Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Familie bãtutã de soartã

• 17 persoane din familia Argesanu se adunã zilnic Ă®n jurul mesei, din ce Ă®n ce mai goalã • fetita de 14 ani a familiei este tintuitã la pat de o boalã cruntã • pãrintii Anei Maria Argesanu ar accepta sã locuiascã Ă®n cort, dacã ar sti cã Ă®n acest fel s-ar aduna 200. 000 de euro pentru operatia fetitei • sotii Argesanu, Ă®mpreunã cu Ana Maria vor pleca Ă®n Germania, pentru noi analize • de trei ani, oamenii cu dare de mĂ®nã din Roman nu s-au deranjat sã ajute familia greu Ă®ncercatã •

De trei ani, Constantin Argesanu se luptã sã adune suma necesarã pentru operatia penultimului din cei sapte copii, Ana Maria. Fata este diagnosticatã, de micã, cu afectiuni severe, care au trimis-o direct Ă®ntr-un scaun cu rotile. Copila, care va Ă®mplini 14 ani Ă®n septembrie, a avut, Ă®ncã de la nastere, probleme de sãnãtate care s-au agravat Ă®n timp si i-au rãpit orice sansã de a fi un copil normal. Fetita este dependentã Ă®n orice clipã de scaunul cu rotile. De aproape 3 ani Constantin Argesanu se luptã sã adune 200. 000 de euro necesari pentru operatia Ă®n strãinãtate a Anei Maria, o sumã destul de mare chiar si pentru cei avuti. ĂŽnsã, oamenii cu dare de mĂ®nã nu s-au prea Ă®nghesuit sã ajute familia disperatã. „Mã lupt de ani de zile sã-i redau Anei Maria bucuria de a urma cursurile unei scoli, aceasta fiind si marea sa dorintã. ĂŽn 2007, luna ianuarie, am fost contactat de ziaristul strãin John Von Michael Leidig, care locuieste Ă®n Austria, Ă®nsã este cãsãtorit cu o femeie din cartierul Nicolae Bãlcescu. Acest om a fãcut toate demersurile pentru ca eu, sotia mea si Ana Maria sã ne deplasãm la Innsbruck pentru investigatii. Toate cheltuielile de transport, cazare, masã si servicii medicale au fost suportate de John, care este reporter la New York Times. Mi-a fost ca un frate la Ă®nceput si mi-a promis cã, printr-o asociatie de ajutorare, va sustine financiar familia mea, Ă®n vederea recuperãrii Anei Maria. ĂŽn urma investigatiilor din 2007, doctorii austrieci au constatat cã fetita mea are mielomeningocel lombar neoperabil, paralizie a ambelor picioare, scoliozã, tulburãri neurogene de mictiune si defecare. Adicã pe Ă®ntelesul tuturor, Ana Maria poartã zilnic Pampers pentru cã nu poate retine nici urina si nici fecalele. ĂŽn fiecare lunã, Ă®n familie sĂ®nt cheltuite peste 7-8 milioane de lei pentru Pampers si medicamente pentru Ana Maria. Din nefericire sprijinul «austriac» a cãzut si am rãmas sã mã lupt singur cu sistemul si cu nepãsarea oamenilor“, a declarat Constantin Argesanu.

Sperante de vindecare Ă®nãbusite de lipsa banilor

Capul familiei a spus cã medicii austrieci i-au dat o sperantã pentru recuperarea treptatã a Anei Maria, prin operatii succesive ale cãror costuri se cifreazã la circa 200. 000 de euro. „Dacã as sti cã pot obtine acesti bani, mi-as vinde casa, as trãi Ă®ntr-un cort, as mĂ®nca mãmãligã si as munci pe «brĂ®nci». ĂŽnsã, Ă®n 2 ani si ceva s-au adunat prea putini bani, iar sperantele au Ă®nceput sã se nãruie. Am aflat anul acesta de o «filierã» germanã si am plecat cu sotia si fetita pentru un nou set de analize. Poate se Ă®ndurã strãinii de soarta Anei Maria. Dupã o lunã, nu am prea multe de spus, pentru cã procedurile medicale sĂ®nt complicate si dureazã. Diagnosticul fetitei este crunt, boala netratatã s-a agravat Ă®n timp“, a declarat tatãl Anei Maria. Doctorii strãini au mai spus cã primele probleme care trebuie rezolvate la Ana Maria sĂ®nt cele cu urina si fecalele, leziunile de piele din cauza sezutului Ă®n aceeasi pozitie si a fistutelor diafragmei pelviene. Abia apoi se pot initia procedurile de operatie pentru paraparezã si celelalte afectiuni. „Ana Maria este un copil normal pĂ®nã la brĂ®u. Este uneori vioaie, vorbeste, este inteligentã si nu-si doreste decĂ®t sã meargã la scoalã“, a mai spus Constantin Argesanu. Din dorinta de a nu-si deranja semenii, plini de bun simt, nu au apelat niciodatã la vreo formã de ajutor. „Ana-Maria este penultimul copil dintre cei 7 pe care-i avem. Din nefericire, Ă®ncã de la nastere, fetita nu s-a mai comportat normal. Am pierdut zile bune prin spitale Ă®n speranta cã poate se va gãsi un tratament care sã o punã pe picioare. Acum 6 ani am apelat la Comisia de Protectia Copilului Neamt, iar, Ă®n urma verificãrilor, s-a eliberat un certificat prin care fetita a fost Ă®ncadratã Ă®ntr-o categorie de persoane cu handicap care necesitã protectie socialã“, a declarat Constantin Argesanu. Acesta a povestit drama prin care a trecut, supraveghind somnul agitat al fetitei. „Ca intelect, ea s-a dezvoltat aproape normal. ĂŽn prezent, Ana-Maria deseneazã frumos, vorbeste coerent si Ă®mi spune mereu cã ar vrea sã meargã la scoalã. Am Ă®ncercat, la sapte ani, sã o dau la Scoala nr. 7, Ă®nsã, din lipsa banilor, am renuntat la aceastã idee“.

Greu de hrãnit 17 „guri“

Tot timpul ne-am Ă®ntretinut, cei 9 membri ai familiei, dintr-un singur salar, atunci cĂ®nd a fost si acela“, s-a lamentat Maria Argesanu. ĂŽntre timp, din cauza lipsei mijloacelor materiale, de scoalã s-a lãsat si Cristina, Ă®n vĂ®rstã de 18 ani. Aceasta a povestit cã o suplineste pe mama ei, cĂ®t timp pãrintii vor sta Ă®n Germania „Eu gãtesc, spãl pentru fratii mei, am grijã de cel mai mic frãtior, care are numai 4 ani si face numai pozne. Poate se va Ă®ndura Dumnezeu si de familia noastrã, sã o vedem si pe Ana Maria zburdĂ®nd prin curte“, a spus Cristina Argesanu. TĂ®nãra a mai precizat cã tot multi sĂ®nt la masã si este din ce Ă®n ce mai greu pentru tatãl sãu sã facã fatã cheltuielilor. Constantin Argesanu, Ă®n vĂ®rstã de 50 de ani, a lucrat peste 12 ani la „defuncta“ societate Polirom, acolo unde s-a calificat Ă®n meseria de strungar. ĂŽn anul 1993 s-a gĂ®ndit sã-si ia destinul Ă®n propriile mĂ®ini, cãutĂ®nd sã lucreze pe bani mai multi Ă®n diferite locuri. „Locuiesc Ă®ntr-o casã «amãrĂ®tã» pe Strada Nouã, la numãrul 71, mostenitã de la pãrintii mei, care au decedat. Nevoile unei familii sĂ®nt foarte mari. Ne descurcãm din ce Ă®n ce mai greu. Cei 7 copii ai mei, 3 fete si 4 bãieti, tot la mine locuiesc, desi o parte dintre ei s-au cãsãtorit. Ne adunãm de multe ori la masã, 17 guri, iar alimentele de bazã sĂ®nt fasolea si cartofii la cazan si trei-patru rĂ®nduri de mãmãligi mari, cu care abia putem sãtura copiii. ĂŽn afara de ceea ce cĂ®stig eu, Ă®n casã mai intrã alocatia dublã a Anei-Maria si o indemnizatie de Ă®ntretinãtor. Nici eu si nici sotia mea nu ne-am gĂ®ndit vreo clipã sã dãm fetita la vreun centru de plasament, asa dupã cum ni s-a mai sugerat. Este povara noastrã si vrem sã ne facem meseria de pãrinti pĂ®nã la capãt. Din nefericire, lipsurile zilnice ne-au fãcut sã nu putem cãuta mai bine de sãnãtatea fetitei“, a mai spus capul familiei.

Articol afisat de 2056 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective