Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Viata ca o flacãrã de lumînare

Viata ca o flacãrã de lumînare

• eleva Mãdãlina Bîrsan suferã de leucemie • luna aceasta se împlinesc doi ani de cînd fata îsi duce crucea grea, în aprilie 2007 fiind diagnosticatã cu „cancer de sînge“ • dornicã de a scãpa de acest chin, fata picteazã icoane cu chipurile Maicii Domnului si a lui Iisus Hristos, sfinti în care îsi pune sperantele cã ar putea-o scãpa de boala nemiloasã • pe lîngã dorinta arzãtoare de a se face bine, fata vrea de la Iepurasul de Paste un laptop, pe care l-ar putea folosi în zilele dese de spitalizare n

O viatã fragilã asemeni unei flãcãri de lumînare a devenit destinul Mãdãlinei Bîrsan, o fetitã care la vîrsta de 13 ani a suferit cît multi oameni în vîrstã, la un loc. Aprilie 2007 înseamnã pentru copilã începutul calvarului. ÃŽsi aminteste cum înainte de acest moment i s-a fãcut rãu la scoalã, simtindu-se tot mai slãbitã si mai putin rezistentã la vreo provocare. „Eram elevã la Scoala nr. 6 si deodatã am ametit. O rugasem pe doamna învãtãtoare sã mã lase acasã pentru cã nu mã simteam bine, si chiar îmi era foarte rãu, dar nu m-a lãsat. Am ametit, am lesinat si copiii au chemat-o pe mama“ - acesta e începutul unui trai deloc de invidiat, despre care o copilã vorbeste cu o seninãtate incredibilã. Aceste semne i-au alarmat pe pãrinti, care au dus copila la spital. A stat la Piatra Neamt internatã cîteva sãptãmîni, apoi cîteva luni. La început a fost tratatã pentru anemie, fãrã ca vreun specialist sã bãnuiascã ce tragedie se afla în umbra unor rezultate „anemice“. Pînã într-o zi, cînd a apãrut suspiciunea de leucemie. Avea sã fie un trãsnet care i-a lovit pe pãrinti si pe copilã drept în moalele capului. Tatãl îsi aminteste cum si-a pieptãnat fiica, pentru a obtine cîteva fire de pãr si a plecat cu ele la un laborator din alt judet, care i-a confirmat temerea. Fiica, de numai 11 ani atunci, avea leucemie. A stat la Iasi, la Clinica Sfînta Maria, luni de zile. Acolo a aflat ce soartã o asteaptã: „Mi-a spus doamna doctor cã trebuie sã fac o curã cu citostatice si alte tratamente, timp de cinci ani. Primul an a fost tare greu...“, spune fata, oftînd adînc. Parcã suferinta o face sã nu mai priveascã în sus. Dar zîmbeste usor cînd spune cã acum este bine. Cel mai greu în momentul de fatã îi sînt analizele pe care trebuie sã le facã sãptãmînal, pentru a tine situatia sub control. O sperie foarte mult diferentele majore care apar la rezultatele pe care le primeste atunci cînd îsi face analize la Piatra Neamt, fatã de cele de la Iasi, sau invers. Tatãl sãu sustine cã nu mai stie în care sã creadã. S-ar bucura de unele, care indicã o stare mai bunã a copilei în comparatie cu starea anterioarã, dar la urmãtorul set de investigatii temerile se reîntetesc. Mãdãlina ia zi de zi cîte o pastilã, seara, la culcare. Ziua de foc este vinerea, cînd are de luat cîte 9. Acum, dupã cum spune ea, s-a obisnuit cu efectele secundare ale medicatiei si nu o mai sperie nimic. Stie cã de pe urma unor medicamente îi este somn, se simte slãbitã sau diverse alte simptome, dar îi este mai usor decît atunci cînd stãtea sãptãmîni în sir în perfuzii si cu injectii care mai de care mai dureroase.

Speranta e la Dumnezeu

Mãdãlina s-a nãscut cu un dar aparte, acela al picturii. Veniturile modeste ale familiei din care provine nu i-au permis niciodatã sã îsi etaleze talentul, dar dupã ce pãrintii sãi au aflat de crudul diagnostic pe care îl are fetita, la recomandarea doctorilor au zis cã trebuie sã facã tot ce le stã în putere pentru a-i refuza cît mai putine din cele pe care Mãdãlina si le doreste. Asa se face cã de ceva vreme, fetita este membrã a unui cerc de picturã de la Palatul Copiilor. ÃŽndrumatã de cãtre specialist, fata picteazã cu mare drag icoane. Lucrãrile ei înfãtiseazã chipurile Maicii Domnului si ale lui Iisus Hristos. Alegerea ei nu este întîmplãtoare: Mãdãlina are speranta cã pictînd cele douã chipuri, viata ei va fi lungã si fãrã suferintã. „Stiu cã Domnul Iisus Hristos si Maica Domnului mã vor ajuta sã mã fac bine. ÃŽi pictez cu drag si ei mã sprijinã sã mã fac sãnãtoasã“, a spus fata, radiind sperantã prin ochii mari, cãpriu. Apoi, cu un gest de încredere îsi aseazã pãrul care pînã mai ieri îi cãzuse. ÃŽnvãtãtoarea Anghelina de la Scoala Elena Cuza din Piatra Neamt îsi aminteste cum pe 15 septembrie 2008, prima zi în care Mãdãlina a devenit elevã a acestei unitãti de învãtãmînt, purta perucã. „M-am întrebat de ce purta perucã fetita, pentru cã la început nu îi cunosteam problema. Apoi am aflat motivul. Colegii de clasã stiu cã Mãdãlina are o problemã de sãnãtate si se poartã foarte protector cu ea. Iar Mãdãlina este un copil grozav. Are un talent deosebit la desen. Si, în ciuda faptului cã a pierdut doi ani de studii, timp în care a stat internatã în spitale, a recuperat foarte bine materia. Este cooperantã si dornicã sã îsi ducã la sfîrsit toate sarcinile pe care le primeste ca elevã“, a povestit învãtãtoarea.
Pentru ca Mãdãlina sã aibã o bucurie de Paste, înainte de aceastã sãrbãtoare ea va avea o expozitie, alãturi de colegii de la cercul de picturã, coordonati de profesoara Cristina Petrariu, mai întîi la Scoala nr. 2 si apoi la Prefecturã. Chipurile Maicii Domnului si ale lui Hristos îi vor zîmbi din mai multe locuri si îi vor veghea destinul. Pînã atunci, pãrintii sãi sperã sã obtinã suma de 190 de lei pe care trebuie sã o achite pentru a scoate de la înrãmat 12 lucrãri de-ale fetei. Iar Mãdãlina asteaptã o minune de la Iepuras: un laptop, pe care sã îl ia cu ea de cîte ori stã internatã prin spitale, pentru perfuzii si multe alte investigatii. Calculeazã si zice cã în trei ani va scãpa de chinurile tratamentului. Poate dupã aceastã lungã curã boala se va transforma din una nemiloasã, în una miloasã, care sã o lase sã trãiascã în liniste pînã la adînci bãtrîneti. Astfel, ar putea deveni pictoritã si actritã, ceea ce îsi doreste. În fiecare zi asteaptã o scrisoare, prin care sã afle cã a fost acceptatã sã joace într-o telenovelã, pentru cã s-a înscris într-o astfel de competitie. Dar pînã la acel rãspuns picteazã si învatã. Foloseste alb, galben, rosu si portocaliu. Culori ale sperantei cã binele va învinge si cã destinul sãu va deveni strãlucitor.

Articol afisat de 2237 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective