Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Locul de muncã, risc asumat de nemteni

• 11 nemteni au murit anul trecut Ă®n accidente considerate ca fiind de muncã • alte 51 de persoane s-au ales cu incapacitate de muncã • cel mai grav eveniment a avut loc la Moldocim, unde douã persoane au murit • pentru abaterile descoperite inspectorii au dat amenzi de 1, 86 milioane de lei noi •

La firmele din judetul Neamt, anul trecut, s-au Ă®nregistrat 62 de accidente de muncã, cele mai multe fiind cu incapacitate, dar si 11 mortale. „Au fost Ă®nregistrate mai multe evenimente de muncã Ă®n urma cãrora 62 de persoane au fost accidentate. 51 de nemteni au suferit incapacitate de muncã, douã cazuri fiind de invaliditate. Alte 11 persoane si-au pierdut viata Ă®n urma accidentelor de muncã“, a declarat Ioan Popescu, seful Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamt. Cel mai grav accident de acest fel, care s-a soldat cu doi morti, a avut loc Ă®n luna septembrie 2008, la societatea Carpatcement Bicaz. Din cauza unei erori o garniturã de tren nu a putut frĂ®na la intrarea Ă®n statia din cadrul fabricii si s-a izbit de o altã garniturã ce se afla stationatã pe aceeasi linie, Ă®n statia uzinalã Tasca. Mecanicul Marin Debona, de 56 de ani, pensionat dar reangajat la Unicom Bucuresti, a decedat pe loc Ă®n urma impactului dintre cele douã garnituri. Simion Cardas, de 46 de ani, salariat al Carpatcement, a sãrit din tren, dar a decedat Ă®n urma leziunilor suferite. Cercetãrile efectuate au scos la ivealã nereguli la ambele firme, iar inspectorii de muncã au stabilit 5 amenzi Ă®n valoare totalã de 41. 000 (410 milioane de lei vechi). Carpacement a primit 8. 000 de lei ron, iar firma din Bucuresti a fost amendatã cu 33. 000 de lei.
Inspectorii de muncã au efectuat anul trecut peste 5. 000 de controale, din care 3. 072 de verificãri au fost pe linia relatiilor de muncã, iar aproape 2. 000 de actiuni au urmãrit respectarea normelor privind sãnãtatea si securitatea Ă®n muncã. Pentru toate deficientele si abaterile constatate s-au aplicat 2. 379 de sanctiuni (1. 707 pentru relatiile de muncã si 672 la securitatea si sãnãtatea muncii). Valoarea totalã a amenzilor contraventionale a fost de 1, 86 milioane de lei ron (18, 6 miliarde de lei vechi), din care un milion pentru abaterile de la relatiile de muncã si diferenta la secutitatea muncii. ĂŽn acele 12 luni ale anului trecut 426 de nemteni au fost depistati lucrĂ®nd fãrã forme legale, iar patronii au fost sanctionati cu 640. 500 de lei. „Au mai fost 36 de cazuri Ă®n care angajatorii au fost depistati Ă®n repetate rĂ®nduri folosind munca fãrã forme legale. Pentru acestia s-a fãcut propunere de urmãrire penalã ce au fost Ă®naintate organelor competente“, a mai spus inspectorul sef Ioan Popescu. Pentru nerespectarea normelor Ă®n vigoare un numãr de 22 de unitãti au fost obligate sã sisteze activitatea pĂ®nã la remedierea deficientelor si la fel s-a Ă®ntĂ®mplat cu circa 200 de instalatii considerate periculoase pentru salariati.
ĂŽn 2008, la ITM Neamt s-au Ă®nregistrat 29. 534 de noi contracte de muncã si alte 32. 118 de Ă®ncetare a relatiilor de muncã, numãrul angajãrilor fiind mai mic cu aproximativ 2. 600 comparativ cu cei care au iesit din cĂ®mpul muncii.

Articol afisat de 1520 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective