Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bistrita, zguduitã de detonãri

• ieri si azi, de frica blocurilor de gheatã care s-ar putea rupe, zãporul este supus detonãrilor • ploaia începutã ieri va continua si astãzi •

Valea Muntelui a fost si ieri si va fi si azi zguduitã de detonãrile efectuate pentru spargerea blocurilor de gheatã formate pe cursul Bistritei. Conform ultimelor raportãri transmise prefectului, luni, 9 februarie, situatia pe rîul Bistrita se prezenta astfel: fenomenul de zãpor se întindea pe o lungime de circa 8,5 km, aglomerãrile de zai avînd o grosime de 0,5-3,5 metri, dar pe 60% din lungimea tronsonului era un canal dezghetat cu lãtimi cuprinse între doi si zece metri. De la viaductul Poiana Teiului pînã la barajul Topoliceni, pe aproximativ 5,2 km aglomerãrile de zai erau profund lãsate pe mijloc si prezentau rupturi si ochiuri. De la barajul Topoliceni pînã aval 300 metri pod Sãvinesti, aglomerãrile de zai erau lãsate pe mijloc si prezentau ochiuri si partial apã peste gheatã. În amonte de acest sector, Bistrita prezenta canal dezghetat cu lãtimi de la sase metri pînã la curs liber si cu gheatã la maluri.
„ÃŽn conditiile prognozei meteorologice pentru intervalul 08.02.2009 ora 8 - 10.02. 2009, ora 8 care prevedea precipitatii sub formã de ploaie care ar putea conduce la posibile cresteri de nivel pe Bistrita, luni, 9 februarie, o echipã de pirotehnisti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, împreunã cu specialisti de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor, a executat o misiune de distrugere a aglomerãrilor de gheatã (dopuri) din albia rîului Bistrita, în zona localitãtii Poiana Teiului. Misiunile au avut drept scop senalizarea cursului rîului, în conditiile cresterilor de debit prognozate“, a declarat Daniela Savu, purtãtor de cuvînt al Prefecturii Neamt.
În cursul zilei de ieri au fost executate douã astfel de interventii pirotehnice pentru care s-au folosit aproximativ 12 kg de trotil, urmînd ca în cursul zilei de astãzi sã se continue actiunea de detonare pentru distrugerea blocurilor de gheatã.
Mãsurile stabilite anterior si transmise comitetelor locale pentru situatii de urgentã din comunele Poiana Teiului, Farcasa si Borca se mentin în continuare, pînã în data de 10 februarie cînd prognoza indicã încetarea ploilor.
„Toti factorii de rãspundere în domeniul situatiilor de urgentã, Institutia prefectului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, Sistemul de Gospodãrire a Apelor, comitetele locale pentru situatii de urgentã din comunele Borca, Farcasa si Poiana Teiului, monitorizeazã permanent evolutia fenomenului de pe rîul Bistrita, pentru protejarea cetãtenilor si a proprietãtilor lor“, a spus prefectul Mihai Archip.
Stelian Mihãilã, director al Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt, a declarat cã dacã se va trece cu bine peste aceste zile, în care debitul Bistritei ar putea creste datoritã ploilor, în a doua parte a sãptãmînii situatia s-ar putea linisti. „Ploile acestea nu sînt în regulã pentru ce este acum pe Valea Muntelui. E foarte multã gheatã pe maluri. Este posibil sã creascã debitul Bistritei, ceea ce ar antrena bucãti mari de gheatã în aval. Prognoza meteorologicã anuntã cã de pe 10 februarie, temperatura aerului va scãdea. Dacã va fi frig, atunci debitul nu va mai fi atît de mare“, a spus directorul Stelian Mihãilã.

Articol afisat de 1884 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective