Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

MAFIA PALTINULUI

• hotii de paltin cret ciopîrtesc pãdurea în cãutarea acestei specii • un metru cub de lemn care este folosit la fabricarea instrumentelor muzicale se vinde si cu 20.000 de euro • politistii au prins, recent, trei indivizi care au tãiat trei astfel de arbori • infractorii urmau sã comercializeze marfa la o fabricã de instrumente muzicale • prejudiciul a fost evaluat la peste 100 de milioane de lei •

O actiune la pont a lucrãtorilor Politiei Rurale Piatra Neamt, împreunã cu politistii din Gîrcina, Bodesti si Dobreni, a dus la prinderea în flagrant a unui grup de hoti care se ocupã cu furtul si comercializarea paltinului cret. Actiunea a avut loc în noaptea de 12/13 aprilie, cînd au fost depistati Ionel F., în vîrstã de 40 de ani, din comuna Hodac, judetul Mures, Vasilicã G., de 24 de ani si Neculai G, de 35 de ani, ambii din comuna Pipirig, care au tãiat, fãrã drept, 7 arbori, respectiv 4 paltini si 3 fagi, în stare verde si de pe picior, nemarcati, dintr-o pãdure din apropiere de Gîrcina. Cercetãrile politistilor au arãtat cã arborii din specia paltin au fost tãiati pentru a fi valorificati în vederea confectionãrii de instrumente muzicale. Valoarea prejudiciului creat a fost estimatã la 10.955,19 lei. Evaluarea politistilor a fost fãcutã conform stas-ului Directiei Silvice Neamt, însã pe piata „neagrã“, paltinul cret are o valoare mult mai mare. Celor trei li s-au întocmit dosare penale, urmînd sã fie cercetati sub aspectul comiterii infractiunii de tãiere, fãrã drept, de arbori. Putini stiu cã cel mai important si scump produs al pãdurilor nemtene îl reprezintã paltinul cret. Acesta face parte din categoria paltinului de munte, însã are fibra ondulatã. Aceste fibre ondulate sau crete, cum le mai spun unii, dau o rezonantã specialã si tocmai de aceea este foarte cãutat de fabricantii de instrumente muzicale. De altfel, tocmai acest „defect“ îl face cel mai cãutat lemn. Cunoscãtorii spun cã un paltin cret îl gãsesti la o mie de arbori, însã efortul meritã. Cel putin asta este pãrerea celor care fac afaceri. ÃŽn Neamt, paltinul cret este cel mai des întîlnit în zona Pipirig si Gîrcina, însã nu existã o evidentã clarã a cantitãtii care se aflã în pãdurile nemtene. Cel putin, la nivelul Directiei Silvice Neamt, nu s-a fãcut nici o expertizã care sã arate participarea în arborete a paltinului cret. Explicatia este simplã, si anume paltinul cret este un paltin de munte mai special.

Ravagii prin pãduri

Dupã anii ‘90, la nivelul judetului nostru au apãrut adevãrate grupuri mafiote specializate în furtul de astfel de arbori. Explicatia este una simplã - valoarea foarte mare a acestui material. Sînt voci care afirmã cã un metru cub de dulapi din acest material se vinde si cu 20.000 de euro. Pare un pret credibil, dacã ne gîndim la cîte instrumente pot fi confectionate dintr-un metru cub din acest lemn. Dacã vedem si preturile cu care se vînd instrumentele muzicale, mai ales în strãinãtate, atunci cei 20.000 de euro pentru un metru cub nu mai par o sumã atît de mare. Politistii au încercat, cel putin în zona Pipirig, sã lichideze aceastã mafie si chiar au întocmit dosare penale unor indivizi prinsi în flagrant în timp ce tãiau arbori. Din nefericire, spun oamenii în uniformã, nici unul dintre cei anchetati nu au ajuns în fata instantei, dosarele lor fiind solutionate cu NUP. Mai trebuie spus cã indivizii care se ocupã cu furtul de paltin cret sînt foarte greu de prins. „Au fost dosare întocmite unor persoane din zona Pipirig care se ocupau cu furtul de paltin cret. Au fost zile si nopti de nesomn pînã i-am identificat. Sînt dificil de depistat în trafic, mai ales cã lemnul nu este transportat sub formã de bustean. Este tãiat si încãrcat în autoutilitare, unde poate fi camuflat lejer. Hotii sînt foarte bine pregãtiti si lucreazã în echipã. Au utilaje performante, iar traseul pînã la destinatie este verificat cu atentie de un antemergãtor. Dosarul respectiv a fost finalizat de politisti cu propunere de trimitere în judecatã. Nu stim ce s-a întîmplat mai departe cu el“, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un politist care se poate lãuda cã a prins, de-a lungul carierei sale, un grup de hoti profilat pe paltin cret. Trist este cã infractorii de acest gen, în cãutarea paltinului cret, fag ravagii în pãdure. „El creste numai în anumite zone, iar pînã îl gãsesc decojesc toti paltinii. Fac o crestãturã în ei ca sã vadã dacã au fibra creatã. Dupã ce depisteazã unul, nenorocesc toatã zona, încercîndu-i pe toti“, ne-a declarat, tot sub protectia anonimatului, un silvicultor.

Articol afisat de 6806 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 15.04.2009 10:58
Aveti in fata un articol "marca" Monitorul.
Inca de la inceput,domnul Muraru(sa traiti dom` Muraru! Multe salutari din partea celor carora le formati dumneavoastra opinia) ne spune ca politia Piatra Neamt este politia rurala.Asadar,salutam locuitorii comunei Piatra Neamt,cu tot cu satele ei:Precista,Darmanesti,Maratei,s.a.Apoi ne mai spune ca la actiune au participat si politistii din Dobreni(Asta cred ca e oras.Depinde cum a stabilit Muraru)si Bodesti,dar din tot articolul n-am inteles cum si de ce au participat.Ne mai spune dom`Muraru,ca de astfel de infractiuni,se ocupa"grupuri mafiote".Hai sa dea dracu`.Doamne fereste de ne-om trezi cu Cammora prin codrii nostri dragi,la furat lemne.Murarule draga,stiu ca e greu de gasit de munca,dar sa stii ca daca te straduiesti,poti gasi si altceva,mult mai bun si mai util de facut.Ca de exemplu,sa iei si tu niste pachete de biscuiti,si sa dai la animalele alea de la zoo.Ai fi mult mai apreciat.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective