Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POD ARUNCAT ÃŽN AER

POD ARUNCAT ÃŽN AER

• miercuri, de la prînz si pînã la ora 21, s-au dinamitat aglomerãrile de gheatã din satul Frumosu • a fost creat un canal de scurgere de 1, 5 kilometri • ieri, bubuielile s-au reluat • în cele douã zile, pirotehnistii au folosit aproximativ 25 de kilograme de dinamitã n
o investitie de sute de miliarde de lei vechi pentru regularizarea Bistritei este blocatã • lucrarea nu poate fi adjudecatã din cauza contestatiilor •

Dinamitãrile au reînceput si în aceastã iarnã pe cursul Bistritei, primele explozii fãcîndu-se auzite miercuri, toatã dupã-amiaza, pînã seara la ora 21. Bubuielile au fost reluate si a doua zi, adicã joi, 8 ianuarie. Prefectul Mioara Manea s-a deplasat în dupã-amiaza zilei de ieri, 7 ianuarie, pe Valea Bistritei împreunã cu seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã, colonelul Ioan Niticã, cu directorul SGA Neamt, Stelian Mihãilã si cu echipe de specialisti de la aceste institutii. Motivul deplasãrii l-a constituit aglomerãrile de zai formate, cu grosimea cuprinsã între 0, 2 si 4, 5 metri, care se întindeau, pe 7 ianuarie, pe o lungime de 13, 2 km amonte de viaductul Poiana Teiului.
„Datoritã blocajelor de gheatã, în cursul zilei de miercuri, amonte pod Frumosu nivelul apei a crescut, formînd o acumulare de mici dimensiuni. Dupã o analizã a fenomenului la fata locului, s-a luat decizia distrugerii controlate, cu dinamitã, a barajelor de gheatã“, a declarat Dana Savu, purtãtor de cuvînt al Prefecturii Neamt.
Astfel, echipa pirotehnicã a ISU, condusã de colonelul Ioan Niticã, a executat în ziua de miercuri, 7 ianuarie, între orele 12 -21 distrugerea acestor baraje realizîndu-se un senal de scurgere a apei pe o distantã de 1, 5 kilometri în satul Frumosu, comuna Farcasa. „Aparitia blocurilor de gheatã pe Bistrita pune în pericol siguranta cetãtenilor din zonã. De aceea s-a luat mãsura dinamitãrii acestora. Operatiunea a reusit si blocul de gheatã a fost spart. Cu sprijinul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã, împreunã cu Sistemul de Gospodãrirea a Apelor monitorizãm permanent orice schimbare de situatie“, a declarat prefectul Mioara Manea. ÃŽn dimineata zilei de joi, 8 ianuarie, situatia se prezintã astfel: la confluenta acumulare Izvorul Muntelui cu rîul Bistrita pînã aval 600 de metri pod Vadu Rãu, sînt aglomerãri de zai cu grosimea de 0, 2 - 4, 5 metri; aval canal fugã Pîrîul Pîntei, sînt aglomerãri de zai pe circa 40 de metri lungime cu grosimi de 0, 2 - 0, 5 m; din amonte curge zai pe 60 - 70% din suprafata apei. Fenomenul se întinde pe o lungime de aproximativ 14, 2 km amonte de viaductul Poiana Teiului. Se mentin infiltratiile din 3 beciuri în zona Capu Poieni pe malul stîng acumularea Topoliceni si 1 beci pe malul drept. ÃŽn amonte de Topoliceni rîul Bistrita curge liber, dar prezintã gheatã la mal.
Cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt, spune cã pirotehnistii au folosit în cele douã zile aproximativ 25 de kilograme de explozibil, si cã actiunile vor continua dacã situatia o va cere.

Regularizare contestatã

ÃŽn cursul anului trecut, reprezentanti ai mai multor ministere, institutii publice si din Prefecutrã s-aiu întîlnit în mai multe rînduri la Bucuresti si la Piatra neamt, unde au discutat depsr eimportanta regularizãrii cursului Bistritei, pentru ca acest fenomen unic în tarã - zãporul de pe Bistrita - sã disparã. ÃŽn ianuarie 2008 se vorbea despre începerea demersurilor astfel încît în aprilie, mai, sã înceapã lucrãrile. Demersurile au fost mai încete, astfel cã prin varã abia a avut loc licitatia. Din pãcate, datoritã unei legislatii care lasã loc multor interpretãri, investitia n-a mai apucat sã înceapã în 2008, pentru cã s-a blocat prin hîrtii. „Investitia privind regularizarea cursului Bistritei este în derulare, în sensul cã pe 27 august 2008 a avut loc licitatia, dar rezultatul ei a fost contestat. Si asa, din contestatie în contestatie, s-a ajuns ca în mometnul de fatã lucrarea sã nu fie adjudecatã. S-au alocat fonduri, dar pentru cã nu s-au cheltuit, probabil au fost directionate cãtre alte investitii. Cred însã cã se vor da alti bani, pentru cã pînã la urmã aceastã lucrare a început într-un fel, fiind scoasã la licitatie. Sînt prevederi legale care permit acest lucru“, a declarat inginer Stelian Mihãilã, director al Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt.
Dacã lucrurile nu ar fi trenat atît de mult, lucrarea de pe Bistrita ar fi atras în judet, conform calculelor, 527 miliarde de lei vechi, bani cu care s-ar fi produs o îndiguire pe o lungime de 15 kilometri, pe sectorul Borca - Poiana Teiului.

Fenomen unic care aduce tragedii

Fenomenul care se petrece pe Bistrita, unic în tarã, se datoreazã asa-numitului zai (gheatã apoasã), care începe sã curgã odatã cu rãcirea temperaturii (în zonã, în ultimele zile temperatura a fost în jurul valorii de -20 de grade Celsius) si care se aglomereazã mai întîi la maluri si apoi cuprinde întreagul curs. Astfel, apa nu mai are pe unde curge si se infiltreazã în curtile si pe terenurile aflate în apropierea albiei. Si localnicii care au gospodãriile în apropierea pîrîului au de ce sã se teamã pentru cã nu stiu ce se poate petrece în orice moment iar inundatiile în toiul iernii petrecute anii trecuti le sînt încã vii în minte. Situatia este monitorizatã non-stop de autoritãti, sînt ãntocmite planuri de avertizare electronicã cu sirene si chiar de evacuare a sãtenilor.
Paradoxal, trãitorii locului se roagã ca nu cumva vremea sã se
încãlzeascã brusc, lucru ce ar putea duce la dislocarea podului de
gheatã si revãrsarea peste gospodãrii asa cum s-a mai întîmplat.
Aglomerãrile de gheturi de pe acest rîu sînt cauzate de
nefinalizarea lucrãrilor hidroenergetice de amenajare a Bistritei, în
zona Poiana Teiului - Borca, începute în 1989. Cîteva din nenorocirile provocate de inundatii sînt edificatoare despre spaima ce le este datã sã fie trãitã în fiecare an oamenilor. Pe 24 decembrie 1995, în Ajun de Crãciun, în jurul orei 15, apa a inundat 71 de locuinte din Poiana Teiului. N-au fost victime umane, dar muntenilor le-au fost înecate animalele, proviziile distruse, iar 20 de case afectate grav. Pe 1 ianuarie 2003, în jurul orei douã, ghetarii s-au revãrsat peste Farcasa si Poiana Teiului, peste 150 de gospodîrii fiind inundate. Trei tineri, dintr-un grup de sapte persoane care petreceau Revelionul într-o cabanã, au decedat înecati si striviti sub tonele de gheatã. ÃŽn 2004, pe 26 ianuarie, Bistrita a iesit din nou din matcã, tot la Farcasa. Nouã gospodãrii, curti si grãdini au fost inundate, în acelasi loc ca si pe 1 ianuarie 2003.

Articol afisat de 1965 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective