Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Februarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
BISERICÃ MISTUITÃ

BISERICÃ MISTUITÃ

• Biserica Sfintii ĂŽmpãrati Constantin si Elena din Climesti a ars din cauza unui horn defect • „Doamne fereste ce a fost! La Ă®nceput a iesit fum gros si toatã lumea s-a alertat“, a spus o localnicã • zeci de pompieri din Piatra Neamt si Roman s-au chinuit sã stingã focul, Ă®n prezenta prefectului • mare parte dintre odoare au fost salvate si duse provizoriu la... crĂ®sma din apropiere • „Principala noastrã preocupare acum este sã inventariem bunurile salvate si sã le ducem Ă®ntr-un loc adecvat“, a declarat pãrintele paroh Vasile Luncanu •

Toatã suflarea satului Climesti, comuna Fãurei, a rãmas Ă®mpietritã de durere si groazã, luni seara, 2 februarie, Ă®n zi de mare sãrbãtoare, ĂŽntĂ®mpinarea Domnului, cĂ®nd biserica satului a fost cuprinsã de o vĂ®lvãtaie nemaiĂ®ntĂ®lnitã Ă®n zonã. Incendiul a presupus mobilizarea a nu mai putin de sase autospeciale ale pompierilor din Roman si Piatra Neamt, precum si a unei motopompe. Dramatica situatie a dus la alertarea Ă®ntregului Comitet Judetean pentru Situatii de Urgentã, la fata locului ajungĂ®nd inclusiv prefectul de Neamt, Mihai Archip, alãturi de seful ISU Petrodava, colonel Ioan Niticã, membrii din conducerea primãriei locale si importante efective de interventie. De asemenea, multi sãteni au sãrit fiecare cu ce a putut pentru salvarea a ce se mai putea din sfĂ®ntul lãcas. Disperarea oamenilor si a primelor echipaje de pompieri sosite la fata locului a venit Ă®n primul rĂ®nd din faptul cã focul a ars la Ă®nceput mocnit, dar nu s-a putut ajunge prea bine la el din cauza Ă®nãltimii la care fusese localizat, Ă®n turla clopotnitei. „Doamne fereste ce a fost! La Ă®nceput a iesit fum gros si toatã lumea s-a alertat. S-a sunat la pompieri, dar pĂ®nã au ajuns ei a sãrit fiecare cu ce a putut, cu gãleti, cu lopeti sau cãngi. Pãrintele a trecut, tot cu oamenii, la evacuarea lucrurilor din bisericã, salvĂ®ndu-le Ă®n cea mai mare parte. Nu s-a pomenit asa ceva la noi Ă®n sat. Acum, nu stim ce sã ne mai facem, unde ne mai Ă®mpãrtãsim, cã vine postul, sau cum vor mai avea loc slujbele. Poate ne va ajuta cineva si pe noi... “, s-a plĂ®ns Lucia Ilie, Ă®n vĂ®rstã de 46 de ani, din Climesti. Cel mai probabil, focul s-a iscat din cauza cosului de fum neprotejat corespunzãtor fatã de materialele din jur. Aceasta, cu atĂ®t mai mult cu cĂ®t, Ă®n ziua respectivã, fiind slujbã, Ă®ngrijitorul bisericii a fãcut cãldurã toatã ziua, folosind lemn de fag. BãtrĂ®nii satului spun cã de vinã ar fi fostul combustibilul utilizat aici. „ĂŽn perioada din urmã, a fost utilizat destul de mult lemn de castan, care lasã un «clei» pe horn si probabil ãsta s-a aprins. Sã fereascã Dumnezeu ce a fost aici. A venit tot satul, inclusiv femei cu bebelusii Ă®n brate. VĂ®lvãtaia a putut fi stinsã abia dupã ce a fost adusã o scarã lungã, de la Piatra Neamt, dupã ora 10 noaptea. Vai si amar de capul nostru, nu stiu de ce ne-a bãtut Domnul“, a spus Vasile Stoica, Ă®n vĂ®rstã de 78 de ani.

SfĂ®nta... crĂ®smã

Din cauza sinistrului, parohul Vasile Luncanu si enoriasii au trebuit sã recurgã la o solutie disperatã si anume sã ducã odoarele si mobilierul din interior la cea mai apropiatã... cĂ®rciumã. Asa se face cã, ieri dimineatã, Ă®n prezenta pãrintelui spiritual si a politistului din sat, oamenii fãceau inventarul bunurilor pe care urmau sã le ducã spre depozitare Ă®ntr-un spatiu al administratiei publice locale. Icoane, strana, cãrtile sfinte si obiectele argintate din altar zãceau lĂ®ngã sticlele cu bãuturã, asteptĂ®nd sã fie inventariate si apoi urcate Ă®n cãrute, spre noua destinatie. Pãrintele paroh, vãdit marcat de cele Ă®ntĂ®mplate, a confirmat ipoteza pornirii incendiului de la cosul de fum. „A fost prãpãd, mai ales cã focul a pornit de foarte sus. Principala noastrã preocupare acum este sã inventariem bunurile salvate si sã le ducem Ă®ntr-un loc adecvat. Dupã aceea vom vedea ce solutii avem pentru reconstructie“, a spus Vasile Luncanu. Acesta astepta, ieri, vizita unor Ă®nalte fete bisericesti, cum ar fi Arhiereul Vicar Ioachim Bãcãuanul sau Pãrintele Protopop, Florin Aurel Tuscanu. De altfel, atĂ®t clericii cĂ®t si reprezentantii administratiei publice locale si-au manifestat compasiunea pentru sãtenii din Climesti si dorinta de sprijin. Primarul Vasile Gherghel, de la Fãurei, a mentionat cã vor fi acordate ajutoare Ă®n materiale si bani pentru ca ortodocsii sã aibã unde sã se Ă®nchine. ĂŽntre timp, Biserica Sfintii ĂŽmpãrati Constantin si Elena aratã ca o ruinã. VĂ®lvãtaia a mistuit turla clopotnitei, rozĂ®nd inclusiv grinzile groase, din stejar. Unele dintre clopote se topiserã, altele deteriorĂ®ndu-se iremediabil, ajungĂ®nd, cel mai probabil, materie primã pentru urmãtoarele. Sãtenii mai curajosi continuau sã dea jos bucãtile de constructie cu risc de prãbusire, prin tavanul spart al lãcasului sfĂ®nt. Peretii erau Ă®nnegriti de fum, pe jos fiind apa pompierilor amestecatã cu cenusã sau cãrbune, ca prin minune catapeteasma scãpĂ®nd intactã.

Interventie crĂ®ncenã

Si pentru pompierii militari misiunea a fost una dintre cele mai dificile din ultimele luni, amintindu-le de focul care a mistuit biserica lipoveneascã din municipiul resedintã de judet. Bilantul este dramatic, fiind contabilizate pagube de 350 milioane de lei, la bunuri salvate figurĂ®nd suma de sase miliarde. Alarma a fost datã la ora 17. 13, mai Ă®ntĂ®i fiind mobilizate douã masini de la Roman, dupã care a venit Piatra Neamt Ă®n sprijin. „S-a intervenit cu patru autospeciale, autospeciala de interventie si salvare de la Ă®nãltime, un autocamion si o motopompã. ĂŽn total, au fost patru ofiteri, un maistru militar si 24 de subofiteri. Au ars acoperisul pe o suprafatã de circa 120 de metri pãtrati, construit din asterialã lemn cu Ă®nvelitoare tablã, dar si obiecte de cult. S-au mai distrus materiale combustibile din lemn, scara interioarã, trei usi si tĂ®mplãria de la cinci geamuri. Cauza probabilã a fost cosul de fum amplasat necorespunzãtor sau neprotejat termic fatã de materialele combustibile. La interventie au participat prefectul judetului, grupa operativã a inspectoratului si SVSU Fãurei“, a mentionat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtor de cuvĂ®nt al ISU Neamt.

Bisericã ziditã Ă®n 1883

Biserica din Climesti se aflã Ă®n mijlocul satului, pe o ridicãturã si a fost ziditã Ă®n 1883 pe temelie de piatrã, Ă®n stil armenesc-bizantin, avĂ®nd o turlã Ă®naltã. Forma este de corabie, construitã din cãrãmidã si tencuitã cu var si nisip, apoi vãruitã Ă®n alb. Ctitorii sĂ®nt Grigore si Eugenia Cozadini, de origine greacã, Ă®nmormĂ®ntati Ă®n curtea bisericii. Catapeteasma predominã ca un panou urias, fãrã sculpturi Ă®n lemn si flori ornamentale, totul pe scĂ®ndurã, bine executatã si proportionatã. ĂŽn afarã de catapeteasmã nu mai este nimic pictat Ă®n naos si pronaos. Totul era zugrãvit Ă®n linii ornamentale orientale, Ă®n negru si maro si din loc Ă®n loc apãrĂ®nd cruci mici Ă®n negru. Altarul este de formã rotundã si deasupra Sfintei Mese este o picturã de 3 x 2, 3 m ce reprezintã pe MĂ®ntuitorul privind cu bratele Ă®ntinse. Ca obiecte cu valoare artisticã, istoricã sau documentarã, aici existã, scãpate de foc, patru cãrti vechi: Penticostar din 1767, Triod (1816), Octoih (1859) si o Evanghelie (1868). Icoanele cele mai vechi ale bisericii sĂ®nt cuprinse Ă®n catapeteasmã, reprezentĂ®nd: Profetii si Maica Domnului, 12 Apostoli si MĂ®ntuitorul, 12 icoane praznicale, Maica Domnului, Iisus Hristos, Sfintii ĂŽmpãrati, SfĂ®ntul Ioan si SfĂ®ntul Nicolae, toate datĂ®nd din 1883.

Articol afisat de 2412 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective