Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Martie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicii de familie, scribi de nevoie

• pentru ca bãtrînii cu pensii mai mici de 600 de lei sã beneficieze de medicamente compensate 90% medicii sînt transformati în „scriitori“ • „Scriem acum si mai multe retete, fiind nevoiti sã completãm în unele cazuri chiar si cîte 4 tipuri de retete. Astfel, dacã un pensionar cu venituri mici, sub 600 de lei, are nevoie de medicamente de pe douã subliste, el va primi douã retete, dacã mai are nevoie si de un somnifer, mai scriem o retetã specialã iar dacã are nevoie de medicamente care sînt prevãzute în programele nationale scriem o altã retetã, asa cã facem mai multã hîrtogãraie decît medicinã“, a declarat doctor Mihaela Covrig, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din judet.

Pensionarii cu venituri mai mici de 6 milioane de lei au putut sã-si cumpere de luni, 2 martie, medicamente compensate în proportie de 90%. Acest lucru a fost posibil întrucît programul „Retete compensate în proportie de 90%“ a intrat în vigoare de pe 1 martie si a fost considerat de mai marii sãnãtãtii drept un cadou de mãrtisor. Pe de altã parte, medicii de familie dar si o parte a functionarilor Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt nu au fost chiar bucurosi de acest nou program pentru cã aceste medicamente trebuie eliberate pe niste formulare noi care au fost trimise în teritoriu abia vineri. ÃŽn consecintã, medicii de familie au fost înstiintati vineri dupã amiazã cã pot merge sã-si ridice noile formulare iar pentru cã nu toti au reusit sã vinã în ziua respectivã, biroul care elibera aceste retete din cadrul CJAS a avut program de lucru si sîmbãtã si duminicã. „S-a distribuit cãtre medicii de familie un nou formular de retetã medicalã care are inclusã o rubricã în plus la categoriile de asigurati 0-600 de lei, astfel încît sã se poatã marca faptul cã reteta este eliberatã pentru un pensionar cu un venit mic. Aceste noi retete abia le-am primit, fiind anuntati vineri cã putem sã le ridicãm. Din pãcate însã, din aceastã cauzã scriem acum si mai multe retete, fiind nevoiti sã completãm în unele cazuri chiar si cîte 4 tipuri de retete. Astfel, dacã un pensionar cu venituri mici, sub 600 de lei, are nevoie de medicamente de pe douã subliste, el va primi douã retete, dacã mai are nevoie si de un somnifer, mai scriem o retetã specialã iar dacã are nevoie de medicamente care sînt prevãzute în programele nationale scriem o altã retetã, asa cã facem mai mulã hîrtogãraie decît medicinã. Pentru pacientii cu pensii foarte mici cred cã este un avantaj, pentru cã dau mult mai putini bani pe medicamente“, a declarat doctor Mihaela Covrig, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din judet. De la 1 martie toti pensionarii care au venituri lunare mai mici de 6 milioane de lei vechi vor beneficia de compensarea medicamentelor în proportie de 90%, cu 40% mai mult decît pînã acum. ÃŽn aceste conditii, bolnavii scot mult mai putini bani din buzunar pentru achizitionarea medicamentelor uzuale iar de aceastã facilitate beneficiazã circa 50.000 de nemteni. De exemplu, pretul pe care-l achitã acum pensionarii pentru un medicament prescris în anumite afectiuni cardiace, precum Preductal, este de 4,3 lei. ÃŽnainte de 1 martie plãteau pentru acelasi medicament 21,8 lei în conditiile în care era compensat cu 50% iar dacã-l achizitionau direct din farmacie pretul lui de raft era de 44 de lei. Pentru un alt medicament, Sortis, pensionarii vor plãti acum suma de 10 lei iar înainte, cînd era compensat doar pe jumãtate plãteau 51 de lei. La raft, pretul medicamentului depãsea valoarea de 100 de lei.

Articol afisat de 1791 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective