Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Filmul de Piatra“ 2009 s-a gãtat pînã la... anu’

• Prima editie a Festivalului „Filmul de Piatra“, care s-a încheiat ieri • evenimentul a fost organizat gratie Consiliului Judetean Neamt, firmei Filmlab si unor sponsori generosi • festivalul a fost sprijinit de Centrul National al Cinematografiei, Teatrul Tineretului, Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc si Ambasada Frantei • printre partenerii media s-a aflat si Monitorul de Neamt si Roman n
la categoria film experimental, „Dormi!“, primul scurtmetraj al pietrencei Alina Manolache a primit o mentiune specialã •

Premiile primei editii a Festivalului „Filmul de piatra“

Sîmbãtã seara, 10 ianuarie 2009, prima editie a festivalului de scurtmetraj „Filmul de Piatra“ (7-11 ianuarie a. c. ) si-a anuntat premiantii. Festivitatea a avut loc în sala neîncãpãtoare a Teatrului Tineretului, în prezenta domnului Mircea Pintilie, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt (principalul finantator al evenimentului). Premiile au fost înmînate de cineastul Andrei Dãscãlescu (directorul festivalului), de membrii juriului si de persoanele care au contribuit din plin la succesul evenimentului, încã de la prima sa editie.
Premiul pentru cel mai bun film de fictiune i-a revenit lui Andrei Dan Stãruialã pentru scurtmetrajul sãu de debut, „O tigarã aprinsã“, prezentat în premierã absolutã în cadrul festivalului de la Piatra Neamt. Premiul, oferit de HotNews si Millenium Tour, constã într-un voucher, în valoare de 1. 000 de euro, pentru o cãlãtorie la orice festival de film din Europa. Andrei Dan Stãruialã a mai cîstigat premiul pentru cel mai un montaj (300 de euro), oferit de Centrul National al Cinematografiei (CNC), al doilea finantator important al Filmului de Piatra, si de Filmlab, organizatorul festivalului.
Premiul pentru cel mai bun film documentar (500 de euro), oferit de CNC, a fost obtinut de scurtmetrajul „Milky Way“ de Ivana Mladenovic, iar cel pentru cel mai bun film experimental (300 de euro) - de „Punga la români“ al Mãlinei Ionescu. Tot la categoria film experimental, „Dormi!“, primul scurtmetraj al Alinei Manolache (liceancã din Piatra Neamt), prezentat în premierã absolutã la „Filmul de Piatra“, a primit din partea juriului o mentiune specialã, în valoare de 100 de euro. Cel mai bun film de animatie a fost declarat „Poveste de adormit copiii“ de Reka Kassay, care a primit un premiu de 500 de euro, oferit tot de CNC. Premiul pentru cea mai bunã regie (300 de euro) i-a revenit filmului „Pentru el“ de Stanca Radu, iar cel pentru cea mai bunã poveste (300 de euro) - lui „Sincopa“ de Codin Sebastian Pop. Acesta din urmã a primit si premiul pentru cel mai bun nou-venit (300 de euro) ; toate cele trei premii au fost oferite de CNC.
Liviu Leleu, operatorul filmului „Numele meu este... “ de Dorin Moldoveanu, a obtinut premiul pentru cea mai bunã imagine (300 de euro), oferit de CNC. Scurtmetrajul lui Dorin Moldoveanu a cîstigat si premiul publicului (oferit de CineMagia), fiind filmul cel mai votat de spectatorii festivalului. Dan Stefan Rucãreanu, sound designer-ul scurtmetrajului „Lungul drum spre casã“ de Anamaria Chioveanu, a primit premiul pentru cel mai bun sunet (300 de euro si un mini-set profesionist), oferit de CNC si de Red Line Studio.

O laureatã pietreanã

Alina Manolache este elevã in clasa a XII-a la Colegiul National „Calistrat Hogas“. O spectatoare fidelã la tot ceea ce înseamnã spectacol de teatru sau, mai ales, spectacol cinematografic, aflatã în postura de cîstigãtoare la categoria „experimental“, cu filmul „Dormi!“, ne-a declarat imediat dupã festivitatea de premiere, cînd colegii abia pridideau sã o felicite: „Am scris un scenariu în legãturã cu ceea ce mi se întîmpla mie la vremea aceea, destul de recent dealtfel. Din scenariu a iesit un film tradus în text pe imagini. Am lucrat de una singurã. Fac absolut tot ceea ce tine de realizarea filmului. Am filmat cu o handycam, iar animatiile le-am fãcut cu aparatul meu de fotografiat. Nãdãjduiesc sã fiu prezentã la fiecare editie, cu atît mai mult cu cît premiul obtinut acum mã impulsioneazã. Nu m-am gîndit încã la un nou proiect, dar sînt sigurã cã el se va întrupa cumva. Si sper sã fie cel putin la fel de bine ca acum. Mai mult decît atît, la aceastã primã editie am fãcut parte si din echipa de organizatori. Dar nu ãsta este motivul pentru care am luat premiul. N-ar mai fi nici o bucurie dacã ar fi asa. “

Responsabilii scãrii valorice

Juriul a avut în componentã cineasti apreciati si reprezentanti ai unor importante festivaluri internationale partenere, din România si din strãinãtate: Marija Ratkovic’ si Ljubo Zdjelarevic’ din Croatia, Matei Branea (desenator si regizor de animatie, art director & illustrator al festivalului NexT Bucuresti), Neil Coltofeanu (monteur – Fundatia Arte Vizuale – si trainer – „Let’s Go Digital!”), Mugur Robert Crângasu (reprezentant Future Shorts Romania), Alex Dragomir (sound designer & editor), Mihai Mitricã (directorul festivalului Anim’est Bucuresti) si Daniel Mitulescu (producãtor – Strada Film). Marija Ratkovic’ studiazã productie cinematograficã si teatralã la Academia de Arte Dramatice din Zagreb, este membru si trainer al sectiunii „High School Video” de la Karlovac si responsabil cu relatii publice al Karlovac Film Club; a realizat mai multe filme documentare si de promovare, avînd la activ premii nationale si internationale, si a fost implicatã în organizarea a numeroase festivaluri si workshop-uri (Festivalul de Film de la Zagreb, Zagreb Dox, Festivalul de Film de la Motovun, Animafest Zagreb, Festivalul de Film One Take etc. ), numãrîndu-se printre initiatorii festivalului international de film pentru liceeni Four Rivers (Karlovac). Ljubo Zdjelarevic’ studiazã productie la Academia de Arte Dramatice din Zagreb si este de un deceniu un apreciat si premiat realizator de filme si artist video; membru activ al Cinema Clubului de la Zagreb, este si producãtor al festivalului international One Take.

Proiectii prin Piatra Neamt

Proiectiile din cadrul evenimentului au avut loc la Teatrul Tineretului si în locatiile partenere (Pizza & Grill 66 si Forum Shopping Center), intrarea la proiectii fiind gratuitã. Competitia nationalã a festivalului „Filmul de Piatra“ a inclus 44 de scurtmetraje (filme de fictiune si documentare, de animatie si experimentale), selectate din 147 de productii, cu durata cuprinsã între 1 minut si 30 de minute. Ele au intrat în cursã pentru cele nouã premii ale evenimentului: Cel mai bun film de fictiune, Cel mai bun film documentar, Cel mai bun film de animatie sau experimental, Cea mai bunã regie, Cea mai bunã poveste, Cea mai bunã imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet si Cel mai bun nou-venit. Filmul de Piatra si-a propus sã descopere tineri cineasti înzestrati, care pot aduce noi succese internationale cinematografiei românesti. „Filmul de Piatra“ a mai inclus numeroase programe internationale (filme premiate la importante festivaluri din România si din alte tãri: IDFA Amsterdam, Rotterdam, One Take, Four Rivers, Future Shorts, Filminute, Anim’est, Muuuvi, NexT), un „Best of” al scurtmetrajelor românesti care s-au bucurat de succes în ultimii doi ani, o searã cu filme fantastice si horror (selectate de criticul Alex. Leo Serban din sectiunea „Umbre” a TIFF-ului clujean), trupe în concerte live si petreceri cu DJ-i si mixuri vizuale (la Pizza & Grill 66).

Ultima întîlnire cu presa pînã în 2010

Ieri, la orele prînzului, în sala de conferinte „Ion Creangã“ a Consiliului Judetean Neamt, a avut loc o întîlnire a echipei organizatorice a festivalului cu presa. Scopul acestei întîlniri a fost acela de a se trage cîteva concluzii referitoare la modul în care aceastã nouã manifestare pietreanã si-a onorat misiunea asumatã si a dezbaterii modului în care, pe viitor, se vor desfãsura celelalte editii. La întîlnire au fost prezenti si cîtiva dintre laureati, prilej cu care au putut sã-si motiveze demersul cineastic pe care l-au fãcut în fata publicului prin filmele lor, recunoscute a fi reprezentative.

Articol afisat de 1763 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective