Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Retea de escroci, „mutat㓠în instantã

• anchetatorii au finalizat dosarul în care au fost cercetate mai multe persoane pentru înselãciune cu file cec fãrã acoperire • metoda folositã era clasicã: se cumpãrau materiale de constructii pentru plata cãrora se eliberau file cec, fãrã a avea disponibil în contul bancar • prejudiciul creat a fost stabilit la 1, 9 milioane de lei •

Lucrãtorii Serviciului de investigare a fraudelor Neamt, coordonati de procurorul Elena Lavric, au finalizat ancheta penalã în care au fost cercetate mai multe persoane acuzate cã au tepuit zeci de firme prin metoda cecurilor fãrã acoperire. Dosarul a fost deja înaintat instantei de judecatã, indivizii urmînd sã dea socotealã pentru faptele lor. Grupul infractional a fost anihilat în toamna anului trecut, cînd principalii pioni ai afacerii au fost încarcerati. „A fost o muncã operativã de duratã, intensã si am fãcut o echipã foarte bunã cu politistii care au lucrat la acest caz. Au fost zile cînd s-a lucrat pînã la 2-3 noaptea. Am fost presati de timp, pentru cã perioada de arestare preventivã, nu poate fi mai mare de 180 de zile, iar termenul limitã se apropia. Rechizitoriul are 100 de pagini, iar cele zece dosare au 3. 500 de file. Am reusit sã finalizãm dosarul numai lucrînd în echipã“, a declarat procurorul Elena Lavric.
Ancheta în acest caz a demarat în cursul anului trecut, cînd politistii au primit mai multe plîngeri ale unor administratori de societãti comerciale din mai multe judete ale Moldovei, care reclamau faptul cã au fost înselati de douã societãti nemtene. Este vorba de firma Forcris SRL cu sediul în comuna Alexandru cel Bun si Pontiscom SRL din Gîrcina, ambele administrate de cãtre Cãtãlin Cojocariu, în vîrstã de 34 de ani, din Suceava, individ dat în urmãrire generalã pentru cã se sustrãgea executãrii unui mandat de arestare. „Acest Cãtãlin C., din Suceava, inginer electronist, dar fãrã nici o ocupatie, a fost bãgat la înaintare de Vasile R., de 42 de ani, din Piatra Neamt, cel care conducea aceste operatiuni. Cãtãlin C. a cesionat actiunile celor douã societãti“, a declarat procurorul Lavric. Odatã devenit administrator, Cãtãlin C. a început sã se deplaseze prin tarã si încheia contracte cu diverse societãti comerciale de la care achizitiona diverse produse. De regulã, individul cumpãra materiale de constructii si produse din carne de pui, marfã usor vandabilã. De asemenea, se convenea ca termenul de livrare sã fie cît mai scurt cu putintã. Ulterior, Vasile R. cãuta clienti pentru marfa achizitionatã, care era vîndutã la pretul de achizitie sau chiar sub. Conditia era sã primeascã banii cash. Un alt individ implicat, Cristinel C., cãuta furnizori si se ocupa de transport. „Cristinel C. si Vasile R. nu au iesit niciodatã în fatã si nu au mers la firmele furnizoare pentru a nu fi identificati ulterior. Noi am reusit sã le probãm activitatea infractionalã, iar în timpul anchetei am folosit mijloace tehnice legale“, a mai precizat procurorul Elena Lavric.
Punctul forte al anchetei a fost în momentul în care administratorii unei firme din Bucuresti au realizat cã au fost tepuiti si au actionat rapid. Bucurestenii furnizaserã teparilor marfã în valoare de 3, 5 miliarde de lei vechi, respectiv gresie si faiantã, marfã pentru transportul cãreia au fost folosite 10 TIR-uri. Bucurestenii au venit la Piatra Neamt, au anuntat Politia si au reusit sã recupereze si o parte din marfã, în valoare de 2, 5 miliarde de lei. Din acel moment, echipa de politisti, condusã de comisarul Cezar Filip Muraru a demarat o amplã anchetã care a dus la dezmembrarea retelei.
Au fost audiate peste 90 de persoane, fiind începutã urmãrirea penalã împotriva a 16 dintre ele. Din prejudiciul de 19 miliarde de lei a fost recuperatã suma de 2, 5 miliarde, la care se adaugã 1. 450 de euro si 8, 3 milioane de le vechi, bani gãsiti asupra unuia dintre inculpati. Prejudiciul creat bugetului de stat de cãtre firmele implicate se ridicã la aproximativ 400. 000 de lei. Oamenii legii au încercat sã recupereze o parte din prejudiciu prin instituirea sechestrului asigurator, însã Directia de Taxe si Impozite le-a comunicat cã inculpatii nu figureazã cu bunuri pe numele lor.
ÃŽn timpul anchetei, cei doi infractori, considerati creierul afacerii, nu si-au recunoscut faptele. „ÃŽn timpul anchetei, unul dintre ei chiar era indignat cã nu a fost lãsat sã valorifice ultimele mãrfuri, în valoare de 4 miliarde de lei vechi, pe care le achizitionase cu cecuri fãrã acoperire“, a mai spus procurorul Lavric.
Inculpatii au fost trimisi în judecatã, iar, dacã vor fi gãsiti vinovati, riscã pînã la 20 de ani de închisoare. Cea mai gravã infractiune este de departe cea de înselãciune cu file cec fãrã acoperire, cu consecinte deosebit de grave. Cercetãrile au arãtat cã, în perioada 11 martie 2008 - 4 aprilie 2008, firmele lui Cojocariu au emis instrumente de platã bancare în dauna mai multor societãti comerciale din tarã. Cãtãlin Cojocariu, Vasile R., în vîrstã de 42 ani din Piatra Neamt, Constantin Z., de 52 de ani, din comuna Rediu, Corneliu C., de 53 de ani, din orasul Nãvodari, judetul Constanta, Vasile F., de 32 ani, din Suceava, Paraschiva T., de 46 de ani si Mirabela T., de 22 ani, ambele din orasul Gura Humorului, au fost cercetati în acest dosar, sub aspectul comiterii infractiunilor de înselãciune, fals intelectual si uz de fals.

Articol afisat de 1960 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective