Stresinica a încurcat degustãtorii francezi
• expertii s-au blocat cînd au fost pusi sã recunoascã vinul de „frãgutã“ sau stresinica, la un salon organizat la Paris • „S-au adunat ciorchine în jurul mesei, miroseau, apoi gustau, vorbeau între ei, apoi iarãsi miroseau, iar gustau si tot asa. Nereusind sã identifice ce soi era, dupã vreo orã, au întrebat dacã este fabricat din struguri. Erau profesori de la institutii de învãtãmînt agricole de profil viticol. Pînã la urmã, atmosfera s-a destins cînd le-am spus cã este un soi autohton care se cultivã numai în nordul Modovei“, a declarat profesorul Liviu Ciubotaru • si sampania „Boxa“ a uimit • Vinul fabricat din „frãgutã“, în boxa de la bloc, de un profesor de la Grupul Scolar Agricol „I. I. Brad“ Horia, Liviu Ciubotaru, i-a pus pe jar pe expertii francezi veniti la Salonul International de Agriculturã de la Paris, la sfîrsitul lui februarie. Invitati sã serveascã si sã spunã din ce soi era fabricat, cunoscãtorii au bãtut în retragere, speculînd chiar cã licoarea nu ar fi din struguri. „S-au adunat ciorchine în jurul mesei, miroseau, apoi gustau, vorbeau între ei, apoi iarãsi miroseau, iar gustau si tot asa. Nereusind sã identifice ce soi era, dupã vreo orã au întrebat dacã este fabricat din struguri. Erau profesori de la institutii de învãtãmînt agricole de profil viticol, dar asa ceva nu mai vãzuserã si nu voiau sã se dea bãtuti. Pînã la urmã, atmosfera s-a destins cînd le-am spus cã este un soi autohton care se cultivã numai în nordul Modovei, asa cã nu aveau de unde sã-l cunoascã. Este asa-zisa «frãgutã», un hibrid semisãlbatec, ce creste prin zona noastrã, iar strugurii îi primisem de la un cetãtean de pe strada Renasterii, de lîngã Bazar, pe care, fiind în vîrstã, l-am ajutat la cules via din curte“, a declarat Liviu Ciubotaru. Asa cum se obisnuieste, pentru a da culoare manifestãrii fiecare participant vine cu un mic stand în care sã prezinte produse specifice zonei din care provine. Profesorul romascan a pus pe masã douã vinuri fãcute la boxã, unul din amintita „frãgutã“ si un vin alb, fabricat din struguri pe care i-a cumpãrat din piatã, la sac, un amestec de otonel si, probabil, riesling. Surprizele cu vinurile sale au început încã de cînd a ajuns în Franta, prima fiind aceea cã vinul alb a început sã fiarbã din nou si s-a cam tulburat. „ÃŽmi era asa de ciudã cã nu pot prezenta un vin limpede, dar o colegã m-a încurajat, mi-a spus sã le zic francezilor cã este sampanie, de vreme ce avea bule de gaz de la reactia chimicã. Culmea este cã a prins, francezii au gustat si, imediat, m-au întrebat dacã este sampanie, asa cã mi-a mai venit inima la loc. Le-am spus cã este sampanie «Boxa», fabricatã artizanal, în «laboratorul» propriu“, a mai spus profesorul romascan.
|