Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Orasele interzise“ dispar din educatie

„Orasele interzise“ dispar din educatie

• dascãlii din rural vor putea veni la oras, si invers • la fel se întîmplã în cazul dascãlilor de gimnaziu, care vor putea preda la liceu • aceste prevederi urmeazã sã devinã literã de lege, deocamdatã ele fiind cuprinse într-o ordonantã de urgentã • cadrele didactice care intrã în restrîngere de activitate vor beneficia de aceste noi mãsuri n

Descentralizarea în învãtãmînt mai face un pas, prin stergerea limitelor care pînã acum le-au fost impuse dascãlilor din rural, care nu aveau voie sã presteze în urban, desi au aceeasi pregãtire ca si colegii lor de la oras, iar nivelul de performantã la clasã poate fi acelasi sau chiar mai mare. Aceste noi prevederi sînt continute într-o ordonantã de urgentã apãrutã în urmã cu douã zile. Astfel, pretransferarea la cerere si transferarea personalului didactic se realizeazã si din mediul rural în cel urban, dacã persoana respectivã a obtinut minim sapte la concursul de titularizare sau dacã avea media minim sapte la repartitia guvernamentalã. Aceeasi regulã se aplicã si personalului didactic disponibilizat prin restrîngere de activitate sau prin desfiintarea unor unitãti scolare. Pretransferarea la cerere si transferarea personalului didactic disponibilizat prin restrîngere de activitate sau prin desfiintarea unor unitãti scolare se realizeazã si între nivelurile de învãtãmînt, cu conditia suplimentarã a parcurgerii unui program de perfectionare/formare continuã în ultimii cinci ani. Aceste reglementãri au scopul de a fluidiza miscarea personalului didactic din învãtãmîntul preuniversitar. Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a precizat, în cadrul celei mai recente sedinte de Guvern, cã aceste reglementãri vizeazã cadrele didactice care au obtinut titularizarea prin participarea la examenele nationale. Un alt element de noutate al actului îl reprezintã compatibilizarea sistemului de educatie din România în ceea ce priveste conditiile de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din învãtãmîntul preuniversitar cu sistemele europene de educatie (procesul Bologna). Pentru învãtãmîntul preuniversitar si, respectiv, primar se introduc functiile de profesor educator si, respectiv, profesor învãtãtor pentru absolventii primului ciclu Bologna.

Dosarele pentru restrîngere de activitate se depun între 23 aprilie si 7 mai

La Inspectoratul Scolar Judetean se cunosc aceste noi amãnunte, dar nu se poate lucra pe baza lor pînã cînd nu vor fi publicate în Monitorul Oficial. „Asteptãm sã aparã ordonanta pentru a-i vedea forma finalã. Dupã aparitia ei, ministerul va trimite cãtre noi o notã prin care ni se vor preciza care articole din metodologia actualã trebuie anulate, pentru cã noi functionãm dupã Legea învãtãmîntului din 1996. Conform acelei legi, trecerea de la catedra din rural la cea din urban si de la gimnaziu la liceu era posibilã doar dupã sustinerea concursului. Acum trebuie anulate toate aceste articole si înlocuite cu altele noi. Consider cã nu e nimic întîmplãtor. De azi, 23 aprilie, si pînã pe 7 mai se desfãsoarã înscrierea pentru restrîngere de activitate. Dacã modificãrile anuntate vor rãmîne definitive, existã posibilitatea accesãrii tuturor posturilor disponibile pentru toate cadrele didactice aflate în restrîngere de activitate. De asemenea, solutionarea unor restrîngeri de activitate se va realiza mai usor, si mã refer la trecerile de la gimnaziu la liceu, în cazul Colegiului Tehnic, Grupului Scolar Dimitrie Leonida, Liceului Spiru Haret si a Colegiului Stefan cel Mare. Un alt avantaj pe care îl prezintã aceste modificãri se referã la scãderea numãrului de detasãri în interesul învãtãmîntului. Desigur, existã în sistem si puncte de vedere diferite, care nu subscriu total la aceste noutãti, adicã la asigurarea cadrului legal privind trecerea de la tarã la oras si de la gimnaziu la liceu, desi toti dascãlii au studii egale. Timp de multi ani, au existat «orase închise», în care nu s-au scos posturi la concurs si atunci absolventii si cei care rãmîneau fãrã posturi mergeau musai la tarã. Existã si cadre didactice - învãtãtori, educatoare, profesori de specialitate, care prin desfiintarea scolilor speciale au primit repartitii pe lîngã oras pentru cã nu au avut altã variantã. Ce se urmãreste acum cu aceste transferuri si pretransferuri este o idee de descentralizare“, a declarat profesorul Grigorutã Oniciuc, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Mai meritã fãcutã precizarea cã aceste noi prevederi în educatie nu permit ca o educatoare cu dublã specializare sã îsi schimbe locul de muncã si sã devinã învãtãtoare, valorificînd performanta acumulatã cît a lucrat cu prescolarii. Astfel, o educatoare din rural va veni ca învãtãtoare la oras, dar pe baza fisei de evaluare de la cea de-a doua specializare pentru care solicitã pretransferul. Asadar, orice fel de activitate fãcutã ca educatoare nu mai conteazã. Se va tine cont doar de cele legate de studii, de activitãtile de formare etc, astfel încît sã nu fie defavorizati învãtãtorii care solicitã pretransferul. Un prim avantaj îl au învãtãtorii si educatoarele care intrã în restrîngere de activitate pentru cã nu mai au copii cu care sã lucreze, pentru cã îl felul acesta ar putea ajunge la oras nesperat de usor. La fel se vor rezolva lucrurile si pentru titularii din SAM, care vor putea preda la liceu.

Articol afisat de 1994 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective