari publici, însã nu se stie niciodatã“, a conchis directorul Petru Pîrlea.

Articol afisat de 3620 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 06.01.2009 11:13
Gata voi ati papat destul. Altii la rand.
Ca sa vedeti cam ce griji au derbedeii astia care ne conduc.Ca vor fi schimbate conducerile a o gramada de institutii, e mai mult decat sigur.Vor mai fi si care vor ramane si aceia sunt cei care fac pantofii si iau scamele de pe nea Gigel asta de a pus stapanire pe o mare parte din Moldova.Unul din cei ce vor ramane,va fi seful politiei. Ca la asta cand tipa o data Gigel,zici ca a luptat la club Dodo(vis a vis de zoo, unde fac prichindeii petreceri si se joaca cu jucarii gonflabile) nu in Kosovo. Asa se fastaceste si o data zice "am inteles sefu" ca a si indeplinit ordinele Gigelului. Asa ca de cei care ati fost neascultatori, are grija Gigelul sa va faca de petrecanie. La anu`si la multi ani baaaa! Descentralizatilor baaaa!
Ad�ugat de angelica la data 06.01.2009 17:55
NU-MI PLAC SCHIMBARILE
Algoritmul..nu a facut decat rau[a fost adus de conventia democrata..1996-1997parca]Esti bun profesionist..stai.Nu esti bun..pleaca.Un gust amar ma incearca gandindu-ma la ,,FAIMOASA d-na DREXLER" care a distrus oameni,caractere,profesionisti si a crezut ca l-a prins pe D-ZEU de picioare.Unde a ajuns!???Luati aminte.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective