Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

300.000 de nemteni fãrã asistentã medicalã

• aproximativ 200 de medici de familie vor intra de mîine în concediu de odihnã • cei aproape 300.000 de pacienti înscrisi pe listele lor rãmîn la mila Domnului în caz de urgentã • medicii protesteazã astfel împotriva diminuãrii bugetului cu peste 40% • Casa de Asigurãri sustine cã medicii sînt putin în afara legii si cã riscã sanctiuni •

Aproximativ 300.000 de nemteni vor rãmîne începînd de mîine, 18 februarie, fãrã asistentã medicalã de familie, pentru orice problemã medicalã fiind nevoiti fie sã se adreseze serviciilor de urgentã fie sã astepte dacã pot pînã sãptãmîna viitoare. Acest lucru se va întîmpla deoarece aproape 200 de medici de familie vor fi în concediu de odihnã pe o perioadã de 3 zile, mai exact pe 18, 19 si 20 februarie. Acest concediu simultan al medicilor reprezintã o modalitate de protest împotriva Ministerului Sãnãtãtii care a decis diminuarea bugetului cu 40%, fapt care va determina intrarea în faliment a multor cabinete. 150 de medici de familie nemteni au înstiintat în grup luni dimineatã Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt cã vor intra în concediu de odihnã timp de trei zile iar alte cîteva zeci de doctori au anuntat individual cã vor face acelasi lucru ca si colegii lor. ÃŽn total se pare cã sînt cam 200 de doctori ce s-au aliat la acest protest si vor intra în concediu. Pe listele lor sînt înscrisi aproximativ 300.000 de persoane. Anuntarea Casei este obligatorie întrucît dacã nu-si gãsesc medicii înlocuitori, trebuie sã le gãseascã Casa de Asigurãri. „Am decis sã recurgem la aceastã primã formã de protest pentru cã altfel cred cã nimeni nu ne aude nemultumirea. Reducerea bugetului serviciilor medicale cu peste 40,6% este absolut inadmisibilã întrucît cu banii care ne rãmîn nu putem face nicidecum medicinã de calitate. Mai mult, cred cã dacã acest buget rãmîne bãtut în cuie, mai bine de jumãtate dintre cabinetele medicale vor intra în faliment. Desi de-a lungul anilor au mai fost diminuãri ale bugetului acestea s-au fãcut gradual astfel încît nu s-a simtit foarte tare reducerea fondurilor. Vreau sã se înteleagã foarte clar cã protestul nostru nu vizeazã în special veniturile noastre proprii ci calitatea actului medical care va avea foarte mult de suferit. S-au vehiculat prin presã tot felul de sume pe care le-ar primi medicii lunar si pot afirma cã reprezintã doar niste aberatii. Veniturile acelea de 70-80 de milioane de lei pe care le primeste un cabinet nu sînt doar ai medicului. Din acesti bani se plãtesc cam 2-3 salarii lunare ale asistentelor si personalului auxiliar, se achitã utilitãtile care, pe timp de iarnã ajung chiar si la 50 de milioane, se plãtesc persoanele ce se ocupã de situatia noastrã economicã, asa cã în buzunarulu doctorilor rãmîn putini bani“, a declarat doctor Mihaela Covrig, presedintele asociatiei medicilor de familie din Neamt.

Nu este exclusã nici greva

Medicii sustin cã dacã nici aceastã mãsurã drasticã nu va da rezultatul scontat sînt decisi sã protesteze sau chiar sã intre în grevã. Ei spun cã s-ar putea ajunge în aceastã situatie din cauza bugetului alocat asistentei medicale primare, cu 40% mai mic decît anul trecut. Doctorii cer ca si anul acesta sã aibã un buget cel putin egal cu cel pe care l-au avut anul trecut, în caz contrar, cabinetele care au înscrisi mai putin de 1.500 de pacienti s-ar putea închide. Pentru anul 2009 proiectul de buget prevede pentru asistenta medicalã primarã 5,4% din bugetul serviciilor medicale, fatã de 9% cît s-a alocat anul trecut. ÃŽn celelalte sisteme europene de asigurãri de sãnãtate, medicina de familie beneficiazã de 12-15% din bugetele sãnãtãtii. Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt sustine cã medicii sînt oarecum în afara legii întrucît, conform contractului cadru încheiat au obligatia ca odatã cu înstiintarea intrãrii în concediu sã depunã si o conventie prin care sã arate cã medicii îsi gãsesc înlocuitori pe perioada care lipsesc. „Cei 146 de medici care au depus la noi înstiintãri nu au depus si conventii de înlocuire cu alti medici asa cã ei riscã sã fie sanctionati. Conform contractului cadru încheiat între medici si Casã ei au obligatia sã-si gãseascã înlocuitori si sã aducã la noi conventii prin care sã arate exact cine îi înlocuieste, în ce perioadã si între ce ore. Cum acest lucru nu s-a întîmplat, medicii riscã sã fie sanctionati. Sanctiunile merg de la o diminuare a valorii punctului cu 10% per capita pentru prima zi de lipsã de la cabinet, în a doua zi se poate trece la o diminuare a valorii punctului cu 15% iar în cea de-a treia zi cu 20%“, se aratã într-un comunicat al Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt.
Actiunea de protest se doreste a fi un semnal de alarmã cãtre autoritãti, de aceea, în perioada 18-20 februarie, cînd vor intra în concediu de odihnã, fãrã înlocuitori, medicii vor afisa anunturi pentru pacienti, prin care îi informeazã de posibilitatea falimentãrii cabinetelor în conditiile scãderii veniturilor cu 40% si a cresterii cheltuielilor în functie de cursul euro. Subfinantarea medicinei primare si a serviciilor din ambulatoriu va duce, implicit, la aglomerarea spitalelor, sustin specialistii. În prezent, acest segment al sistemului sanitar rezolvã cel putin 80% din problemele medicale ale populatiei se aratã în unele statistici de specialitate.

Articol afisat de 1504 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective