Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

REGELE AFACERILOR

Cazul „Barajului 17“ - 24 de firme

• cele peste 20 de firme mutate cu sediul în orasul Bicaz, au ca actionari douã societãti cu sediul în statul Delaware-SUA • administratorul uneia dintre societãti este neozeelandezul Ian Taylor • prin intermediul unei firme de „off-shore“, Taylor a primit lucrãri de milioane de euro cu Primãria Bucuresti, dar si cu alte administratii din tarã • în toatã „povestea“ apare un alt Taylor, si anume Geoffrey, din Insulele Vanuatu, un cunoscut paradis fiscal • Geoffrey este decanul unei facultãti cu cursuri online, studentii învãtînd de la el cum sã scape legal de plata taxelor •

Ieri, în ziarul nostru relatam despre 24 de firme care au ajuns în Neamt, mai precis într-un fel de garaj din Bicaz, pe strada Barajului 17. Ne-am mirat de afluenta bruscã de firme pe metru pãtrat în doar trei luni. Primele investigatii jurnalistice au dus la aparitia elementelor de legãturã între ele. Ele au ca actionari douã societãti înregistrate în statul Delaware-SUA, înfiintate în 2008, care firme au adrese în acelasi sediu. Ele sînt Way Consulting Corporation Limited si Sylmedia Limited. Interesant este cã si administratorul, persoanã juridicã, este prima societate, iar aceasta îsi exercitã functia prin Ian Taylor, un cetãtean din Noua Zeelandã, nãscut în 1977. Un alt element de legãturã este obiectul de activitate, acelasi la toate cele 24 de firme, si anume „comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului“.

Garda Financiarã cerceteazã

Cele constate de reporterii „Monitorul“ cu ocazia deplasãrii la Bicaz, au atras si atentia reprezentantilor Gãrzii Financiare. Contactat telefonic, comisarul Constantin Nistor ne-a declarat cã „povestea“ face obiectul unei anchete declansatã la nivelul Gãrzii Financiare Neamt: „Ne-am sesizat si noi cu privire la acest fenomen, privind aparitia unui numãr de firme destul de mare si într-un termen foarte scurt, la aceeasi adresã. Verificãrile noastre au arãtat cã o parte dintre aceste firme au avut sediul, pînã acum, în Timis, Galati, Arges, Brasov, Bucuresti, Ilfov, Iasi, Alba, Constanta. Dosarele fiscale ale acestor societãti nu au ajuns încã la Directia de Finante Neamt. Am cerut colegilor din alte judete sã verifice ce activitãti au desfãsurat aceste firme si ce datorii au. Binenteles, vom încerca sã discutãm si cu proprietarul spatiului. Din primele informatii, a reiesit cã ar exista un contract cu una din firme care a subînchiriat celorlalte“. ÃŽn conditiile în care comisarul Nistor a fost zgîrcit în a oferi informatii, am apelat la un specialist în consultantã fiscalã. Avînd în vedere datele problemei, anvergura posibilã a lucrurilor, dînsul a acceptat cu greu sã ne ofere o declaratie sub protectia anonimatului. „Bãnuiesc cã este vorba de obligatii fiscale ale firmelor în judetele în care au activat, si care acum se cumuleazã la Bicaz. Faza urmãtoare ar fi ca cei de la Finante sã se trezeascã cu administratori lipsiti de discernãmînt sau sãraci lipiti pãmîntului. Dacã am avea date fiscale, am putea vedea dacã nu cumva este vorba de ceva mult mai grav. Firmele ar fi putut avea contracte cu statul, ar fi putut avea finantãri europene si, gînditi-vã, dacã nu si-au îndeplinit obligatiile «prinde orbul, scoate-i ochii». Nu stim dacã aceste societãti au credite bancare, etc“.

Ian Taylor, neozeelandezul bun la toate

Sã administrezi 24 de firme, nu este un lucru usor. De aceea, am vrut sã vedem cine este acest personaj de la care orice administrator român de firmã ar avea foarte multe de învãtat.
Fãrã posibilitãtile tehnice ale serviciilor de informatii (pe cuvînt cã nu provocãm pe nimeni la duel!), cu ce am avut la îndemînã, am reusit sã aflãm cine este domnul Ian Taylor. Fãrã a încerca sã tragem concluzii, el apare ca un personaj controversat, implicat în multe afaceri, iar unele dintre ele au fost catalogate ca fiind oneroase.
Numele lui Taylor apare în presa nationalã cel putin în douã mari afaceri în Bucuresti si în cîteva din provincie. La Bucuresti, o societate - Global Invest & Trade GCC a cîstigat un contract pentru reabilitarea infrastructurii educationale care avea în vedere consolidarea clãdirilor, refacerea finisajelor interioare, dotarea claselor si laboratoarelor cu mobilier si material didactic pentru 107 scoli. Valoarea contractului: 14,6 milioane de euro. ÃŽn conducerea firmei îl gãsim pe Ian Taylor. Iatã ce se spune într-un material despre firma în care activeazã neozeelandezul de Bicaz: „Global Invest & Trade LLC este un off-shore din statul american Delaware, dar surpriza este GCC din Bucuresti. ÃŽncã de la înfiintare, mai 1999, GCC avea urmãtoarea compozitie: 99,99% avea chiar firma din Delaware, restul apartinîndu-i lui Cãtãlin Vasilutã (...). La 1 ianuarie 2007, GCC avea altã structurã: locul lui Vasilutã a fost luat de cãtre Ginel Popa, iar firma din Delaware a fost înlocuitã de un alt off-shore, Shimitzu Development Ltd din Noua Zeelandã. Global Investment & Trade LLC are sediul central într-un apartament din Londra, iar sediul social în Delaware. Firma a fost implicatã si în scandalul teraselor din Parcul Herãstrau în care apãrea si numele lui Virgil Cîrstea, director al Administratiei Lacurilor si Parcurilor Bucuresti. ÃŽn conducerea firmei îi gãsim pe Ian Taylor si pe Nesita Manceau, doi directori foarte interesanti tocmai pentru cã ei sînt cei care detin Shimitzu, firmã înfiintatã într-o dupã-amizã de august 2006, asa cum reiese din datele Registrului Comertului din Noua Zeelandã.(...). Documentul de înfiintare a fost depus de cãtre Michael Taylor de la GT Group Limited. Ian Taylor este încã de atunci directorul Shimitzu, firmã detinutã la rîndu-i, în proportie de 100%, de Vicam (Auckland) Limited. Concluzie: Domnul Taylor mai e si în alte afaceri decît cele pe care le bãnuiam noi. Cu scoli, cu cafenele în parcuri, cafenele demolate, conduce firme prin Noua Zeelandã, dar cu afaceri în România si pare un specialist în off-shor-uri. Despre afacerile lui din România, vom mai discuta.

Un alt Taylor - profesor de evitat legal taxe

Citind încrengãtura de firme de mai sus, remarcãm aparitia unui alt Taylor, si anume Geoffrey, sau Sir Geoffrei Taylor, înnobilat de un print al unei insule desprinse din Noua Zeelandã. „Mister“ s-a nãscut în Anglia, însã în 1964 a emigrat în Noua Zeelandã. Ulterior, s-a mutat cu munca în Vanuatu, un cunoscut paradis fiscal, unde a înfiintat GT Group, dar este si decanul unei universitãti. Care oferã studii online. Pentru munca lui, printul Leonard din Principatul Hutt River Province, HRP i-a acordat postul de ambasador, dar si titlul de cavaler al ordinului regal, ocazie cu care omul de rînd Geoffrey Taylor a devenit Sir Geoffrey Taylor. GT Group îsi desfãsoarã activitatea în Vanuatu, Noua Zeelandã, iar HRP a fost înfiintatã, printre altele si pentru a-i invãta pe altii cum sã evite legal taxele. Vanuatu este un grup de insule din nordul Noii Zeelande, iar Principatul Hutt River Province este situat în granitele Australiei vestice si are aproximativ 75 km pãtrati, de trei ori mai mic decît Bucurestiul. Nu stim dacã existã grad de rudenie între cei doi Taylor. Sperãm doar, pentru binele finantelor românesti, ca Ian sã nu fi fost cel mai bun student la facultatea lui Geoffrey.

ÃŽn loc de concluzii

Pînã ce nu vom avea niste concluzii din partea persoanelor abilitate, nu ne putem hazarda în a da verdicte. Datele problemei, cu avalansa de firme din toatã tara spre Bicaz, pedigree-ul lui Ian Taylor si al asociatilor din strãinãtate ar trebui sã atragã atentia autoritãtilor fiscale. Doamne fereste, nu-l bãnuim de nimic rãu, nici pe el, nici firmele pe care le administreazã, dar existã suficiente semne de întrebare cu privire la cantitatea de calculatoare care s-ar putea vinde prin cele peste 20 de firme în Bicaz, în Neamt sau în România sau, de ce nu, în UE. Dacã se vînd calculatoare sau doar iluzii generate de un prestigiditator fiscal. Vom mai reveni.

Articol afisat de 2752 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(V. BÃLÃNESCU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective