Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Afacerea avioanele „Made in Valea Enei“

Afacerea avioanele „Made in Valea Enei“

• în grajdul dezafectat al fostului CAP Valea Enei, Vasile Procopie, sotia acestuia si sapte tineri scoliti la locul de muncã au construit 12 avioane usoare de agrement • pe bancurile de lucru se aflã alte cinci • administratorul a sustinut cã nu este afectat de crizã, alte cîteva comenzi din strãinãtate asteptînd la rînd • un aparat de zbor costã între 40.000-50.000 de euro • este posibilã asocierea cu un italian pentru realizarea a douã piste •

Fãbricuta de avioane din Valea Enei, comuna Oniceni, despre care Monitorul a mai scris anii trecuti, a început sã fie cunoscutã în mai multe state ale lumii. Putini cunosc faptul cã initiatorul acestei mici unitãti de productie, inginerul Vasile Procopie, îsi desfãsoarã activitatea într-un grajd dezafectat al fostului CAP din mica localitate ce numãrã putin peste 350 de suflete. Confruntat cu multe piedici anii trecuti, omul s-a încãpãtînat sã reziste si sã producã 12 mici bijuterii, avioane de agrement ultrausoare. Mai mult decît atît, a creat locuri de muncã, angajînd sapte tineri absolventi ai Scolii de Arte si Meserii (SAM) din Oniceni. Vasile Procopie nu este deloc îngrijorat de criza mondialã, deoarece pe bancurile de lucru din fabricã se aflã alte cinci avioane, în diferite stadii de finalizare. Vizita noastrã nu l-a surprins si s-a scuzat cã nu poate sã ne facã cunostintã cu tinerii „aviatori“ care lucreazã la cochetele avionete, acestia fiind plecati în schimb de experientã în Franta, la invitatia unei firme care are contract cu Fabrica Aer Tech Valea Enei. „Criza mondialã nu a ajuns la Valea Enei si nici nu sînt perspective sumbre atît timp cît avem de lucru. ÃŽn afara acestor cinci avioane, ce vor fi gata în circa o lunã, douã, mai avem si alte comenzi din cîteva state europene. Alergãm mult prin tarã, la Brasov, la Slatina, de unde ne aprovizionãm cu tablã si celelalte repere necesare. Ne-am fãcut o strategie de economii. Si cea mai micã saibã se realizeazã la noi în fãbricutã, bineînteles cu respectarea dimensiunilor standard. Nu ne jucãm cu aceste aparate de zbor. Avioanele fãcute la Valea Enei sînt fiabile si sigure. Am depãsit perioade grele cînd n-am avut nici luminã, însã, acum, cu noua administratie, se deschid alte perspective. Vãd mai mult interes din partea autoritãtilor locale. De asemeni, astept revenirea în tarã a unui afacerist din Roma, Rocco Bubbico, cu care am purtat o serie de discutii legate de construirea a douã piste de decolare si de asteptare. Primarul Ioan Duminicã ne-a pus la dispozitie terenul pentru viitorul aerodrom“, a declarat Vasile Procopie.

Mînã de lucru de înaltã calificare

Una dintre cele mai interesante meserii, aceea de constructor de avioane, este accesibilã, mai nou, si elevilor de la Scoala de Arte si Meserii (SAM) Oniceni. Anul trecut, din cei circa 40 de cursanti care au fãcut deja practicã în cadrul sectiei de la Valea Enei, pe toatã perioada anului scolar 2006-2007, sapte au fost selectionati de cãtre Vasile Procopie, administratorul si actionarul insolitei fãbricute, în vederea calificãrii la locul muncã, specializarea „structuri de avioane“. Acesta a precizat ca are contract cu SAM Oniceni si anul acesta si, din cei 40 de absolventi, alti sapte-opt se vor alãtura celor care deja cîstigã un salariu decent. „Din septembrie anul trecut, sapte tineri care au dovedit cã au dragoste fatã de aceastã muncã si reale aptitudini pentru aceastã frumoasã meserie au fost angajati cu acte în regulã si primesc retributie pentru munca prestatã. ÃŽn plus, vor deprinde toate tainele în sectorul de ansamblare. ÃŽn aceste zile sînt plecati în Franta, la un schimb de experientã. Practicantii vor învãta tot ceea ce este legat de structura avioanelor usoare, de agrement sau utilitare. Vor trebui sã iubeascã aceastã meserie, sã o simtã. ÃŽn industria de avioane nu poti sã faci nici o gresealã în procesul tehnologic. Nu ne putem juca cu vietile oamenilor“, a declarat Vasile Procopie. Acesta a mentionat cã au fost finisate 12 mici „bijuterii“, care au fãcut obiectul unor contracte încheiate cu societãti din Germania, Italia, Franta sau Spania. Cîtiva beneficiari din aceste state europene folosesc deja aparatele ultrausoare „Aer Fox“. „Costul actual al unui asemenea aparat de zbor monoloc sau cu douã locuri este cuprins între 40.000-50.000 de euro, din care 14-16.000 reprezintã pretul motorului, în functie de capacitate, 80, 100 sau 120 cai putere. Aceste motoare le cumpãrãm din Australia si Austria,“ a mai spus Vasile Procopie. Avioanele care au fost ansamblate si care poartã sigla „Air-Fox“, cîntãresc doar 350 de kilograme, au o autonomie de zbor de 700 de kilometri si ating o altitudine de circa 4.000 de metri.

Sprijin de la primar

Primarul comunei Oniceni, Ioan Duminicã a precizat cã, în mãsura posibilitãtilor, sprijinã initiativa consãteanului sãu. „Un investitor italian s-a interesat de posibilitatea de a concesiona o suprafatã de teren în Valea Enei, pentru a amenaja o pistã sau douã, utilã fabricii de avioane. A vizitat toate locurile, a fost încîntat de frumusetea peisajului si a lãsat o cerere pentru concesionare. Rocco Bubbico a precizat cã va reveni pentru a întocmi si semna contractul“, a declarat primarul Duminicã. El a mai sustinut cã aceastã „mînã de ajutor“ întinsã de omul de afaceri italian, degreveazã într-un fel bugetul local. „Chiar dacã afaceristul nu a pomenit decît de piste de decolare si aterizare, noi nu renuntãm la proiectul amenajãrii unui mic aerodrom. ÃŽn afarã de acest aspect, am mai discutat cu italianul si despre posibilitatea dezvoltãrii unor unitãti de turism în zonã. Avem noi 11 sate sãrace, însã peisajele sînt frumoase si pot atrage multi turisti dacã în viitor vor fi reabilitate monumentele istorice si vor fi ridicate pensiuni sau case de vacantã“, a conchis primarul Duminicã. Administratorul micii fãbricute nu a negat faptul cã a fost tentat sã pãrãseascã localitatea în care a investit din cauza reticentei fostei conduceri a primãriei în a rezolva probleme destul de simple. „La început, am venit cu entuziasm si mi-am propus sã investesc în zona în care m-am nãscut. Am reusit sã-i conving pe oamenii de afaceri din Germania sã deschidã o sectie de avioane usoare de agrement la Valea Enei. Din nefericire, o perioadã de timp nu am avut curent electric din cauzã cã nu eram încã proprietar pe suprafata de teren pe care a fost amenajatã sectia. Am rezolvat cu electricitatea si am solicitat o suprafatã de teren pentru o pistã de încercãri. Vechea conducere a vîndut un teren, de lîngã fãbricutã, de douã ori si am rãmas cu usile laterale blocate. Nu am nici pe unde sã scot aparatele asamblate, din cauzã cã usile dau în proprietãtile unor cetãteni, care nu agreeazã sã ne «foim» pe pãmîntul lor. Avioanele sînt demontate si scoase afarã bucatã cu bucatã. Am fost tot mai decis sã plec. Acum sînt perspective de a face o bunã asociere cu Rocco Bubbico care si-a manifestat disponibilitatea de a investi pentru douã piste, una principalã, a doua de asteptare, un hangar si un turn de control“, a încheiat Vasile Procopie.

Articol afisat de 2973 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective