Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 13 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ger mult, gãlãgie cît cuprinde

Sfîntul Ion, cel care l-a botezat pe Iisus în apele Iordanului, încheie, prin ziua numelui sãu, lungile sãrbãtori de iarnã. Ger mult, gãlãgie cît cuprinde în televizoare si-n politicã. Noul guvern, pe care unii îl numesc Boc, altii Bãsescu-Udrea si-a intrat în pîine. Pîinea e cam subtiricã si pe alocuri roasã de soareci. Mai ar fi însã cîte ceva de rontãit. Ieri de pildã, înspãimîntatã de criza gazelor, noua cîrmuire a decretat „starea“ si apoi „situatia“ de urgentã, ceea ce îngãduie achizitionarea combustibililor alternativi fãrã licitatie. Adicã pe ochi frumosi. Mai marele acestei decizii si demnitarul care gospodãreste chestiunea este ministrul Videanu. E vorba de achizitii zilnice de pãcurã de circa 1, 5 milioane dolari. Specialisti cîrcotasi spun cã aceeasi cantitate de pãcurã poate fi cumpãratã, dacã te tocmesti bine, la jumãtate de pret si chiar la o treime, adicã mai exact cu 500. 000 dolari. Dar cine are vreme sã se tocmeascã pe asa frig?! Experienta ne aratã cã atunci cînd e vorba de bani publici atît vînzãtorul cît si cumpãrãtorul se tocmesc nu cu cît sã scadã pretul ci cu cît sã-l creascã. Si uite asa, din crizã în crizã, se fac marile averi. Criza aviarã, vã amintiti, a îmbogãtit cîteva firme apropiate fostului ministru al agriculturii Flutur. Bietele firme aveau, pînã la pleasca gripei gãinilor, cîte doi lei în cont si cîte doi angajati. Pe urmã nu le mai ajungeai cu prãjina nici la nas nici la sumele încasate. Nu stiu în altele cum se descurcã dar în materie de stors bani din crize toate guvernele noastre s-au dovedit experte. Rusii lui Putin au speriat Europa. Nu chiar toatã Europa. Nemtii de pildã care sînt parteneri privilegiati ai rusilor, dupã ce la rãzboi si-au scos matele unii altora, n-au nici un motiv de spaimã. Gazele curg vesele prin tevile lor iar sursa este aceeasi Rusie bogatã în resurse energetice. Subsolul României, sã nu-l mîniem pe Dumnezeu, chiar dacã a fost stors de toatã lumea, inclusiv de nemti si rusi (acum e stors de austrieci) încã mai dã. Dã 80 la sutã din necesarul de gaze si petrol al României. Ne putem descurca. Ce se fac însã bulgarii de pildã si altii asemeni lor care n-au în subsol decît piatrã seacã? Tarul Putin a vrut sã demonstreze ceva. A vrut sã demonstreze probabil cã Rusia rãmîne Rusia. Cã Rusia lui Petru I ca si Rusia lui Stalin si Brejnev e vie si neclãtinatã din orgolii si obiceiuri. Conflictul cu Ucraina e, cred eu, un pretext. La trei- patru ani o datã acest conflict este reeditat. Pe urmã cele douã tãri se împacã. Clãtinarea si mesajul au fost date. Atentie la mine Europo, pare a zice Tarul de la Moscova. Dacã mã nesocotesti mã supãr rãu si mã supãr fix în momentul cînd afarã sînt -20 de grade. A fost România tinta enervãrii lui Putin? Nici vorbã. Telefonul dat de Bãsescu, devenit subiect propagandistic pentru adulatorii presedintelui, n-a contat în marea tevaturã. Jocurile sînt mai înalte si mai mari decît România în întregul ei.
Ce se mai petrece la Bucuresti? Turmele de masini, întoarse de pe Valea Prahovei si de pe alte vãi, se înghesuie din nou pe bulevarde, pe strãzi si strãdute, într-o nebunie din ce în ce mai apãsãtoare. Nervi, vacarm, tensiune suitã la maximum. Si-n Palatul Victoria e nebunie. Se schimbã covoare, sînt împinse birourile dintr-un colt în altul al încãperilor. Cea mai nelinistitã este doamna Udrea care a primit ordin drãgãlas din Deal sã stea, în materie de etaj, deasupra lui Boc. Pozitia nu-i rea pentru o ministresã a turismului care gospodãreste înteleg, în premierã, si servicii speciale, însãrcinate cu mari si mici secrete. Doamna Udrea poate deschide toate plicurile si toate biletelele. Cînd te însãrcineazã presedintele n-ai încotro. Porti sarcina cu mîndrie. De altfel guvernul în întregime este însãrcinat telefonic sau direct în fiecare zi de presedinte. ÃŽn prima zi a anului ministrii au primit sarcina sã mãnînce la prînz la Sinaia cu seful statului. Unii mîncaserã deja dar mîncare peste mîncare nu stricã. E si acesta un fel plãcut de a guverna. Mi-am vãzut, a glãsuit cu emotie, parcurgînd roatã ministrii adunati în juru-i, visul cu ochii. Unii, rãutãciosi, au comentat cã doar anumiti ministri, ba chiar un singur ministru, l-ar fi determinat pe presedinte la o asa mãrturisire. Noi, sensibili la rîndu-ne, ne lãsãm mîngãiati prin ricoseu de aceeasi emotie. Ce mai conteazã criza economicã, milionul de someri estimati pentru 2009, stergerea din lista de prioritãti a celor mai multe dintre promisiunile electorale! Guvernul gospodãreste criza, iar anul întreg va fi o crizã mãnoasã, bogatã, tocmai bunã de muls.

Articol afisat de 1486 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective