Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 26 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cooperativele Ochiul si Timpanul duduie

Leul a cãzut Ă®n prãpastie si, pĂ®nã acum, si-a fracturat cĂ®teva coaste. Sunt indicii cã sub prãpastie ar mai exista, separatã de un tavan fragil de marmeladã, o altã prãpastie si mai adĂ®ncã. ĂŽn consecintã leul are toate sansele sã-si rupã nu numai restul de coaste ci si splina, rãrunchii, sira spinãrii. Ce face Ă®n atari conditii România? Pune plase de protectie sub leu, Ă®l atĂ®rnã Ă®n sfori de tavan sã nu mai cadã? As! România este angrenatã Ă®n marea, grava, fundamentala chestiune a ascultãrii telefoanelor. Pe vremuri exista Cooperativa Ochiul si Timpanul, mai pe scurt Securitatea. Te asculta, Ă®ti intra Ă®n casã, Ă®ti verifica nevasta sau amanta pĂ®nã la nivelul lenjeriei intime, punea - dacã existau bãnuieli cã mĂ®rĂ®i Ă®mpotriva orĂ®nduirii socialiste - sã fii supravegheat zi si noapte. Azi avem sase cooperative Ochiul si Timpanul si toate, conform numeroaselor indicii scãpate „pe surse“ sau oficial, duduie, scot flãcãri, lucreazã la foc continuu. ĂŽn douãzeci de ani cele sase servicii, toate dotate cu aparaturã sofisticatã de ascultare (lãsati vrãjeala cã doar SRI ar avea!) au reusit sã prindã vreo trei spioni. Doi sĂ®nt si acum cãrati prin tribunale si existã bãnuiala nefericitã cã nici n-ar fi spioni iar unul, spion si terorist, a fost lãsat sã plece afarã unde se aflã bine mersi. Si atunci ce fac miile de lucrãtori, profesionisti si neprofesionisti, ai serviciilor?
Deunãzi un fost sef al serviciilor de spionaj, Ă®n formulã abreviatã SIE, domnul Claudiu Sãftoiu s-a scãpat Ă®n televizor spunĂ®nd cã dimineata seful statului, alãturi de care a slujit un deceniu, ar sti ce discutã seara dusmanii sãi politici. Tãrãboi mare, amenintãri de la Cotroceni, agitatie Ă®n viata actualului presedinte si Ă®n vietile presedintilor precedenti chemati sã-si dea cu presupusul. Sãftoiu s-a mai scãpat pe el odatã, Ă®ndreptãtit atunci, fiindcã vorbea Ă®n fata unei comisii parlamentare. ĂŽntrebat dacã SIE dispune de aparaturã de ascultare a rãspuns scurt: „DA“. Sinceritatea l-a costat postul. Domnul Bãsescu l-a dat afarã ca pe o mãsea stricatã. Mintise Sãftoiu? Nu mintise dar regula spionilor e sã moarã cu secretele Ă®n cãpãtĂ®nã. Avea sã o spunã asearã, pe un post de televiziune, domnul Iliescu, si el, precum se vede, priceput Ă®n materie de spioni. Emil Constantinescu, fost presedinte la rĂ®ndu-i, a dezvãluit un amãnunt pe care l-as cataloga la fapt divers. Serviciile i-au prezentat un raport cu o doamnã nevastã de ambasador strãin care tipa Ă®n casã, Ă®njura servitorii, Ă®si ridica poalele Ă®n cap. Domnul Constantinescu, persoanã educatã si presedinte responsabil, cicã le-a zis tembelilor care au fãcut o astfel de Ă®nregistrare sã nu-i mai prindã cu prostii. Domnul Bãsescu pare Ă®nsã interesat si de prostii. A spus-o cu gurita lui de zeci de ori. Mã, le-a zis unor ministri, mai tineti-vã si voi gura si nu mai spuneti toate tĂ®mpeniile la telefon. Adicã presedintele stia exact ce clãmpãne ãia la telefon. De unde stia? De la bunicã-sa care, vecinã fiind cu respectivii ministri stãtea lipitã cu urechea de perete? Presupun cã bunica presedintelui ca si bunica mea nu mai pot asculta decĂ®t soaptele Ă®ngerilor. RãmĂ®ne o unicã variantã. Presedintele primeste de la servicii si informatii de acest gen. Circulã vorba cã ofiterii destoinici si cu initiativã Ă®n zona de interese a politicianului Bãsescu sĂ®nt recompensati cu stele. Asa o fi? România trãieste cazna prãbusirii monedei nationale. Zilnic creste numãrul somerilor si al familiilor care nu-si mai pot plãti creditele la case si alte cele. Se scumpeste pãpica. Noroc cu zilele de primãvarã timpurie cã am simti putinãtatea gazelor pompate de rusi. România se aflã Ă®ntr-o crizã economicã si financiarã care se anuntã fãrã precedent. Vorbim despre asta? Nu. Vorbim de schimbarea Constitutiei, vorbim despre actorul Piersic care ar fi dus acum o mie de ani o scrisoare Ă®n Franta si deci e trãdãtor si spion, vorbim despre Sãftoiu care a scãpat nu o minciunã (sã fim seriosi) ci un adevãr. Adevãrurile nu sĂ®nt Ă®nsã permise spionilor si cu atĂ®t mai putin sefilor de spioni. Domnul Bãsescu, mult mai calificat Ă®n domeniu decĂ®t ageamiul Sãftoiu, are toate motivele sã fie nervos. Pãi cine dracu a mai vãzut pe lumea asta spioni sinceri?

Articol afisat de 1393 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective