Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Se-njurã de mamã prin scoli

• 112 elevi au fost implicati în 201 cazuri de violentã în scolile nemtene, în decembrie • nouã dintre ei sînt fete • în 77 de cazuri a fost vorba de violentã verbalã si psihologicã - expimare jignitoare, tachinare, de 64 de ori a fost vorba de violentã fizicã - bruscare, împingere, lovire si pînã la rãnire • în alte 22 de situatii evenimentele au fost catalogate ca fiind vorba de ofensã adusã autoritãtii cadrului didactic - limbaj neadecvat, conduitã ireverentioasã, sfidare • 36 de cazuri au constituit comportamente deviante - întîrziere la ore sau pãrãsirea sãlii de clasã în timpul orei • au fost si douã furturi în scoli • în functie de gravitatea faptei, elevii vor avea nota scãzutã la purtare sau riscã alte sanctiuni •

Linistea din 31 de unitãti de învãtãmînt din judetul Neamt a fost tulburatã în cursul lunii decembrie, în cele 15 zile cît s-au tinut cursuri, de 201 ori. ÃŽn judetul Neamt sînt 158 de unitãti cu personalitate juridicã si conform statisticii întocmite de cãtre Inspectoratul Scolar, care a fost trimisã si cãtre Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului, în una din cinci scoli s-a înregistrat un act de violentã luna trecutã. „Numãrul total al elevilor care au comis acte de violetã în decembrie 2008 este 112. Dintre acestia, nouã sînt fete si 103 sînt bãieti. Pe tipuri de învãtãmînt, dintre elevii care au produs acte de violentã, 14 sînt cuprinsi în clasele primare - douã fete si 12 bãieti, 85 sînt în clasele gimnaziale (sapte fete si 78 de bãieti), 9 sînt la liceu, toti bãieti, si 4 la scoli de arte si meserii - toti bãieti“, a declarat profesor Elena Ciurea, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Cei 112 elevi au comis 201 incidente, ceea ce înseamnã cã unii dintre fãptasi au recidivat în cursul lunii decembrie, devenind „elevi problemã“ de mai multe ori. De 184 de ori s-au înregistrat incidente în care protagonistii erau elevi si de 17 ori scandalurile s-au produs între elevi si terti. Nu s-au înregistrat incidente între elevi si cadre didactice. „Vorbind de tipuri de violentã înregistratã în unitãtile de învãtãmînt, în 77 de cazuri a fost vorba de violentã verbalã si psihologicã (expimare jignitoare, tachinare), de 64 de ori a fost vorba de violentã fizicã (de la bruscare, împingere, lovire si pînã la rãnire), de douã ori s-au produs furturi - comportamente care intrã sub incidenta legii, în 22 de cazuri s-a produs ofensã adusã statului sau autoritãtii cadrului didactic (limbaj neadecvat, conduitã ireverentioasã, sfidare) si de 36 de ori s-a înregistrat compotament deviant în relatia cu scoala (întîrziere la ore, pãrãsirea sãlii de clasã în timpul orei, etc) “, a mai spus inspectorul scolar Elena Ciurea.

„Din pãcate se întîmplã si astfel de evenimente“

Inspectorul scolar general Mihai Lãcãtusu a spus cã partea bunã în toatã aceastã „situatie neplãcutã“ este cã nu s-au înregistrat incidente majore. Mai exact, nu s-au produs evenimente grave, care sã îi aibã protagonisti pe elevi. „Au mai tras unul de altul, si-au mai rupt o mînecã, dar bine cã mãcar nu au fost incidente majore. Din pãcate se întîmplã si astfel de evenimente, cînd elevii se mai ceartã, dar sperãm ca gradul de educare a copiilor sã îsi spunã cuvîntul - sã înteleagã cã nu prin violentã se pot impune. Monitorizãm si am dispus diverse actiuni pentru reducerea gradului de violentã în scoli. Copiii care au fost implicati în astfel de incidente au fost adusi în fata colegilor de clasã, al consiliului profesoral, uneori si în fata Consiliului de Administratie al scolii, dacã situatia a impus-o. ÃŽncercãm sã reducem acest fenomen si abordãm subiectul la sedinte cu directorii, la diverse întîlniri si de cîte ori avem prilejul, pentru ca în scolile nemtene sã fie disciplinã“, a declarat inspectorul scolar general Mihai Lãcãtusu.
Pentru evitarea acestor situatii nedorite, mai ales în incinta unitãtilor de învãtãmînt, s-a stabilit realizarea unor mãsuri de consiliere a elevilor implicati în astfel de fapte astfel încît sã se previnã producerea unora noi, monitorizarea realizãrii planului operational întocmit la nivel de judet si unitate de învãtãmînt, dezvoltarea parteneriatului educational pentru prevenirea violentei în mediul scolar, continuarea proiectului «ÃŽmpreunã împotriva violentei“ - cu implicarea pãrintilor si a comunitãtii locale. Importantã se acordã si întãririi disciplinei în scoli si monitorizarea îndeaproape a elevilor.
ÃŽn functie de gravitatea faptelor comise, protagonistii celor 201 scandaluri se vor alege cu nota scãzutã la purtare. Dacã actele de violentã sînt mai grave iar cei implicati sînt elevi aflati în clase de studiu mai mari decît a zecea, ei riscã exmatricularea.

Articol afisat de 1648 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective