Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pensionarii rãmîn la catedrã si din toamnã

• liderii de sindicat au stabilit cã acolo unde va fi nevoie de ei, sã fie pãstrati în defavoarea suplinitorilor necalificati • ultimul cuvînt îl vor avea membrii CA al ISJ • deocamdatã 32 de pensionari, aflati încã la catedrã, în ultimul an, stiu cã din toamnã vor avea în continuare de muncã •

ÃŽnvãtãmîntul nemtean nu va scãpa, din anul scolar viitor, de pensionari care sã presteze în interesul educatiei. Doar cã acestia vor avea cãrare mai strîmtã în a-si croi drum printre ceilalti dascãli, care nu au vîrstã de pensionare, dat fiind faptul cã de la an la an, populatia scolarã este în scãdere. Din toamnã, se preconizeazã cã scolile nemtene vor avea cu 500 de copii mai putini la clasa I, fatã de cîti sînt acum. Concret, în momentul de fatã sînt 295 de clase I în scolile din judet, cuprinzînd 5.486 de elevi. Din toamnã, numãrul claselor cu învãtãcei va fi de circa 270. Dintr-un foc, vor dispãrea circa 25 de norme didactice, adicã se va reduce cu 25 numãrul învãtãtorilor. Salvarea pentru multi dintre ei o reprezintã pensionarea, pentru cã 18-20 dintre dascãlii de învãtãmînt primar vor ajunge la vîrsta optimã pentru a-si încheia socotelile cu cariera didacticã. Dar situatia este similarã si la celelalte clase din sistemul preuniversitar nemtean, ceea ce înseamnã cã va fi necesarã o simplificare a numãrului de posturi si la gimnaziu si nivel liceal si profesional din aceeasi logicã - numãr tot mai mic de elevi. La începutul acestei sãptãmîni a avut loc o sedintã a comisiei paritare, la care au participat reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean si ai Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt. ÃŽn cadrul acestei întruniri, una dintre problemele dezbãtute a avut legãturã cu pensionarii care provin din sistemul educational nemtean. Dialogul dintre cele douã pãrti întrunite în sedintã s-a axat pe vointa multora dintre pensionari, care din diverse motive preferã sã nu renunte la legãtura cu scoala si elevii. Liderii de sindicat au fost de pãrere cã e de preferat ca acestora sã nu li se închidã usa cancelariei odatã cu decizia de pensionare, si acolo unde va exista posibilitate practicã, ei sã fie reprimiti în sistem. „Am emis principiile pe baza cãrora cei care se pensioneazã pentru limitã de vîrstã si solicitã sã rãmînã în activitate, sã o poatã face. Pensionarii vor avea acces doar acolo unde este deficit de cadre didactice pe specialitatea lor. Dacã la pensionarea unui coleg, postul nu intrã în restrîngere de activitate, el va fi dat liber. Prioritate au cei care îndeplinesc conditiile de predare, iar dacã nu se vor gãsi oamenii potriviti, vor fi acceptati pensionari. Dar acest lucru va fi decis doar de cãtre membrii Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar, în sedintã, cînd se va analiza cerere cu cerere“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al FSLI Neamt.
În anul scolar în curs, învãtãmînul nemtean are cooptati 83 de dascãli pensionari. Numãrul celor care ar fi vrut sã rãmînã la catedrã, desi beneficiazã de pensie, a fost mult mai mare, dar practic nu li s-au putut asigura normele sau fractiunile de normã solicitate, întrucît acestea au fost date cãtre dascãlii titulari sau suplinitori calificati, selectati în urma mai multor concursuri organizate pe parcursul întregii veri trecute sau celor care au primit post venind de la altã scoalã, pentru cã au intrat în restrîngere de activitate. Legea permite ca dascãlii pensionari sã mai rãmînã în sistem încã trei ani dupã ce oficial si-au încheiat cariera didacticã. Problema este dacã ei rãmîn la cumul - adicã se bucurã de pensie si salariul integral, cu sporurile aferente - sau sînt plãtiti la orã, ceea ce înseamnã pensia si venitul efectiv pentru cît predau, fãrã a încasa sporul de vechime.
Pentru anul scolar viitor, în cazul a 32 de cadre didactice care vor iesi la pensie în 2009 s-a aprobat prelungirea contractului de muncã, din 71 cîti au solicitat sã rãmînã în sistem. Pentru cei nerezolvati încã, ei ar putea primi un rãspuns afirmativ la toamnã, dupã ce vor trece concursul de titularizare si celelalte etape de mobilitate a personalului didactic si vor fi luati la rînd pensionarii. Cei cãrora acum douã zile li s-a dat un rãspuns afirmativ predau discipline la care nu prea sînt dascãli specializati.

Articol afisat de 1704 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de ioanadarc la data 11.02.2009 18:47
Exista pensionabili mai cu mot decat restul
Dintre cei ce au solicitat prelungirea activitatii au primit aprobare doar unii,alesi pe criterii care n-au nimic de-a face cu legea sau cu competenta.Exemple?Pai chiar sotia ilustrisimului general,profesor de istorie ajuns la Informatica prin restrangere de la Scoala 12,deci nu prin concurs;iar cat timp exista restrangere la acea disciplina,nu se pot acorda prelungiri de activitate!Intr-o situatie si mai interesanta este marele si vajnicul lider sindical Florin Florescu,profesor de biologie,care ,de cand nu a mai predat cred ca a uitat nu numai in ce situatie este catedra sa,ci ca eprofesor de biologie,alta disciplina cu probleme...Dar ce mai conteaza in cea mai buna dintre lumile posibile?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective