Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„«Festivalul de Piatra» este esential pentru crearea identitãtii culturale a Neamtului“

• declaratia apartine presedintelui Consiliului Judetan, Vasile Pruteanu, cu referire la festivalul de scurt metraj care Ă®ncepe astãzi la Piatra Neamt • Ă®n urbea de la poalele Pietricicãi vor fi „prezente“ 44 de filme selectate din 147, realizate toate Ă®n ultimii doi ani • unul dintre organizatori, alãturi de CJ, este tĂ®nãrul regizor pietrean Andrei Dãscãlescu • gala de premiere va avea loc sĂ®mbãtã, 10 ianuarie •

Prima editie a festivalului national de scurt metraj „Filmul de Piatra“ Ă®ncepe astãzi, la Piatra Neamt. Pentru desfãsurarea evenimentului, Consiliul Judetean s-a asociat cu firma „Filmlab“, asigurĂ®nd o finantare de 100. 000 de lei. Obiectivul principal al asocierii, dupã cum a spus Vasile Pruteanu, presedintele CJ, Ă®l constituie promovarea filmelor de scurt metraj realizate de cãtre tineri cineasti români si strãini. „Festivalul va fi esential pentru crearea identitãtii culturale a judetului Neamt si va fi complementar Festivalului International de Teatru, Vacantelor Muzicale si altor manifestãri culturale care Ă®ncep sã prindã contur Ă®ntr-o zonã nu foarte bogatã la acest capitol“, a declarat presedintele Pruteanu.

Un eveniment al tinerilor

„Festivalul acesta reprezintã sfĂ®rsitul unor lucruri deja Ă®ncepute. S-au Ă®nscris 147 de filme foarte diferite, ceea ce Ă®nseamnã o foarte mare performantã pentru o primã editie. SĂ®nt multe filme românesti, realizate Ă®n ultimii doi ani. Am selectat 44, plus cĂ®teva fãcute de cãtre elevi de liceu, care demonstreazã Ă®ncercãri remarcabile Ă®n a face cinematografie. E un festival al tinerilor; cel putin la prima editie media de vĂ®rstã va fi putin peste 20 de ani. Piatra Neamt va fi un platou al filmului, timp de trei zile“, a declarat pietreanul Andrei Dãscãlescu, regizor a douã scurt metraje si al unui film de lung metraj, apreciate Ă®n strãinãtate si unul dintre organizatorii „Filmului de Piatra“. Manifestarea se vrea a fi dedicatã Ă®n Ă®ntregime tinerilor cineasti si scurt-metrajelor, o competitie nationalã care sã Ă®ncurajeze productiile independente si pe cele de scoalã, premiind fiecare element al filmului. Organizatorii Ă®ncearcã sã aducã publicului si tinerilor cineasti români cele mai bune si mai premiate scurt-metraje din lume, si au fost invitati la „Filmul de Piatra“ autori ai filmelor si selectori ai festivalurilor, Ă®ncurajĂ®ndu-se schimbul de experientã, lãrgirea orizonturilor si descoperirea de noi talente. Festivalul va fi gazda a cel putin o sutã de competitori (tineri cineasti si actori) si a Ă®n jur de 20 de invitati speciali, din tarã si strãinãtate. Locatia principalã este Teatrul Tineretului, unde se vor desfãsura proiectiile si galele (de deschidere si de premiere).

La 19, la TT

Festivitatea de deschidere a „Filmului de Piatra“ va avea loc la ora 19, la Teatrul Tineretului, dupã care vor fi prezentate „mostre de piatra“ - o selectie de filme din programele festivalului. De la ora 21 va Ă®ncepe prima competitie, cĂ®nd vor putea fi vizionate piesele: „Random playlist“, „bart“, „E. motional in. sight“, „Pisi pisi pam pam“, „Easy life“, „Tutunul nu dãuneazã grav sãnãtãtii“, „Breath out the fear“, „Carambol“, „Dormi!“, „Domnul Mircea“, „Ayahuasca“, „Milky way“, „8 am“, „Bad vacation plan“, „Eu sunt eu“ si „Falling down“.
Joi, 8 ianuarie, scurt metrajele intrate Ă®n competitie vor fi vizionate Ă®ncepĂ®nd cu ora 14. 30, la fel ca si vineri, iar sĂ®mbãtã, 10 ianuarie, de la ora 11, pentru ca la ora 20 sã aibã loc festivitatea de premiere a filmelor cĂ®stigãtoare. Duminicã, de la 11 si pĂ®nã seara vor fi reluãri.

Ce premii se oferã

Ceremonia de Ă®nchidere va fi o galã complexã, urmatã de un mini-concert al Trupei Jukebox. Categoriile de premii ce vor fi oferite sĂ®nt: cel mai bun actor, cea mai bunã actritã, cel mai bun film documentar, cel mai bun film de fictiune, cel mai bun film de animatie/ experimental, cea mai bunã regie (se va acorda cĂ®te un singur premiu pentru toate categoriile), cea mai bunã imagine (un singur premiu pentru toate categoriile), cel mai bun sunet (un singur premiu pentru toate categoriile), si marele premiu, pentru cel mai bun film din toate categoriile. Premiile vor fi Ă®n bani, 1. 000 de euro marele premiu si 500 de euro celelalte, la care se adaugã produse oferite de sponsori si, dacã va fi cazul, mentiuni speciale.

Cine este Andrei Dãscãlescu

Regizorul Andrei Dãscãlescu, autorul filmului documentar de lung-metraj „Constantin si Elena“, a fost singurul premiat din România la una din sectiunile competitionale ale Festivalului International de Film Documentar (IDFA) de la Amsterdam. Documentarul a fost desemnat cĂ®stigãtorul sectiunii First Appearance la IDFA 2008. Supranumit „Cannes-ul documentarului“, festivalul olandez este recunoscut pe plan mondial ca fiind cel mai important festival de film documentar, cu peste 250 de titluri Ă®n program, 5 sectiuni competitionale si cea mai importantã platformã profesionalã pentru finantarea, vĂ®nzarea sau cumpãrarea de film documentar. „Constantin si Elena“ prezintã viata de zi cu zi, dar cu vaste meditatii si implicatii filozofice, a unui cuplu de bãtrĂ®ni cãsãtoriti de peste jumãtate de secol, care trãiesc Ă®ntr-un sat de lĂ®ngã Piatra Neamt. Din 67 de ore de material filmat, regizorul a pãstrat Ă®n versiunea finalã aproximativ 100 de minute. Filmul a concurat cu alte 14 productii de debut din Ă®ntreaga lume pentru premiul sectiunii „First Appearance“. Andrei Dãscãlescu a lucrat timp de 2 ani la acest film, o coproductie româno-spaniolã finantatã Ă®n mare parte din resurse proprii. Toate cele trei proiectii ale filmului la Amsterdam au fost cu casa Ă®nchisã, toate biletele fiind vĂ®ndute. ĂŽn clasamentul publicului, filmul a obtinut locul 21, din peste 250 de
filme la care publicul a votat. SĂ®mbãtã 29 noiembrie 2008, la ceremonia de premiere, „Constantin si Elena“ a fost declarat cĂ®stigãtor al premiului First Appearance, dedicat regizorilor debutanti sau aflati la al doilea film. „Regizorul Andrei Dãscãlescu a creat o reflectie asupra vietii si mortii. Scene intime si pline de umor Ă®n casa protagonistilor sĂ®nt capturate elegant, cu o camerã discretã si fluidã, care le urmãreste activitãtile cotidiene“, declara Sally Berger, presedintele juriului. TĂ®nãrul cineast pietrean a lucrat Ă®n trecut cu Francis Ford Coppola, ca asistent de montaj al filmului „Tinerete fãrã tinerete“.

Articol afisat de 2053 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M N)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective