Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SINUCIDERE ÎN PÃDURE CU SCENARIU HORROR

Caz unic în analele judiciare

• doi ieseni, plini de datorii, au încercat sã-si punã capãt zilelor într-o pãdure de lîngã barajul de la Bicaz • dupã ce si-a ajutat prietena sã se sinucidã, bãrbatul nu a avut curaj sã-si punã streangul în gît • el a încercat sã-si taie venele si gîtul, însã nu i-a reusit • cei doi trãiau în concubinaj si aveau împreunã o afacere • bãrbatul le-a spus politistilor cã nu mai suportau presiunile prietenilor care îi împrumutaserã cu bani • cei doi aveau credite bancare si datorii de peste 100.000 de euro • pe numele ieseanului s-a întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii de înlesnire a sinuciderii •

Un caz de-a terifiant s-a consumat în urmã cu douã zile, cînd doi ieseni, concubini, au decis sã se sinucidã împreunã într-o pãdure din imediata apropiere a barajului de la Bicaz. Lucrurile nu au mers conform planului dinainte stabilit, bãrbatul nemaiavînd curaj sã se sinucidã dupã ce a asistat la moartea prietenei sale. Ancheta avea sã arate cã cei doi hotãrîserã sã-si punã capãt zilelor din cauza datoriilor foarte mari pe care le aveau la prieteni si bãnci. Politistii, procurorii si cadrele medicale care au aflat detaliile acestui caz au fost marcati de cele întîmplate, declarînd cã în toatã activitatea lor nu s-au mai întîlnit cu asa ceva. Aurica Maftei, în vîrstã de 51 de ani, trãia în concubinaj cu Sorin Mardare de la începutul anilor ‘90. Cei doi si-au deschis o firmã, T.P.L. Tex SRL cu sediul în Holboca, judetul Iasi, si confectionau lenjerii si alte confectii. ÃŽn vara anului trecut, afacerea a început sã scîrtîie, iar Sorin si Aurica au apelat la ajutorul prietenilor de la care au împrumutat sume importante de bani. Cum lucrurile nu s-au îndreptat, iesenii au fãcut si credite bancare. ÃŽn timp, cei doi au realizat cã afacerea se îndreaptã spre faliment, comenzile împutinîndu-se. Cum scadenta la împrumuturile fãcute se apropia, amicii au început sã-i sune si sã le cearã returnarea banilor împrumutati. Scenele de acest gen s-au înmultit în ultimul timp, iar Aurica si Sorin nu mai stiau cum sã facã fatã asaltului creditorilor. ÃŽn cursul zilei de duminicã, cei doi au primit din nou vizita unor creditori nerãbdãtori sã-si recupereze banii. Imediat dupã plecarea musafirilor, Sorin si Aurica au stabilit cã cea mai bunã solutie, pentru a scãpa de datorii, este sinuciderea.

Încercãri de resuscitare esuate

S-au îmbarcat în autoturismul Cielo si au plecat spre Bacãu, via Pascani - Roman, în cãutarea unui loc în care sã-si ducã la bun sfîrsit planul. Ajunsi la Bacãu, bãrbatul a cumpãrat de la Metro douã sufe de remorcat autoturismele, pe care urmau sã le foloseascã pentru a se spînzura. Ulterior, în urma discutiilor avute, iesenii si-au amintit cã în urmã cu cîtiva ani au fost în zona lacului Bicaz la un picnic, si cã locul ar fi potrivit pentru ceea ce intentionau sã facã.
Au ajuns la Dodeni în jurul orei 11. Aici, Aurica Maftei a scris trei biletele identice, în care solicita politistilor sã nu mediatizeze cazul. Pe aceleasi bilete ea a trecut numãrul de telefon al unui prieten, care i-ar fi putut identifica. Dupã ce au lãsat masina în cartierul Dodeni, afaceristii au pornit spre lacul Izvoru Muntelui. Dupã ce au parcurs aproximativ 2,5 kilometri, bãrbatul si femeia au intrat în pãdure, înaintînd cîteva sute de metri bune. Au ales locul, au mai discutat si au hotãrît cã a venit clipa. Aurica a fost cea care a fãcut prima pasul. Ajutatã de concubin, femeia si-a pus streangul si s-a spînzurat de un copac. Marcat de cele întîmplate, ieseanul nu a mai avut puterea sã facã acelasi lucru si a hotãrît cã este mai usor sã se sinucidã folosind alte metode. Cu un cutit, a încercat sã-si taie venele si s-a înjunghiat în gît. Gestul nu a fost dus pînã la capãt, Sorin Mardare rãzgîndindu-se. A sãrit în ajutorul femeii, a dat-o jos din streang si a încercat sã o resusciteze.

„ÃŽmi pare rãu cã nu sînt acolo sus, lîngã ea“

Cînd si-a dat seama cã aceasta a decedat, Sorin Mardare a plecat spre Politia Bicaz. Dar era în jur de ora 18. Oamenii legii i-au ascultat povestea, nevenindu-le sã creadã. ÃŽn cele din urmã, bãrbatul a fost urmat la locul în care se afla femeia. Aceasta a fost adusã la morga din Bicaz cu ajutorul jandarmilor si al salvamontistilor. „Luni seara, în jur de ora 19, a fost adus la urgentã de cãtre politie, un bãrbat în vîrstã de 49 de ani, care prezenta mai multe tãieturi pe brate si o plagã în zona gîtului. ÃŽn timp ce l-am consultat si i-am acordat primele îngrijiri medicale am discutat cu el despre cauzele plãgilor. Ne-a spus, mai mult cu o voce joasã si retinutã cã e din Iasi si a venit la Bicaz pentru a-si pune capãt zilelor. Mai mult, a afirmat cã sotia s-a spînzurat în pãdurea din vecinãtate barajului, iar el, nereusind s-o facã, a luat hotãrîrea de a se prezenta singur la politie pentru a declara cele petrecute. Aflînd despre povestea sa, desi toate pãreau a avea o logicã pînã la urmã, fiind vorba despre intentia de suicid, am luat în calcul si o posibilã dereglare psihicã. Mai ales cã din incoerenta sa prezentare întelesesem cã ar fi fost vorba despre nu stiu ce afacere, avînd obiect de activitate industria usoarã, cã ar fi avut datorii mari la bãnci sau cãmãtari, cã ar fi fost în pericol cîteva imobile ale unor rude sau prieteni puse gaj pentru împrumuturi si asa mai departe. Printre altele, spunea ca nu care cumva sã afle presa despre cele povestite, fiindcã ar avea de suferit familiile lor. De unde am tras concluzia cã de fapt persoana ce si-a aflat sfîrsitul în zona barajului n-ar fi sotia sotia, ci concubina. Oricum, avea asupra sa în buzunarul de la hainã douã lumînãri si douã coli de hîrtie albã nescrise. Fiind un caz de exceptie am apelat la 112 pentru acordul în cazul ambulantei“, au declarat cadrele medicale de la spitalul Orãsenesc Bicaz aflate la datorie în noaptea de luni spre marti.

Expertizã psihiatricã

La fata locului locului s-a deplasat o echipã condusã de cãtre comisarul Paul Tablan, din cadrul Serviciului de investigatii criminale. Cum totul pãrea incredibil, politistii l-au rugat pe Sorin Mardare sã meargã si sã arate unde se afla cadavrul iesencei. Se mai spera cã era vorba de fantasme. Dar n-a fost asa, de creanga unui brad, într-un loc foarte greu accesibil, fiind gãsit atîrnînd trupul femeii. Ancheta avea sã scoatã la ivealã detalii nãucitoare. „Din nefericire, povestea lui s-a confirmat, femeia fiind gãsitã fãrã viatã în pãdure. La audieri a povestit ce s-a întîmplat si ce au dorit sã facã. Nu existã suspiciuni, însã cercetãrile vor continua. Lui i s-a întocmit un dosar penal si va fi supus unei expertize psihiatrice. Ne-a declarat cã nu mai puteau face fatã datoriilor si cã nici nu mai stia la cît se ridicau. Oricum, mult peste 100.000 de euro, la care se adãugau imobile, ale lor si a unor cunoscuti pe care le gajaserã. Ieseanul ne-a mai declarat cã din acest motiv le-a venit ideea sinuciderii si au plãnuit si modul cum sã o facã“, a declarat comisarul Paul Tablan, de la Serviciul de investigatii criminale al Politiei Neamt. Ieseanul le-a mai spus politistilor cã regretã cã nu se aflã în ceruri alãturi de cea cu care a trãit mai bine de 15 ani. Dupã ce a primit îngrijiri medicale la Spitalul Bicaz, Sorin Mardare a fost transferat la Sectia psihiatrie a Spitalului Judetean pentru un examen de specialitate.

„Erau oameni linistiti“

Cei doi erau cunoscuti drept oameni linistiti si cumsecade. Primarul comunei Holboca, Gheorghe Stefurac, ne-a declarat cã atît Sorin Mardare, cît si Aurelia Maftei erau persoane respectate în comunã. „Ei erau din Iasi si au venit în comuna Holboca în urmã cu 3-4 ani, cînd doamna Maftei a cumpãrat o casã. Au fãcut acolo un magazin alimentar si unul de haine. Stiam cã le merge bine si nu au probleme financiare. Cel putin, la primãrie nu stiu sã aibã vreo datorie. Am aflat si eu azi dimineatã despre nenorocirea asta si m-am dus la ei acasã. Vecinii mi-au zis cã nu i-au mai vãzut de 3-4 zile si am sesizat cã era totul închis“, a declarat primarul comunei Holboca. Mai trebuie spus cã lui Sorin Mardare politistii i-au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii de înlesnire a sinuciderii, iar dacã va fi gãsit vinovat riscã între 2 si 7 ani de închisoare.

Articol afisat de 3410 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective