Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rãzboiul gazelor, fãrã victime. Deocamdatã.

• reprezentantii marilor agenti economici din Neamt afirmã cã nu au Ă®ncã probleme din cauza sistãrii livrãrilor de gaze din Rusia • asta si pentru cã au pornit activitatea abia de luni • „Activitatea a fost reluatã la nivel redus, astfel Ă®ncĂ®t nu au fost sesizate probleme cu presiunea gazului. Cel putin deocamdatã“, a declarat managerul firmei Kober •

Rãzboiul dintre Rusia si Ucraina Ă®n ce priveste furnizarea de gaze naturale cãtre Europa si implicit România nu a fãcut victime Ă®n Neamt. Divergentele Ă®ntre cele douã state s-au declansat la Ă®nceputul acestui an, cĂ®nd Rusia a acuzat Ucraina cã furã din gazul destinat tãrilor europene. De la 1 ianuarie Gazprom a Ă®ntrerupt livrãrile cãtre Ucraina, Ă®n timp ce clientii europeni au Ă®nregistrat scãderi semnificative ale debitelor la gaze. PĂ®nã acum tara noastrã importa 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia, pe ruta ucraineanã, ceea ce Ă®nsemna o cincime din gazul consumat zilnic de români. Ieri dimineatã, 6 ianuarie 2009, Ministerul Economiei a anuntat cã gigantul rus Gazprom a sistat complet livrãrile de gaze prin statia Isaccea 2 si prin urmare statia a fost Ă®nchisã pentru a evita depresurizarea.
Marii consumatori nemteni au fost liberi cu ocazia Sãrbãtorilor de iarnã, iar instalatiile au fost repornite, Ă®n unele cazuri la capacitate redusã, abia de luni, 5 ianuarie 2009. ĂŽn aceste conditii patronii societãtilor comerciale din judet afirmã cu tãrie cã nu au fost anuntati de furnizarea gazului la presiune redusã, dar desi nimeni nu a spus direct si rãspicat, unii se asteaptã sã Ă®ntĂ®mpine dificultãti din acest punct de vedere. Una din societãtile care depind de gaze este firma Petrocart Piatra Neamt. „Deocamdatã nu avem astfel de probleme si nu am sesizat o scãdere a presiunii la furnizarea de gaze naturale. Cu toate acestea trebuie sã mentionez cã sĂ®ntem o fabricã mare si ar fi o adevãratã problemã scãderea presiunii. Societatea a fost opritã de Sãrbãtori, si abia de luni, 5 ianuarie 2009, s-a reluat pornirea instalatiilor, astfel Ă®ncĂ®t nu am sesizat nimic, cel putin deocamdatã. Pot apãrea astfel de probleme Ă®n urmãtoarele zile, dar pĂ®nã acum nu au fost“, a declarat directorul general Adrian Vais.

Gazul nu-i o problemã la Azochim...

Cam aceeasi este situatia si la alt mare consumator din Neamt, societatea Kober. „Din informatiile pe care le am pĂ®nã acum nu existã probleme cu presiunea la furnizarea de gaze naturale. Si la noi unitatea a fost Ă®nchisã pĂ®nã pe 5 ianuarie, iar de la aceastã datã activitatea a fost reluatã la nivel redus, astfel Ă®ncĂ®t nu au fost sesizate probleme cu presiunea gazului. Cel putin deocamdatã“, a declarat managerul firmei, Aurel Kober. La fostul Azochim furnizarea de gaz metan a fost sistatã Ă®ncã de anul trecut, de la 1 noiembrie 2008, cĂ®nd societatea furnizoare a Ă®nchis robinetul din cauza datoriilor foarte mari pe care le avea firma nemteanã. Deocamdatã nu existã o datã certã privind redeschiderea combinatului, conducerea firmei asteptĂ®nd sã meargã la negocieri cu reprezentantii noului Guvern.
Fabrica de tevi din Roman nu resimte efectele sistãrii furnizãrii gazului metan. Sindicalistii se cam feresc sã ofere date exacte, Ă®nsã nu neagã existenta neajunsului. PĂ®nã una alta, uzina apartinĂ®nd Concernului ArcelorMittal este oricum datã la „foc mic“, pĂ®nã pe data de 15 ianuarie, cĂ®nd ar trebui reluat procesul de productie. Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub, a mentionat cã totul este, Ă®n prezent, la nivel de „zvonisticã“. Acesta a precizat cã trebuie ca oamenii ce vor sã rãmĂ®nã sã lucreze Ă®n fabricã sã nu ajungã la disperare si sã creadã cã aceastã crizã energeticã, venitã pe fondul amplei crize globale este ceva trecãtor. CĂ®nd este vorba despre declaratii transante, acesta, Ă®nsã, se fereste de cuvinte categorice. „Nu pot sã spun absolut nimic. Doar am auzit cã ar fi ceva neajunsuri. Probabil cei din conducere doresc sã facã o serie de economii, Ă®n conditiile Ă®n care, peste cĂ®teva zile, va reĂ®ncepe procesul de productie. Asteptãm sã se dea drumul Ă®n special la Laminorul 16 Toli“, a mentionat liderul sindical Gheorghe Ciobanu.

Articol afisat de 1580 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. MURARU; T. CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective