Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Demisie de ministru, cerutã la Prefecturã

Demisie de ministru, cerutã la Prefecturã

• cîteva sute de muncitori de la fostul Azochim au protestat în fata Prefecturii, sperînd cã nu îsi vor pierde locurile de muncã • ei cer elaborarea în regim de urgentã a actului normativ pe baza cãruia fermierii ar beneficia de ajutor la achizitionarea de îngrãsãminte chimice si demisia ministrului agriculturii • ca de obicei, Prefectura trimite revendicãrile la Guvern •

Prefectura Neamt a fost asaltatã ieri de cîteva sute de muncitori ai societãtii Ga Ca Pro Chemicals, care au fãcut grevã în speranta cã nu-si vor pierde locul de muncã. De unde la ultimele douã greve din ultimele douã sãptãmîni, pariticipantii au stat linistiti si au vorbit în soaptã între ei, ieri, muncitorii fostului Azochim au strigat cît i-au tinut plãmînii. Ei au scandat cã vor sã munceascã, au cerut sã fie schimbat ministrul agriculturii - Ilie Sîrbu, au cerut demisia guvernantilor si nu în ultimul rînd si-au exprimat supãrarea cã au fost neglijati de cei pe care i-au ales, cãrora nu le pasã cã ei îsi pierd locurile de muncã. Pentru a se lãsa linistea peste Prefecturã, prefectul Mihai Archip i-a primit pe reprezentantii protestatarilor cu care a încercat sã poarte discutii, pentru a afla mai multe amãnunte legate de nemultumirea lor.
Intrati la discutii cu prefectul Mihai Archip si consilierul Lazãr Latu, sindicalistii si-au spus oful. Unii, experimentati în discutia cu oficialitãtile, cum e cazul presedintelui Cartel Alfa filiala Neamt, Ioan Zaharia, si-au urmat discursul. Altii, cum a fost cazul unui salariat de la Ga Ga Pro Chemicals, au început sã plîngã si sã urle la masa negocierilor. „Sînteti trãdãtori de tarã! Tribunalul va face ordine în tara asta! Noi vrem sã muncim! Am muncit atîtia ani! Ce faceti pentru noi? Faceti ceva! Ne jucãm de-a hîrtiile?!“, au fost cîteva dintre replicile sindicalistului. ÃŽn acest timp, prefectul privea uimit cum colegii protestatarului, prezenti la discutii, încercau sã îl potoleascã pe cel cãruia îi dãduserã lacrimile de supãrare. Ioan Zaharia a explicat cã în momentul de fatã, pretul unei gogoase este cît al unui kilogram si jumãtate de grîu, ceea ce nu e normal.

Proteste si în tarã

„Pentru depãsirea acestui moment dificil, solicitãm elaborarea unei strategii viabile privind finantarea corespunzãtoare a agriculturii în conformitate cu cerintele UE, pentru regenerarea solului prin îngrãsãminte si amendamente (chimizare, material sãditor, lucrãri agricole), oprirea dezastrului din economie, prin pãstrarea locurilor de muncã existente, precum si înfiintarea de noi locuri de muncã existente, precum si înfiintarea de noi locuri de muncã prevãzute în Programul de guvernare. De asemenea, cerem elaborarea în regim de urgentã a actului normativ convenit împreunã cu sindicatele si patronatele din chimie si petrol-chimie de cãtre Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei si Resurselor. Nu în ultimul rînd cerem demisia ministrului agriculturii, Ilie Sârbu, care nu mai respectã acordul semnat cu partenerii sociali“, a declarat Ioan Zaharia. Datoritã tergiversãrii aparitiei actului normativ în baza cãruia agricultorii ar fi fost sprijiniti sã achizitioneze îngrãsãminte chimice în valoare de 400 de lei pentru fiecare hectar de teren detinut, producãtorii de îngrãsãminte chimice, cum este cazul fostului Azochim, riscã sã rãmînã fãrã activitate. Din acest motiv, prefecturile din Neamt, Bacãu, Ialomita, Teleorman si Mures, judete în care existã astfel de producãtori, au fost pichetate pe 1 aprilie.
Prefectul Mihai Archip a ascultat plîngerile grevistilor nemteni, cãrora le-a spus cã aflã pentru prima datã despre problemele lor. „Regret cã aveti aceste probleme. Eu am lucrat la Sãvinesti, acolo m-am format. Vom trimite nemultumirile pe care le aveti la Bucuresti si sper sã se rezolve ceva, pentru cã altfel nu stiu ce mãsuri trebuie sã se ia pentru a fi în avantajul dumneavoastrã“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Articol afisat de 2018 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective