Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 7 Februarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Domnia sa, asasinul!

Am trãit atĂ®tea Ă®ncĂ®t de la o vreme capacitatea mea de a mã mira s-a diminuat pĂ®nã la disparitie. ĂŽn fond, pe pãmĂ®ntul acesta, multe sĂ®nt posibile iar Ă®n România totul este posibil. Nu mai repet varza de Ă®ntĂ®mplãri sã le zic insolite din aceste zile, unele tragice si sĂ®ngeroase, altele doar dramatice. Mã voi opri la o nedumerire de adresare (pĂ®nã la urmã, de aceea sĂ®nt scriitor), la una lingvisticã. Trei seri la rĂ®nd Ă®n domiciul meu, prin mijlocirea micului ecran, au pãstruns dezbateri Ă®nfocate pe tema asasinului Gorbunov. Zic asasin referindu-mã la vechile ciuruiri cu gloante ale unor cetãteni si nu la ultima ispravã de asasinat de la Brasov unde existã dubii dacã Gorbunov Ă®n persoanã, Gorbunov prin complici ruso-moldoveni sau altcineva a sãvĂ®rsit omorurile din stradã. Faptele dovedite, cele vechi i-au adus acestui scelerat o condamnare la puscãrie de 15 ani. O judecãtoare bãtãusã, un procuror si niste doctori au concurat la punerea Ă®n libertate a asasinului Ă®nainte de ispãsirea pedepsei pe motiv de gĂ®lci sau de pãienjenis pe ochi. Dezbaterile lungi ale specialistilor criminalisti, ale gazetarilor, ale altor bãgati Ă®n discutie au Ă®ntors pe toate fetele cazul. Nu insist. Mã opresc doar la amãnuntul care a legat ca o piftie lãsatã Ă®n frig toate aceste gĂ®lcevuri televizate. „Domnul Gorbunov“, zice o avocatã, s-a bucurat de prezumtia de..... si dã-i si dã-i. Avocatii, mã linistesc eu la auzul domnirii asasinului, sĂ®nt obligati la un exercitiu de politete fatã de clienti. Pentru ei domnul client rãmĂ®ne domn chiar dacã a tocat si ambalat Ă®n pungi un copil de tĂ®tã sau a Ă®njunghiat de 40 de ori o femeie pe care a violat-o Ă®n prealabil. Dar sã zicã „Domnia sa domnul Gorbunov“ sefa de onoare a magistratilor din România, o femeie altfel inteligentã, m-a lãsat perplex. ĂŽn instante, Ă®mi amintesc eu, parcã era evitatã formula. „Inculpat Vasilescu“ sau, parcã, „Cetãtene Vasilescu“ era formula prin care judecãtorul se adresa celui din boxã. Cum Dumnezeu sã domnesti de o mie de ori Ă®ntr-o emisiune o bestie? Formula a fost repetatã pĂ®nã la sãtietate de analisti, de reporteri de investigatie, de magistrati, de politicieni. Trãim Ă®n tara Ă®n care agenda zilnicã, formulele si retetele de distituire sau promovare sĂ®nt dictate de „Domnia sa, asasinul!“. Domnul asasin, domnul violator, domnul devalizator de bãnci, domnul spãgar, domnul ciorditor de portofele sĂ®nt oameni si au dreptul european si universal de a fi respectati. Dacã as Ă®ndrãzni pesemne sã urlu la un criminal care a violat o fetitã de sase ani si apoi a aruncat-o Ă®ntr-un tomberon unde si-a gãsit sfĂ®rsitul „mãi brutã nenorocitã, fiarã, subom, mãi nemernicule“, caz real petrecut parcã la Iasi, o distinsã doamnã judecãtor, impeturbabilã si planturoasã, m-ar aseza usor dupã gratii, probabil cu aceeasi usurintã cu care sĂ®nt suspendate pedepsele criminalilor din motive cel putin ridicole.
Suntem tara Ă®n care totul este posibil. Suntem tara care dã permisii brutelor condamnate la puscãrie pe viatã. Dacã un sadic de 55 de ani a fost condamnat la 29 de ani de temnitã nu se cheamã cã e condamnat pe viatã? Ei bine, la noi este posibil sã Ă®ntĂ®lnesti acest asasin la cinematograf, mĂ®ncĂ®nd seminte sau Ă®n dormitorul tãu pe care l-a Ă®ncurcat cu al lui. Sã nu cumva sã faceti greseala de a vã adresa criminalului altcum decĂ®t cu formula directã „domnule“ iar cĂ®nd Ă®l evocati, chiar si Ă®n singurãtate nu numai Ă®ntr-un talk show de televiziune, sã ziceti musai „domnia sa“.

Articol afisat de 1657 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective