Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SI JUDECÃTORII AU SENTIMENTE

SI JUDECÃTORII AU SENTIMENTE

• toti judecãtorii Tribunalului Neamt au semnat o scrisoare de adeziune la un document al ÃŽnaltei Curti de Casatiei si Justitie • protestul i-a reunit la un loc pe toti cei 31 de magistrati, într-o sedintã solemnã • judecãtorii reclamã într-un limbaj destul de elegant faptul cã sînt supusi presiunilor de orice fel, fapt ce duce la un climat de incertitudine si de neîncredere în actul de justitie •

Toti cei 31 de judecãtori ai Tribunalului Judetean Neamt s-au solidarizat cu pozitia ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie, apel prin care se reclamã presiunea la care sînt supusi magistratii, ceea ce duce la consecinte extrem de grave asupra actului de justitie, în general. Ieri, în sala sectiei penale a institutiei nemtene, toti magistratii s-au prezentat în robe, aerul solemn al sedintei, care nu a mai fost de aceastã datã pentru vreun caz, fiind accentuat si prin faptul cã la citirea scrisorii de adeziune, dar si a documentului propriu-zis toti cei care împart dreptatea au stat în picioare. „Este o adeziune a corpului magistratilor din cadrul Tribunalului Neamt la scrisoarea deschisã adresatã presedintelui României, Parlamentului si Guvernului de cãtre Adunarea Generalã a Judecãtorilor din cadrul ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie. Puterea judecãtoreascã trebuie sã fie garantia pentru un proces echitabil, iar în aceste conditii sîntem solidari cu colegii nostri si întru totul de acord cu ceea ce se specificã în document“, a declarat judecãtorul Laura Filioreanu, presedintele Tribunalului. ÃŽn principiu judecãtorii reclamã într-un limbaj destul de elegant faptul cã sînt supusi presiunilor de orice fel, fapt ce duce la un climat de incertitudine si de neîncredere a publicului în actul de justitie. „Niciodatã pînã acum aceastã presiune nu s-a resimtit atît de profund. Justitia a devenit o monedã de schimb si de cîte ori ceva nu merge bine, totul se sparge în capul nostru. Este o stare departe de normalitate, care nu face bine, creazã tensiuni. Sîntem întrutotul de acord cu opinia ÃŽnaltei Curti si acesta este primul semnal pentru nemultumirile noastre“, a apreciat judecãtorul Iulian Mitrofan, purtãtor de cuvînt al Tribunalului Neamt.
ÃŽn altã ordine de idei este pentru prima datã de la înfiintarea ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie (anul 1861) cînd magistratii atentioneazã public „cu privire la gravitatea efectelor pe care le are si le poate avea campania virulentã, exacerbatã în ultima perioadã de timp, dusã de cãtre autoritãti ale statului român sau componente ale societãtii civile, împotriva corpului magistratilor, în general, si cu precãdere împotriva judecãtorilor“, se aratã în scrisoarea deschisã a ÃŽCCJ. Desi nimeni nu spune exact de la ce a plecat acest confilict, punctul fierbinte pare a fi retinerea si mai apoi arestarea finantatorului Stelei, Gigi Becali.

„Este mai greu de suportat decît o amenintare directã, la persoanã“

Aceasta este pentru prima datã, cel putin în istoria postdecembristã a justitiei nemtene, cînd judecãtorii recurg la un astfel de gest. „Cu sigurantã pot sã spun cã în acestã perioadã de timp nu au existat amenintãri directe la magistratii din cadrul Tribunalului Neamt, nici mãcar în cauzele de naturã penalã. Dar presiunea pe care o reclamãm acum este cu mult mai greu de suportat decît un act izolat. Piatra Neamt este totusi un oras linistit dar am înteles cã situatii de amenintãri directe au fost recent, în capitalã “, a mai spus judecãtorul Mitrofan. „ÃŽn pofida garantiilor constitutionale interne si a numeroaselor documente internationale, în România constatãm cu stupoare cã se manifestã în ultimul timp actiuni programatice, concertate, menite sã creeze neîncredere în actul de justitie, sã desconsidere importanta acestuia, sã prezinte judecãtorul ca pe un profitor care huzureste pe seama banului public. Aprecieri generale, globalizatoare privind «coruptia», «frînarea reformei“, «bugetarii de lux», «salariile nesimtite», au fost fãcute de cele mai înalte autoritãti ale statului (...). Dincolo de faptul cã justitia aduce la buget fonduri din care s-ar putea cu usurintã finanta, pozitia judecãtorului român este incomparabil inferioarã celei a magistratilor din spatiul european, iar conditiile sale de muncã se degradeazã permanent“, se aratã în scrisoarea deschisã. Acelasi document mai prevede cã s-a ajuns ca în mod frecvent cauze aflate pe rolul instantelor sã fie subiect de dezbateri publice sau chiar se sugereazã solutii. „Este timpul ca statul român sã constientizeze cu adevãrat rolul ce revine judecãtorului, rol ce nu poate fi ignorat ori conditionat de mediatizarea excesivã (...). Doar judecãtorul care intrã în sala de sedintã îsi asumã responsabilitatea actului de justitie si care, prin natura profesiei pe care a îmbrãtisat-o, nu poate fi comparat ca statut nici mãcar cu presedintele statului“, se mai aratã în scrisoarea deschisã. La final, judecãtorii resping încercãrile de orice fel de a face din magistrati o tintã a nereusitelor înregistrate de guvernãrile care s-au succedat. „Noi însine luptãm cu bariere si limite pentru purificarea rîndurilor noastre si am dovedit cã avem forta sã o facem“, se mai specificã în document. Corpul magistratilor avertizeazã asupra consecintelor grave pe care le-ar putea avea nefunctionarea efectivã a justitiei, cum ar fi de exemplu retragerea magistratilor din birourile electorale „asa cum nu dorim sã fim actori în nici un fel de scenarii care ne-ar pune în afara statutului nostru“.

Articol afisat de 1996 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective