Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Birul pedeapsã - ai, n-ai, dai

• Ministerul Finantelor intentioneazã sã nu mai deducã TVA-ul la masinile firmelor • în paralel, nu se mai vrea decontarea cheltuielilor pentru întretinere si carburanti • impozitul forfetar face parte din aceleasi mãsuri anticrizã • mediul de afaceri este de pãrere cã se va accentua economia subteranã iar firmele nu vor rezista •

Intentiile guvernantilor de a schimba cîte ceva în fiscalitate doar doar se vor aduna ceva mai multi bani la pusculita statului bagã spaima în mediul de afaceri. Propunerile Ministerului de Finante strînesc controverse, iar reprezentantii firmelor apreciazã cã impunerea acestora ar fi un test de supravietuire pentru societãtile care, la acest moment, încã mai produc. ÃŽn ultimele zile reprezentantii ministerului au propus mai multe mãsuri pentru mediul economic, toate acestea avînd drept scop suplimentarea veniturilor la buget. ÃŽn primul rînd factorii de decizie analizeazã interzicerea deducerii taxei pe valoare adãugatã pentru autoturismele achizitionate pe firmã. ÃŽn acelasi timp de la decont ar putea fi eliminate cheltuielile efectuate de firme pentru întretinerea masinilor, precum si cele pentru carburanti. Vestea, chiar si la nivel de propunere, a nãucit atît producãtorii de masini, cît mai ales societãtile. Fiecare firmã, oricît de micã ar fi, are cel putin 1-2 masini cu care îsi fac treaba si pe care le-a achizitionat pe firmã tocmai datoritã faptului cã a beneficiat de deducerea TVA-ului. „Este o situatie de disperare, se cautã solutii pentru pentru a mãri veniturile la bugetul de stat. Este de notat faptul cã o serie de astfel de solutii sînt aplicate în tãri cu o economie mai puternicã, dar nu au caracter de pedeapsã, ca la noi. La un moment dat, dupã 1990, a mai existat o asemenea prevedere prin care pentru masinile cumpãrate de firme de peste o anumitã valoare, nu mai era deductibil TVA. Dar atunci se urmãrea descurajarea luxului, nu era o solutie de avarie ca acum. ÃŽn ce priveste impozitul forfetar se încearcã o chestie similarã cu impozitul pe scaun de prin baruri. Aceste mãsuri trebuie aplicate cu discernãmînt, pentru a se gãsi solutia cea mai bunã, sã fie interese atît pentru cel ce aplicã cît si pentru cel care alimenteazã bugetul. Cred cã aplicarea acestor mãsuri va duce la accentuarea si dezvoltarea muncii si activitãtii la negru, precum si a somajului“, a declarat Ioan Strãtilã director general al firmei Rifil. Acesta a mai subliniat faptul cã aceste chestiuni nu sînt suficient fundamentate si cã eventualele sume atrase la bugetul de stat vor avea drept consecintã un impact foarte grav si periculos pentru existenta operatorilor economici, ce va genera somaj si consecinte negative: „Nu mai cred nimic din ce spune guvernul. Se aruncã zvonuri pentru a se culege reactii. Asa a fost si cu reducerea numãrului de functionari, care nu a fost decît o justificare pentru niste epurãri pe criterii politice. Cred cã un plan anticrizã trebuie sã stimuleze munca, angajarea de fortã de muncã si neintrarea în somaj“.

„Va fi o selectie naturalã a firmelor“

Cam de aceeasi pãrere este si Elena Ceangu, reprezentant al mediului de afaceri nemtean prin functia de director economic al Camerei de Comert si Industrie. Aceasta a apreciat cã mai noile intentii ale guvernatilor constituie o mare nedreptate, nu prejudiciazã doar firmele, ci va duce la prãbusirea industriei auto autohtone. „Sînt mãsuri restrictive ce diminueazã consumul si descurajeazã firmele si care, în plus, le va determina sã lucreze fãrã acte. Strict pe impozitul forfetar acesta ar fi bun, dar în conditii de dezvolare economicã si nu în conditii de crizã. Se va diminua piata angajatorilor deoarece în acest moment sînt firme care stau în conservare, cu cîtiva salariati, nu produc. Aceste firme sînt în pierdere, în asteptare, tocmai pentru a nu se închide. Dar dacã se va introduce impozitul asa cum s-a propus, cei de care vorbeam vor fi nevoiti sã închidã afacerea. Va fi un fel de selectie naturalã a firmelor. Este crizã, întelegem unele mãsuri, dar nu în sensul de a omorî firmele“, a apreciat Elena Ceangu.
Important este cã asa cum a apreciat si mediul de afaceri din Neamt, reprezentantii Ministerului de Finante au promis cã vor lua în seamã reactiile afaceristilor la aceste mãsuri. Referitor la impozitul forfetar ministerul doreste o schimbare, în sensul cã nu va mai fi aplicat impozitul de 0,5% pe venituri, iar sumele minime datorate staului vor fi diferentiate în functie de cifra de afaceri. Patronatele chiar au solicitat eliminarea impozitului forfetar pentru firmele mici, cu o cifrã de afaceri de pînã la 15.000 de euro, altfel intrã în faliment. S-a mai propus ca firmele cu o cifrã de afaceri de pînã la 15.000 de euro sã plãteascã un impozit de 500 de euro, iar cele cu cifra de afaceri pînã la 30.000 de euro sã achite un impozit de 1.000 de euro. Propunerile guvernatilor sînt ca microîntreprinderile sã achite statului un impozit minim pe an de 1.500 de euro, indiferent dacã au profit sau nu. În acelasi timp firmele de turism si imobiliare ar trebui sã datoreze un impozit de 0,5% din venituri, dar nu mai putin de 6.500 de lei.

Articol afisat de 1714 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective