Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CUVÃŽNTUL STARETULUI IUSTIN LA ÃŽNVIEREA LUI HRISTOS

“De biruinta lui Hristos se bucurã toatã fãptura. Orice altã victorie de pe pãmînt îi dezbinã pe oameni. Un rege biruie pe alt rege: unul se bucurã iar altul jeleste. Un om biruie pe alt om: sub un acoperis e cîntec, sub altul plîngere. Nu-i biruintã pe lume neînveninatã de rãutate: biruitorul se bucurã pe înfrîngerea si lacrimile celui învins. (…) Singurã biruinta lui Hristos e ca un soare care împrãstie doar strãlucire asupra tuturor. Doar biruinta lui Hristos umple toate sufletele de bucurie”. Din aceste minunate cuvinte ale Sfîntului Ierarh Nicolae Velimirovici întelegem legãtura dintre bucurie, unitate sI ÃŽnvierea lui Hristos. Nu existã bucurie decît în unitate; si nu existã unitate adevãratã decît întru Hristos Cel ÃŽnviat.
De aceastã unitate are nevoie astãzi neamul nostru. Cred cã atît cît a durat stricãciunea, tot atît va dura si refacerea noastrã spiritualã. Stã în puterile noastre sã o desãvîrsim. Cu cît stricãciunea va mai dura, cu atît va întîrzia si reînvierea. Desi astãzi este atît de neglijatã, de la educatie va pleca totul. De la educatia religioasã se va forma o gîndire închegatã pe principiile acestea sãnãtoase, de viatã moralã, gîndire care va contribui foarte mult la unitatea duhovniceascã a neamului. Dar pentru aceasta avem nevoie de o adevãratã simbiozã spiritualã între cler si popor.
Preotul trebuie sã se implice în viata poporului, în viata neamului; el a fost totdeauna alãturi de popor în toate necazurile si în toate prigoanele din istoria noastrã. Dacã nu stã lipit de popor, pentru cine slujeste? Dacã nu stã sã înteleagã pe fiecare dintre crestinii pe care îi are în seamã, care e misiunea lui de preot? Dacã nu propovãduieste Dreapta Credintã cu pretul vietii sale, cine va face educatia religioasã a neamului? Preotul este misionarul numãrul unu, de care depinde nu numai viata pãmînteascã, ci si viata vesnicã.
Preotul mai mult trebuie sã dea decît sã ia. Unitatea noastrã constã în modul în care gãsim cãile de a ne manifesta dragostea fatã de suferinta acestui popor. Iar dragostea adevãratã este jertfelnicã, asa cum este dragostea lui Hristos. Ce frumos spune Sfîntul Nicolae Velimirovici! “Hristos a biruit pentru noi, nu pentru Sine. Victoria nu L-a fãcut pe El mai bogat, nici mai slãvit, nici mai puternic- ci pe noi. Victoria Lui nu e înãltare de Sine, ci iubire; nu e luare, ci dãruire.”
Neamul nostru asteaptã de la preoti si monahi învãtãturã dreaptã si sfãtuire în toate problemele majore cu care se confruntã. Dar la noi, preotul nu vrea sã-I supere pe stãpîni si de aceea tace. Crestinii din vremurile noastre au nevoie mai ales de pãstori vrednici, cu fricã de Dumnezeu, care sã-i educe în spiritul Evangheliei lui Hristos, sã le dea o directie sãnãtoasã în viatã, sã-i învete sã se fereascã de cursele acestei lumi, sã le vesteascã cu dragoste cuvîntul lui Dumnezeu, sã se roage cu stãruintã pentru sufletele credinciosilor, ca sã-si îndrepte inimile mai mult spre Dumnezeu decît spre cele ale lumii.
Telul final al oricãrui neam este Învierea. Învierea din morti, spre viatã vesnicã în Împãrãtia cereascã, este telul cel mai înalt si mai sublim cãtre care trebuie sã se înalte un neam.
Prin Învierea Sa, Hristos a biruit pãcatul si moartea, a nimicit împãrãtia întunecatã a satanei, a dezrobit neamul omenesc si i-a dãruit viatã vesnicã. A Lui fie slava si lauda, împreunã cu Tatãl si cu Sfîntul Duh, Treimea cea deofiintã si nedespãrtitã, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
Iustin PÃŽRVU

Articol afisat de 2112 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective