Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

DATI AFARÃ DE LEGEA LU’ BOC

• pensionarii care lucreazã prin institutiile de stat vor fi dati afarã • asa spune o ordonantã a Guvernului Boc • dacã vîrstnicii aleg sã munceascã în continuare, vor trebui sã renunte la pensie • în Neamt este vorba de cîteva sute de persoane • multi au functii de conducere bine retribuite • cel mai greu lovit este învãtãmîntul de unde ar trebui sã disparã aproape 100 de pensionari • problema e cã ei lucreazã la catedrã •

Institutiile publice din judet sînt obligate sã renunte la vîrstnicii care se bucurã de pensie si în paralel si de salariu, conform uneia din primele ordonante de urgentã emise de cãtre noul Guvern Boc. Dacã persoanele în cauzã sînt dornice sã aibã totusi serviciu în continuare, atunci au obligatia de a renunta la pensie. Coincidentã sau nu, cam toti pensionarii pãstrati în functie sînt salariati cu functii de rãspundere si cu salariu pe mãsurã. Probabil tocmai de aceea le va fi greu sã aleagã între un venit semnificativ si o pensie care nu este neglijabilã, mai ales dacã este vorba de cei care au îmbrãcat haina militarã la viata lor sau de economisti si chiar dascãli. Generalul Mihai Lãcãtusu, sef al învãtãmîntului nemtean, sustine cã totusi în acest domeniu este nevoie sã se lucreze cu pensionari, din lipsã de specialisti. „E de preferat sã fie acceptati în sistem dascãli pensionari care cunosc psihologia copilului, tehnici specifice de lucru si detin cunostinte de specialitate, decît sã fie agreati suplinitori necalificati. ÃŽn fond, pensionarii sînt oameni care au acumulat vaste cunostinte la viata lor, au experientã didacticã si au grade didactice. Acum se vrea ca acesti oameni sã fie plãtiti cu ora, descurajîndu-i în felul acesta sã mai vinã sã predea. ÃŽn sistemul educational nemtean, în acest an scolar, sînt 86 de norme didactice ocupate de cãtre personal didactic pensionar. 39 de pensionari detin norme întregi, 23 au sub o normã iar 24 reprezintã personal didactic asociat. Vom vedea ce se va întîmpla pentru anul scolar viitor, dacã vor mai vrea colegii nostri pensionari sã se prezinte în fata elevilor în noile conditii de platã“.

Doi la Prefecturã, cinci la CJ

Si din institutii precum Prefectura si Consiliul Judetean probabil vor fi scosi pensionarii pe tusã. Cele mai putine cazuri sînt la Prefecturã, unde au rãmas sã munceascã în loc sã stea la pensie, doar douã persoane. La Consiliul Judetean si institutiile pe care le are în subordine s-au cuibãrit mai multe, pentru cã si avantajele par mai mari, dacã se comparã veniturile si bonusurile de peste ani. Dupã cum a declarat Mona Bocancea, purtãtor de cuvînt al CJ, în consiliu sînt cinci pensionari, urmînd a fi identificate cazurile similare în institutiile subordonate. „Sub semnãtura domnului presedinte Vasile Pruteanu a fost trimisã o circularã cãtre toate institutiile de culturã din judet - muzee, Centrul Carmen Saeculare, Teatrul Tineretului, cãtre Salvamont, Administratia Parcului National Ceahlãu, Directia pentru Protectia Copilului, Apa Serv, Drupo, Troleibuzul, centrele pentru persoanele cu diverse afectiuni, prin care s-a fãcut precizarea cã persoanele care intrã sub incidenta OUG 230/ 2008, adicã beneficiazã de pensie si au si serviciu, trebuie sã se decidã în termen de 15 zile pentru care dintre cele douã venituri opteazã, nemaiputînd beneficia de ambele, în acelasi timp“, a declarat Mona Bocancea.

30 pe la Primãria Piatra

ÃŽn aparatul propriu al primarului de Piatra Neamt îsi desfãsoarã activitatea 30 de pensionari. La Aqua Calor un pensionar îsi desfãsoarã activitatea cu normã întreagã, la Locato - sase, la Locativ Serv - nouã, la Salubritas - una, la Urban - trei, iar la Perla Invest tot trei. Printre acestia din urmã se numãrã inclusiv directorul societãtii, ieseanul Aurel Maxim. Politistii, magistratii, personalul auxiliar din justitie si cadrele militare pensionate pentru limita de vîrstã, care lucreazã în prezent în institutiile publice, regiile autonome sau companiile cu capital de stat, trebuie sã opteze în douã sãptãmîni pentru una dintre cele douã calitãti. Potrivit OUG adoptate în ultima sedintã de Guvern, publicatã luni, 5 ianuarie, în Monitorul Oficial, plata pensiei se suspendã începînd cu luna urmãtoare celei în care „beneficiarul unei pensii pentru limita de vîrstã realizeazã venituri din exercitarea unei functii remunerate în cadrul autoritãtilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare, precum si în cadrul regiilor autonome, societãtilor si companiilor nationale si societãtilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã“. Cei care opteazã pentru rãmînerea sau trecerea în cîmpul muncii trebuie sã înapoieze în 30 de zile indemnizatiile primite la pensionare - este cazul militarilor si al magistratilor. Printre primii care au fãcut deja acest lucru se regãseste noul ministru al Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, care pentru a rãmîne demnitar a dat statului aproape un miliard de lei vechi, atîta cît a încasat cînd a renuntat la haina militarã. Probabil cã la finalul mandatului va apãrea si un temei legal în baza cãruia acesta si altii ca el sã îsi reprimeascã sumele deloc de neglijat cu care „a împrumutat“ statul acum, cu dobînda aferentã.

Trei la Spitalul Judetean si doi la Fisc

Deocamdatã situatia pensionarilor din Spitalul Judetean de Urgentã Neamt este incertã, dar avînd în vedere cã este vorba de numai trei medici înlocuirea acestora nu ar fi chiar o mare problemã. „Nu avem decît trei medici pensionari care lucreazã în spital, respectiv cîte unul în sectiile Pediatrie, Interne si Anestezie Terapie Intensivã. Am aflat de intentiile excutivului, dar deocamdatã nu am primit nimic în acest sens. Totusi, ne-am preocupat în ultima perioadã de timp sã avem personal asigurat pe toate sectiile, astfel încît am rãmas cu numai trei medici pensionari“, a declarat doctorul Constantin Nanu, director general interimar al celei mai mari unitãti spitalicesti din Neamt. Aceeasi situatie este la Directia Generalã a Finantelor Publice Neamt, unde sînt angajati numai doi pensionari. Directorul Titi Tãnase primise de la minister un ordin în baza cãruia trebuia sã raporteze la Bucuresti, pînã ieri, numãrul de functionari pensionari care presteazã activitate în institutia pe care o conduce. De mentionat este faptul cã în alte trei institutii bugetare din Neamt nu este nici un pensionar. Este vorba de Casa Judeteanã de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncã si Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Neamt.

Doar doi sefi la Primãria Roman

Reglementãrile ordonantei de urgentã nu ating prea multi angajati ai Primãriei Roman, mai putin de zece oameni, dar doi dintre acestia sînt pe posturi de sef. Grigore Cozma este director executiv al Politiei Comunitare Roman, iar Gheorghe Cazacu, sef Serviciu gestionare cîini fãrã stãpîn. Ultimul dintre acestia a ocupat postul la concursul desfãsurat în ultima lunã a anului 2008 si a fost angajat de la 15 decembrie. Primarul Laurentiu Leoreanu si cu specialistii din staff analizeazã deocamdatã situatia, deoarece încã nu pot fi accesate normele de aplicare pe site-ul Monitorului Oficial. „Asteptãm sã vedem normele de aplicare si apoi vom lua o decizie, în conformitate cu prevederile legale. Pînã atunci, ne pregãtim din toate punctele de vedere, pentru cã dacã va trebui sã renuntãm la acesti oameni vom avea nevoie imediat de altii ca sã suplineascã functiile de conducere“, a declarat Laurentiu Leoreanu. Conform ordonantei, pensionarii care vor sã rãmînã angajati vor trebui sã renunte la pensie în favoarea salariului, numai cã, în cazul celor doi sefi din Primãria Roman, pensiile depãsesc cu mult salariile, acestia fiind fosti ofiteri, primul în politie, celãlalt în armatã. „Vor trebui sã aleagã între pensie si salariu, un salariu care nu poate fi acordat decît conform grilei de la nivelul primãriei si la care nu se pot adãuga nici un fel de alte venituri pentru a compensa pierderea pensiei“, a mai spus primarul Leoreanu. Unul altul dintre cei vizati este si Gheorghe Bulai, tatãl consilierului local Oana Geanina Afetelor, fost subofiter de politie, actualmente agent comunitar. „Nu m-am reangajat pentru cã nu aveam din ce trãi, ci pentru cã nu pot sta degeaba, pentru cã am vrut sã mã simt util comunitãtii. ÃŽmi place munca pe care o fac si cred cã experienta mea din politie este utilã pentru cei mai tineri sau care se aflã la începutul activitãtii“, a declarat Gheoghe Bulai.

Articol afisat de 2777 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU; V. MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mary la data 08.01.2009 09:01
Guvernul Boc Rusine Nationala.
nu il mai da-ti exemplu pe Gabriel Oprea caci nu e cazul.ala are de unde da miliarde inapoi!
pensionari sunteti multi.uniti-va si da-ti in judecata pseudoguvernul asta.e dreptul vostru sa munciti unde vreti voi conform Constitutiei.Se incalca grav dreptul la munca garantat in lege.nu stati cu mainile in san!Uniti-va!
Ad�ugat de JFR la data 08.01.2009 13:23
Tinerii la lucru
In sfarsit avem o lege prin care nu mai pot toti mosnegii sa fure bani de la stat ca oricum castigau mai mult nu doar din pensie si salariu. Asa li se da sansa si tinerilor sa isi gaseasca de lucru
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective