Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SALVAMONT vs. JANDARMI

SALVAMONT vs. JANDARMI

• Raul Papalicef, seful salvamontistilor din Ceahlãu, afirmã cã jandarmii montani si-au depãsit sarcinile de serviciu • acuzatia vine ca urmare a faptului cã cei din urmã au intervenit pentru salvarea unui bãrbat rãtãcit în masiv • Mircea Opris, seful Salvamont România afirmã, la rîndul sãu, cã jandarmii au încãlcat protocolul, drept pentru care va sesiza conducerea Jandarmeriei Române • de partea cealaltã, jandarmii se apãrã spunînd cã au actionat conform legislatiei •

Interventia de sîmbãtã a jandarmilor montani din Durãu în masivul Ceahlãu, pentru salvarea unui turist rãtãcit, i-a cam deranjat pe salvamontisti. Acestia declarã cã, intervenind pentru salvarea unui turist, jandarmii si-au depãsit atributiile de serviciu, încãlcînd astfel protocolul încheiat la nivel central între Jandarmeria Românã si Salvamont România. Raul Papalicef, seful Salvamont Neamt spune cã prin actiunea jandarmilor s-a pus în pericol viata unui om, angajatii militari neavînd voie sã intervinã în astfel de situatii. „S-a încãlcat protocolul încheiat între Salvamont si Jandarmerie si s-a pus în pericol viata unui om. Jandarmeria nu este abilitatã sã facã actiuni de salvare, iar în acest sens existã un protocol încheiat privind competentele fiecãruia. Jandarmii nu au atestat de salvare, iar acest lucru este stiut. ÃŽn ceea ce priveste actiunea de sîmbãtã, am sunat la 112 si am întrebat de ce nu au fost anuntati oamenii mei si mi s-a comunicat cã nu li s-a sesizat un astfel de caz. Chiar nu stiu ce sã mai înteleg. Jandarmii spun cã au fost anuntati prin 112, iar cei de la acest serviciu spun cã nu au primit nici un apel de acest gen. Conform protocoalelor încheiate, jandarmii pot doar sã sprijine actiunile noastre, dacã sînt solicitati. Ei ar fi trebuit sã ne anunte imediat, însã nu au fãcut-o. Nu este posbil asa ceva. ÃŽn aceste conditii, vom rezilia protocolul încheiat cu Jandarmeria Neamt“, a declarat Raul Papalicef.

Caz sesizat conducerii Jandarmeriei Române

Afirmatiile lui Raul Papalicef au fost întãrite de Mircea Opris, presedintele Salvamont România. „Salvamontul are un protocol încheiat cu Jandarmeria, în care sînt stipulate clar ce sarcini avem. Putem apela la ajutorul lor în cazurile unor accidente si sã nu intervinã decît dacã sînt solicitati. Anul trecut, Salvamont România a încheiat un protocol cu toate serviciile 112 din tarã, pentru ca orice apel sã fie transferat cãtre Dispeceratul National Salvamont care stie pe cine sã trimitã la interventii de salvare montanã. Vizavi de cele întîmplate în Ceahlãu, noi nu am fost contactati, iar cei de la 112 spun cã nu au primit nici un fel de apel. Vreau sã spun cã seful Jandarmeriei Române ne-a rugat, cu ocazia întîlnirilor pe care le-am avut, sã-l informãm imediat atunci cînd nu se respectã protocolul încheiat între noi si ei, pentru a lua mãsuri. Iar cele întîmplate în Ceahlãu vor face obiectul unei informãri cãtre domnul general. Am avut probleme de acest gen si la Brasov, însã le-am rezolvat. Jandarmii nu au nici utilaje, nici atestate de salvare pentru a interveni în astfel de cazuri. Ei nu sînt pregãtiti sã ducã la bun sfîrsit o actiune de salvare montanã. Salvamontistii sînt pe teren tot timpul si cunosc foarte bine zona în care trebuie sã intervinã. Nu se poate lucra în acest fel. Tocmai de aceea a fost încheiat acest protocol care este foarte clar“, a declarat Mircea Opris.

Jandarmii spun cã au actionat legal

ÃŽntr-un comunicat remis redactiei, conducerea Jandarmeriei Neamt spune cã interventia s-a fãcut în conformitate cu prevederile legale. „ÃŽn data de 17. 01. 2009, la ora 16. 49, pe adresa Inspectoratului de Jandarmi Judetean Neamt, prin Sistemul Unic de Urgentã 112, a fost o solicitare din partea lui Vasile N., în vîrstã de 52 de ani, din Focsani, despre faptul cã s-a rãtãcit în pãdure în timp ce se deplasa pe traseul din localitatea Ceahlãu spre Mãnãstirea Poiana Maicilor, aflatã la 8 km în pãdure fatã de localitatea Ceahlãu. De asemenea acesta a spus cã este astmatic, si cã a suferit o crizã datoritã panicii în care a intrat. A fost directionatã în acea directie patrula montanã, care s-a deplasat cãtre destinatia respectivã unde a gãsit persoana în cauzã. La ora 18, 19, seful patrulei de jandarmi a raportat cã cetãteanul a fost gãsit, este în stare bunã si a fost transportat la destinatie. Fiind o zonã în care deplasarea s-a putut executa cu autovehiculul din dotarea subunitãtii, patrula fiind în apropiere, jandarmii ajungînd în timp operativ (20 minute), nu s-a solicitat sprijinul Serviciului Public Salvamont Neamt. (... ) ÃŽn Planul de cooperare încheiat între Inspectoratul de Jandarmi Judetean Neamt si Serviciul Public Salvamont Neamt, se stipuleaza cã „efectivele de jandarmi din cadrul posturilor montane Bicaz si Durãu pot participa, potrivit competentelor legale, la actiuni specifice în zonã, în mod independent sau în comun cu structurile Serviciului Public Salvamont Neamt, la solicitarea acestora sau ori de cîte ori situatia o impune“, se aratã în comunicatul jandarmilor.

Articol afisat de 2337 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de t_tina la data 20.01.2009 19:46
viata are prioritate
important e ca au reusit sa salveze persoana ratacita,nu conteaza ce protocol ati semnat intre voi,
viata are prioritate,nu trebuie irosita din cauza unor hartii....
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective