Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Litigiile civile, la „mod㓠în zona Tîrgu

• la Judecãtoria Tîrgu Neamt au fost pe rol, în 2008, aproape 5. 000 de dosare, cu 600 mai multe decît în 2007 • „Activitatea poate fi apreciatã ca fiind bunã din toate punctele de vedere, dar este perfectibilã“, a declarat magistratul Ilona Nica •

Numãrul cauzelor civile de pe rolul Judecãtoriei Tîrgu Neamt s-a majorat considerabil de la un an la altul. ÃŽn 2008, dintre cele aproape 3. 800 de cauze civile înregistrate, ponderea cea mai mare au avut-o actiunile avînd ca obiect drepturi si obligatii rezultate din raporturi juridice si cele privind dreptul de proprietate. Destul de numeroase au fost si cauzele cu minori si de familie, cu peste 450 de cazuri, alte 180 dosare vizînd litigii comerciale. Magistratii au mai avut de solutionat si 20 de cereri de înscriere de persoane juridice, hotãrîrile pronuntate stînd la baza înfiintãrii unor sindicate, fundatii, asociatii. Numãrul total al dosarelor aflate anul trecut pe rolul instantelor tîrgnemtene, inclusiv stocul rãmas din 2007, a fost de aproape 5. 000, în crestere cu 600 fatã de 2007.
Din totalul cauzelor intrate pe rol în 2008, aproape 500 au fost cauze penale, iar cele mai multe dosare au vizat infractiuni contra persoanei si a patrimoniului, precum si cele care au adus atingere normelor rutiere privind circulatia pe drumurile publice. Din cele 22 de propuneri de arestare preventivã formulate de cãtre Parchet s-au aprobat 20, în restul cazurilor dispunîndu-se ca acuzatii sã nu pãrãseascã localitatea. Judecãtoria Tîrgu Neamt a emis si sapte mandate de arestare europeanã, aflate în curs de executare.
Volumul de muncã a fost mare pentru cã s-a lucrat cu 7 din cei 8 judecãtori prevãzuti în schemã. De la 15 ianuarie 2008 unul dintre magistrati s-a transferat la o altã instantã, urmare a promovãrii examenului de capacitate, iar de la 1 septembrie 2008 un magistrat a iesit la pensie. La începutul lunii august a fost numit un judecãtor stagiar, dar acesta poate judeca un numãr limitat de spete. Astfel cã la sfîrsitul anului trecut au rãmas nesolutionate circa 1. 000 de dosare, din care peste 900 penale si restul civile, indicele general de operativitate fiind de 79, 9%. „Fãcînd o medie, rezultã cã anul trecut, unui judecãtor i-au revenit 594 de cauze, din care 506 solutionate. Hotãrîrile pronuntate au ajuns la o medie de 606 pe judecãtor, iar numãrul dosarelor rulate pe un magistrat a fost de 1462. S-a urmãrit sulutionarea cauzelor într-un termen rezonabil, acesta reprezentînd unul dintre principiile consacrate prin conventia pentru drepturile fundamentale ale omului. Asa încît, marea majoritate s-au solutionat în 2008 într-un interval cuprins între trei si sase luni, dar în unele cazuri s-a depãsit perioada de un an. ÃŽn materie civilã, în general, durata mare a unei cauze se datoreazã neefectuãrii expertizei tehnice de cãtre expertii numiti de instantã. Anul trecut, activitatea Judecãtoriei poate fi apreciatã ca fiind bunã din toate punctele de vedere, dar este perfectibilã prin îmbunãtãtirea, în primul rînd a conditiilor materiale în care personalul îsi desfãsoarã activitatea, lucru care ar conduce implicit la îmbunãtãtirea actului de justitie“, a declarat magistratul Ilona Nica, presedintele instantei tîrnemtene. ÃŽn ceea ce priveste sfera penalului, solutionarea cauzelor este întîrziatã în situatiile cînd inculpatul nu este transferat din închisoarea unde-si executã pedeapsa la Penitenciarul Bacãu, care deserveste Judecãtoria Tîrgu Neamt.

Articol afisat de 1687 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective