„Urzicarii“
• romascanii sînt încîntati de urzici, fie cã tin postul, fie cã nu • pentru cîtiva lei poate fi achizitionatã o sacosã plinã cu trufandale • alti cetãteni cutreierã luncile în cãutarea vegetalei plinã de fier, o „minune“ a naturii • Romascanii ce tin post sau, pur si simplu, vor sã scape de kilogramele în plus acumulate peste iarnã ori oameni care doar încearcã sã se „vitaminizeze“ au trecut la dieta pe urzici, singura plantã care, în aceastã perioadã, poate fi gãsitã gratis în zonele unde, mai înspre varã, este greu sã pãtrunzi. „Urzicarii“, o specie de comercianti de sezon au, deja, vreo douã sãptãmîni de cînd, pe frig sau ploaie, ori o ninsoare „a mieilor“, cum s-a mai întîmplat zilele trecute, nu se leapãdã de îndeletnicirea care le aduce cîtiva bãnuti în buzunar, excelenti pe timp de crizã. Zonele cu „productie“ deja sînt cunoscute, dar, în afara celor care doresc sã obtinã un bãnut, multi romascani de rînd pot fi vãzuti culegînd trufandalele oferite de naturã. Credinta popularã sau descoperirile stiintifice îi fac pe locuitorii orasului de la malul Moldovei sã creadã cã vor fi „de fier“ tot anul, mîncînd urzicile care, deja, au scos primele frunze zemoase si pline de metalul fier. „Culeg de pe unde apuc, în special de prin zãvoaie. Ca în fiecare an, am «locurile» mele de cules, pe care nu vreau sã le spun la nimeni. Mai mult decît atît, sînt oameni de la oras care abia mã asteaptã sã trec pe la ei. Cu toate cã dau sacosa cu numai cîtiva lei, «se meritã». Nu vreau sub nici o formã sã spun pe unde mã duc la cules, dar am «bãtut» cu piciorul kilometri întregi“, declarã, cu „jumãtate de gurã“, Iosif Percã, din Sãbãoani. Pe de altã parte, romascanii amatori si de putinã miscare în timp ce îsi culeg trufandalele sînt mai usor de „descusut“, cînd vine vorba despre urzica de primãvarã. „Mai toatã lumea merge la cules pe malul Moldovei sau în lunca Siretului. Urzica este o plantã care, primãvara, avînd doar cîteva frunze, este minunatã pentru «vitaminele» din ea. ÃŽn special fierul este important, întrucît se stie cã, pe lîngã spanac, este leguma cu cel mai bogat continut din aceastã substantã“, a mentionat Lenuta Toma, din Roman.
O terapie?
Urzicile contin, conform specialistilor în domeniu, multi aminoacizi, vitaminele A, B2, C, K, clorofilã, sãruri minerale (fier, calciu, magneziu, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone. Datoritã acestora, ele sînt folosite ca aliment pretios dar si ca plantã medicinalã în cure pentru regenerarea organismului si detoxifierea lui. Consumul de urzici vitaminizeazã si remineralizeazã organismul, eliminã starea de anemie, stimuleazã metabolismul, echilibreazã sistemul de apãrare al organismului sau „curãtã“ sîngele, avînd efect detoxifiant. Actioneazã si ca bactericid, limitînd sau înlãturînd multiplicarea bacteriilor. Urzicile au efect benefic în bronsite si astm, fluidificã secretiile bronsice si favorizeazã eliminarea lor prin expectoratie, combãtînd inclusiv tusea. ÃŽn acelasi timp, dovedit medical, stimuleazã secretia bilei, secretia pancreaticã, gastricã si intestinalã, stimuleazã peristaltismul intestinal si digestia. Urzicile mai combat diareea, dizenteria si stãrile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Acestea actioneazã împotriva viermilor intestinali si activeazã procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor ori ale trombocitelor, fluidizînd sîngele si scãzînd glucoza din el. Mai mult, au actiune hemostaticã, oprind sîngerarea. Mîncarea de urzici mãreste cantitatea de urinã eliminatã, contribuind la eliminarea substantelor toxice, provocînd scãderea temperaturii corpului în diferite stãri febrile. Si din punct de vedere „stilistic“ este folositã de zeci de ani. Se stie cã este un tonic capilar si combate mãtreata.
|