Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Boboc“ la 59 de ani

ÃŽn pragul pensiei, un cetãtean din Piatra Neamt vrea sã învete a citi. El are 59 de ani. Si asemeni lui mai sînt multi altii, doar cã nu au chiar 59 de ani, fiind putin mai tineri. Dorinta lor de învãtare poate fi satisfãcutã prin intermediul programului „A doua sansã“, care se deruleazã la Scoala nr. 5 Piatra Neamt. La aceastã unitate de învãtãmînt s-au înscris mai bine de 50 de cursanti, care pînã la sfîrsitul acestei sãptãmîni sînt intervievati, pentru a se cunoaste cît de convinsi sînt ei ca sã vinã la scoalã. „ÃŽncepînd cu 2 februarie, la Scoala nr. 5 Piatra Neamt a început procedura de inventariere a celor peste 50 de cursanti care s-au înscris încã din luna ianuarie pentru completarea studiilor la cele douã clase de «A doua sansã», aprobate de Inspectoratul Scolar Neamt, o clasã pentru învãtãmîntul primar si alta pentru secundar inferior. Programul «A doua sansã» este o componentã a Programului Phare «Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate», este implementat de Ministerul Educatiei cu sprijin financiar de la UE si se adreseazã persoanelor de orice vîrstã, care din diferite motive nu au finalizat cursurile învãtãmîntului obligatoriu primar, clasele I-IV, respectiv secundar inferior, clasele V-VIII“, a declarat profesor Mariana Rosanu, director al Scolii nr. 5 Piatra Neamt.
7 învãtãtori si 10 profesori ai Scolii nr. 5 au fost formati gratuit de Casa Corpului Didactic Neamt, pentru a face fatã noii provocãri, pentru a cunoaste metodologia de predare si evaluare în cadrul programului „A doua sansã“, dar si pentru acomodarea cu cerintele de formare personalã si incluziune socialã a grupului de cursanti, de dezvoltare a competentelor cheie prin intermediul disciplinelor educatiei de bazã. Pentru adultii cuprinsi în programul „A doua sansã“, certificatul de absolvire, în cazul promovãrii modulelor din învãtãmîntul primar si secundar inferior educatie de bazã, la care se adaugã certificatul de calificare profesionalã - nivel I, în cazul absolvirii modulelor de pregãtire profesionalã, vor reprezenta un mare succes personal si sansa ocupãrii în viitor a unui loc de muncã.

„Telenovica“, neînteleasã fãrã a sti buchea cãrtii

Cei mai multi dintre aspirantii la „A doua sansã“ sînt membri ai marii familii de „Stãnesti“ din Piatra Neamt. Este lãudabilã atitudinea lor, de a tine sã învete carte la vîrste la care altii îsi plimbã nepotii, sau de a accepta sã fie colegi de bancã si de studii cu feciorii sau fiicele, si acestia cu vîrste apreciabile. Cînd si-au fãcut dosarul de înscriere, cursantii au spus cã nu reusesc sã se urce în mijloacele de transport care îi intereseazã, pentru cã nu stiu sã citeascã destinatia. Un motiv si mai întemeiat pentru care acestia vor sã vinã la scoalã este cã nu pricep telenovelele, pentru cã nu stiu sã citeascã traducerea. Si mai au un motiv: foarte multi dintre tigani vor sã îsi conducã singuri masinile mai mult sau mai putin luxoase. Or fãrã a sti carte, nu pot face scoala de soferi. ÃŽn acest an scolar, la „A doua sansã“, la clasa I vor fi boboci si de 59 de ani, dar si de 14. Printre ei vor fi si „elevi“ de 34, dar si de 40 de ani. Printre multele fuste purtate de tigãnci ori bãrbatii cu lanturile grele atîrnînd la gît, se vor afla si cursanti care nu apartin vreunei etnii, dar care din diverse motive nu au apucat sã termine 8-10 clase. Cîti vor trece de interviurile din aceste zile si se vor prezenta luni, 23 februarie, pentru a ridica o copertã a abecedarului si a descoperi taina cifrelor, pentru a învãta tabla înmultirii sau pentru a studia alte materii specifice clasei în care s-au înscris, se va vedea lunea viitoare. ÃŽn urmã cu cîtiva ani, la Scoala nr. 5 Piatra Neamt s-a mai organizat o astfel de scolarizare a adultilor, dar la o altã formã, la fãrã frecventã. Doar cã dintre cei de atunci, si au fost multe clase de scoalã generalã, au promovat doar 3. La acea vreme se dãdea examenul de capacitate si 3 cursanti au fost declarati admisi. De aceastã datã cursurile se vor desfãsura zilnic, dupã-amiaza, atunci cînd învãtãtorii si profesorii pregãtiti pentru a le preda celor de-o vîrstã cu ei vor avea încheiate activitãtile la clasele proprii.

Articol afisat de 1835 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective