Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Învãtãtori pe drumuri

• se preconizeazã cã numãrul de clase I va scãdea cu circa 25 în anul scolar viitor • fatã de septembrie anul trecut, se preconizeazã cã în septembrie 2009 vor fi cu aproximativ 500 de elevi mai putini • acest lucru face ca 25 de dascãli sã nu mai aibã activitate • „Estimãm cã din cei 25 de învãtãtori care vor rãmîne fãrã post, 18-20 vor iesi la pensie. Vor mai apãrea si restrîngeri de activitate, dar pînã la urmã vom rezolva toate problemele“, sustine inspectorul Florin Dimon •



Circa 25 de clase întîi vor dispãrea în anul scolar viitor în judetul Neamt, în comparatie cu cele existente în momentul de fatã. Situatia se datoreazã reducerii numãrului de copii de sase si sapte ani din judet, care au dreptul sã intre în rîndul scolarilor. Odatã cu reducerea numãrului de clase se vor reduce si normele didactice aferente. La ciclul primar, o clasã reprezintã o normã didacticã.
„ÃŽn anul scolar 2008-2009, în judetul Neamt sînt 295 de clase întîi, fiind cuprinsi în acestea 5.486 de elevi. Pentru anul scolar viitor, se preconizeazã cã vor fi doar 270 de clase I, ceea ce înseamnã cã numãrul elevilor din primul an de studiu se va reduce cu circa 500. Aceste cifre sînt prinse în planul de scolarizare pentru 2009-2010. Legea le permite si copiilor care împlinesc sase ani pînã la finele anului calendaristic sã se înscrie în clasa I, dar în ultimul timp nu prea s-a mai întîmplat asta, elevii mergînd la scoalã de sapte ani. Pentru anul scolar viitor va trebui sã reducem numãrul de învãtãtori cu atîtea norme cu cîte clase vor dispãrea. Estimãm cã din cei 25 de învãtãtori care vor rãmîne fãrã post, 18-20 vor iesi la pensie. Vor mai apãrea si restrîngeri de activitate, dar pînã la urmã vom rezolva toate problemele. Anul trecut, am avut 41 de restrîngeri de activitate de solutionat. La toamnã, cea mai grea situatie va fi în zona Roman, pentru cã acolo sînt cei mai putini copii care vor intra în clasa I si cele mai tinere cadre didactice, în sensul cã nu sînt multi învãtãtori care sã iasã la pensie. Pentru acest an scolar, am reusit ca din 1.250 de învãtãtori, sã avem doar trei suplinitori necalificati, care au acceptat sã ia post în zone greu accesibile. Avem si suplinitori, dar acestia sînt calificati, ceea ce înseamnã cu totul altã situatie“, a declarat Florin Dimon, inspector scolar responsabil cu învãtãtorii nemteni.
Ministerul Educatiei a cerut Inspectoratului Scolar sã urgenteze înscrierile în clasa I, pentru ca pînã la 1 mai sã se stie care este numãrul de elevi care vor începe din septembrie ciclul primar, pentru calcularea necesarului de posturi de învãtãtor. Pentru asigurarea transparentei procesului de înscriere în clasa I, fiecare unitate scolarã va afisa numãrul de locuri si situatia înscrierilor actualizatã sãptãmînal. În plus, unitãtile vor rãspunde în scris si în timp util tuturor solicitãrilor de înscriere depuse de cãtre pãrinti. Potrivit legii, înscrierile continuã si dupã 1 mai, si se încheie pe 31 august. Florin Dimon a mai spus cã în medie, o clasã trebuie sã fie formatã din 20 de elevi.

Articol afisat de 2052 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective