Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Stîlpii scolii sãvinestene, chemati la o cupã de sampanie

• joi, 5 februarie, 25 de fosti dascãli ai scolilor din Sãvinesti s-au adunat cu actualele cadre didactice, la discutii „ca între colegi“ • amintirile depãnate au fost atît de multe, încît nu le-a ajuns o zi sã le desire • printre fostii elevi ai scolii sãvinestene se numãrã seful învãtãmîntului nemtean, Mihai Lãcãtusu, si inspectorul de matematicã, Neta Camelia •

Întîlnire de suflet, joi, 5 februarie, la Scoala Sãvinesti. În mijlocul vacantei intersemestriale, unitatea de învãtãmînt nu a fost goalã. Au populat-o cei care, zeci de ani, au frecventat-o umblînd cu catalogul sub brat, croind destine, slefuind diamante. Joia trecutã, au fost chemati la scoalã 25 de fosti dascãli ai unitãtilor de învãtãmînt din Sãvinesti, care acum, la vîrsta a treia, trãiesc în comuna de la marginea orasului.
„Revederea“, coordonatã de cãtre profesor Ana Vasiliu, director al Scolii Sãvinesti, ajutatã de cãtre colectivul de dascãli din comunã, a fost stabilitã pentru ora 10. Obisnuiti o viatã sã nu întîrzie la orã, nici de aceastã datã stîlpii scolii sãvinestene nu s-au abãtut de la regulã. N-a sunat clopotelul, dar ei au fost prezenti la fix. Nu s-au putut încadra însã în ora stabilitã datoritã pupãturilor de dinaintea sãlii în care erau asteptati. S-au bucurat cã s-au regãsit într-un cadru festiv, amintindu-si, în felul acesta, de vremurile de altãdatã, cînd cu diverse ocazii stãteau la cîte o petrecere la care uitau de greutãtile vietii. ÃŽnceputul a constat în vizionarea unui film care reunea momentele importante din ultimii ani ale scolilor din Sãvinesti, în centrul cãrora se aflau copiii. Apoi a fost urmat un moment special, în cadrul cãruia cei 25 de pensionari au fost supusi unor suprize. Fosti elevi ai vîrstnicilor, care au urmat cariera didacticã, le-au oferit diplome de excelentã celor care le-au cãlãuzit destinele. Printre elevi s-au numãrat inspectorul de matematicã, Neta Camelia, care nu a fost recunoscutã de cãtre profesoara de matematicã de la care a împãrtãsit pasiunea pentru lumea cifrelor. ÃŽmbrãtisarea a fost una extrem de emotionantã, dat fiind faptul cã fosta profesoarã nu avea habar cine era cea care îi oferea diploma. Recunoscut însã a fost Mihai Lãcãtusu, inspector scolar general, care desi este profesor de fizicã, în discursul sãu a arãtat cã are si înclinatii literare. „Este o actiune de suflet, care reuneste cadre didactice actuale si fosti lucrãtori din învãtãmînt. Sînt lîngã noi cei care au aprins lumina învãtãturii pentru cei care au fost pe bãncile scolii. Vã multumim toti pentru cã ati stat cu noi zile si seri, sã ne îndrumati“, a spus, printre altele, seful învãtãmîntului nemtean. Directorul Ana Vasiliu l-a completat pe Mihai Lãcãtusu, dorindu-le celor prezenti „pensii mari si dulci“. Si pentru a-si aminti de ceea ce fãceau odatã, invitatilor le-a fost prezentat un frumos program artistic susutinut de cãtre elevii sãvinesteni. Printre elevii care care au înmînat flori se numãrã si primarul de Sãvinesti, Daniel Horciu, care, spre amuzamentul tuturor, i-a recitat fostei diriginte o poezie în limba rusã, pe care a învãtat-o la ora acesteia, în urmã cu multi-multi ani.
Participantii la întîlnirea de suflet - Emilia Savinoiu, Aurel Ene, Marian Micu, Ortansa Bãlãu, Ioana Prisecaru, Maria Ilie, Gheorghe Cater, Maria Cater, Silvia Faraon, Iuliu Ichim, Georgeta Ichim, Angela Neta, Eugenia Cociobanu, Elena Gîdioi, Ecaterina Fortiu, Cornelia Mohonea, Sanda Chirilã, Ana Velichi, Silvia Luca, Constantin Bãlãu, Elena Dumitrache, Maria Prisecaru, Maria Patacã, Anica Popa si Dorina Popa - au vorbit despre ce diferente sînt acum în educatie, în comparatie cu ceea ce a fost odatã.
Cu mult umor, învãtãtoarea Maria Tîrziman, colegã de clasã cu Mihai Lãcãtusu, a povestit despre cît de dedicat era actualul general învãtatului, în special materiilor fixe - mai întîi matematica si apoi fizica, iar profesorul lor, Gheorghe Cater, despre cît de important era sã fii prieten cu elevii, pentru cã doar asa se putea trece peste greutãtile impuse de regimul comunist.

Articol afisat de 1745 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective