Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicii de familie au renuntat la concediul - grevã

Medicii de familie au decis sã renunte la protest si nu vor mai intra începînd de astãzi, 18 februarie, în concediu de odihnã. Dupã ce au sustinut cã vor intra în faliment si vor rãmîne pe drumuri, medicilor de familie le-a fost închisã gura de cãtre ministerul de resort care le-a promis ceva bani în plus astfel încît sã ajungã la venituri medii lunare de aproximativ 130 de milioane de lei. O întîlnire a reprezentantilor medicilor de familie cu cei au Ministerului Sãnãtãtii s-a finalizat marti dupã amiazã cu promisiunea doctorilor de a renunta la proteste si cu cea a ministerului de a le da mai multi bani. Marti dimineatã, circa 200 de doctori nemteni îsi fãceau deja planuri de week-end prelungit întrucît de miercuri ar fi trebuit sã intre în concediu de odihnã. ÃŽn acelasi timp, aproximativ 300.000 de persoane înscrise pe listele lor îsi fãceau griji cã nu vor avea cui sã se adreseze în caz de nevoie, la fel si cadrele medicale de la sectiile de urgentã ale spitalelor, care se pregãteau sufleteste pentru gãrzi de cosmar în care urmau sã fie asaltati de foarte multi pacienti. „Am decis sã renuntãm la cele 3 zile de concediu de odihnã dupã ce am aflat rezultatele negocierilor cu reprezentantii ministerului. Astfel, am aflat cã valoarea punctului per capita va rãmîne la 4,1 lei, iar bugetul va fi diminuat în limite rezonabile, la fel ca în cazul altor specialitãti medicale. Cred cã ministerul a înteles importanta medicinei de familie iar acest lucru este cel mai mare cîstig din tot acest protest“, a precizat Mihaela Covrig, presedintele Asociatiei medicilor de familie din Neamt.
Medicii au decis sã protesteze prin intrarea într-un concediu de odihnã pe o perioadã de trei zile, în perioada 18-20 februarie. Ei erau nemultumiti de faptul cã ministerul decisese reducerea bugetului alocat medicinei de familie cu 40,6%, iar în aceste conditii doctorii declarau cã multe dintre cabinetele medicale vor intra în faliment întrucît nu le vor ajunge banii pentru utilitãti, salarii si alte cheltuieli. Ministrul Ion Bazac, vãzînd cã doctorii erau decisi sã treacã la proteste de masã, a dat înapoi si a declarat cã au gãsit solutii de majorare a veniturilor cabinetelor medicale. Astfel, a decis ca în primul trimestru al acestui an, veniturile medicilor sã rãmînã neschimbate, la valoarea anului 2008, adicã de 306 milioane de lei noi. De la 1 aprilie, cînd va intra în vigoare noul contract cadru, bugetul ce va fi alocat la nivelul tãrii pentru medicii de familie va fi de 256 de milioane de lei. Ministrul Bazac mai declara cã se vor adãuga alte 180 de milioane de lei lunar din cele douã noi programe nationale pe care le va lansa ministerul, referitoare la screeningul cancerului de col uterin si cel al bolilor cardiovasculare. În aceste conditii, ministrul spune cã medicii vor putea realiza venituri lunare de 130 de milioane de lei vechi.

Articol afisat de 1526 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective