Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Martie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CINE NE REFUZÃ SANSA LA VIATÃ?

• pe baza formularului E 112, bolile care nu-si au leac în România se pot trata „afarã“ • costurile sînt suportate în proportie de 70% de stat • din pãcate, despre acest formular multã lume nu stie prea multe • 8 nemteni s-au tratat în strãinãtate cu E 112 • • costul tratamentelor acestora a fost de aproximativ 4,3 miliarde de lei • se acordã fonduri pentru tumori craniene, dialize, insuficientele renale cronice, stãrile posttransplant, neoplazii, etc •

Zilnic, ziarele si televiziunile abundã în a relata cazuri disperate de pacienti care au nevoie urgentã de bani pentru a efectua diferite tratamente si operatii în strãinãtate. Toti apeleazã la mila publicã în ultimã instantã dar nimeni nu le spune cã existã totusi o solutie legalã, salvatoare, si anume, celebrul de acum, formular E112 care oferã posibilitatea efectuãrii tratamentelor în strãinãtate. Desi medicii care ar trebui sã recomande aceste formulare si cei care le elibereazã sustin cã sînt pentru toatã lumea, putini nemteni au apelat la aceste fonduri si nu cã nu ar fi îndeplinit conditii sau nu ar fi avut nevoie ci pentru cã nu stiau pur si simplu. Asa se face cã anul trecut doar 7 pacienti din Neamt au apelat la aceastã solutie de a-si trata bolile grave în clinici strãine si doar unul în luna ianuarie a acestui an. Pentru plata serviciilor medicale de care au avut nevoie aceste persoane, Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Neamt a decontat suma de aproximativ 4,3 miliarde de lei vechi, ceea ce reprezintã în medie cam 500 de milioane de lei pentru fiecare pacient. Desi suma poate pãrea mare, anul trecut, bugetul Casei de Nationale Asigurãri de Sãnãtate alocat doar pentru aceste formulare a depãsit suma de 3.500 de miliarde de lei vechi. Culmea este cã la finele anului au mai rãmas bani neutilizati în ciuda faptului cã sute sau poate chiar mii de români au fost rãpusi de boli grave ce ar fi putut fi tratate. De altfel, nu o datã Ministerul Sãnãtãtii si reprezentantii Casei Nationale de Asigurãri au fost criticati pentru faptul cã nu au oferit suficiente detalii despre existenta acestui formular salvator de viatã. Concret, formularul E 112 a apãrut în anul 2007, odatã cu aderarea României la Uniunea Europeanã si, potrivit acestui document, persoanele care au afectiuni ce nu pot fi tratate în tarã si au nevoie neapãrat de tratament pot beneficia de servicii medicale într-una din tãrile membre UE. Iar costul tratamentului este suportat în proportie de 70% de cãtre stat. De asemenea, formularul se mai utilizeazã pentru persoanele care se mutã definitiv în altã tarã si trebuie sã-si continue tratamentul început în România.

Teoretic, E112 e usor de obtinut

Principalele afectiuni pentru care CNAS poate deconta cheltuielile necesare tratamentului sau interventiile chirurgicale sînt tumorile craniene, dializele, insuficientele renale cronice, stãrile posttransplant care ajung sã coste si 100 de milioane de lei vechi lunar, leucemiile, neoplaziile, etc. Nu sînt decontate transplanturile întrucît acestea nu fac parte din pachetul de servicii medicale de bazã dar si acestea pot fi suportate de cãtre Ministerul Sãnãtãtii care are fonduri special pentru asa ceva. Pentru a putea beneficia de aceste facilitãti pacientii trebuie sã îndeplineascã cîteva conditii de bazã: sã fie asigurati medical (adicã sã-si achite lunar contributiile la fondul de sãnãtate), sã existe recomandarea unui medic specialist din tarã care sã sustinã cã tratamentul nu poate fi fãcut aici din motive obiective, afectiunea ce necesitã tratament sã facã parte din pachetul de bazã si sã existe acordul scris al clinicii din strãinãtate unde urmeazã sã se facã tratamentul cu pricina. Dosarul pe care pacientul îl depune pentru obtinerea formularului E 112 la Casa de Asigurãri trebuie sã continã: o cerere, datele de identificare, dosarul medical si raportul medicului curant cu semnãtura si parafa acestuia. Decontarea se face între casele de asigurãri si nu cu bani în mînã pacientului. Cu alte cuvinte, pacientul merge în strãinãtate unde plãteste doar cele 30 de procente din costurile ce-i revin iar pentru restul unitatea sanitarã respectivã trimite spre decontare casei de asigurãri ce a eliberat formularul facturi cu sumele de platã. În functie de felul spitalului din Occident ales, privat sau de stat, cu servicii medicale în coplatã, etc., pacientul plãteste mai mult sau mai putin. Dacã un pacient pleacã la tratament în afara tãrii fãrã formularul E112, el poate beneficia de acesta si la revenirea în tarã dar decontarea se va face pe baza tarifelor din România. La sfîrsitul anului 2007, conducerea CNAS recomanda medicilor clinicieni sã identifice si sã informeze prompt pacientii care au nevoie de tratament în strãinãtate despre posibilitatea folosirii formularelor E112. Reprezentantii Casai Judetene de Asigurãri Neamt sustin cã aceste dosare primesc foarte repede avizul favorabil dacã dasarul are toate documentele cerute de legislatie. În concluzie, cel putin teoretic, acest formular este accesibil si relativ simplu si rapid de obtinut, rãmîne de vãzut dacã si practica va confirma acest lucru.

Articol afisat de 1895 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Dan Mihai la data 03.03.2009 08:48
E112-aproape imposibil
Va spun un caz real.Cunosc pe cineva care a fost descoperit cu pericardita.Problema era ca nu se stia ce anume determina aparitia acestei boli,pentru a i se da tratamentul adecvat.A stat internat...o data,de doua ori...A luat tratamentul prescris.Intre spiatle,doctorul il trimtea bineinteles si la cabinetul lui cu plata..
A fost trimis si la iasi.A fost si acolo.Aceasta pericardita,in urma tratamentului disparea...dar la un intreval,aparea din nou.Nimeni nu a putut sa-i spuna de unde apare,ce are,etc...Si a cerut acest formular.Nu i-a fost dat,dar nici ajutat sa scape de aceasta boala.Acei 7 de care spuneti ...au avut cred noroc ca doctorul a semnat...Intre timp omul si-a pierdut si serviciul,normal,spitale,Iasi,si cabinete particulare.
Domnilor doctori,la mai mare.....
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective