Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cu ochii în patru pe bunurile culturale

• autoritãtile judetene s-au întîlnit si au pus la punct un plan în baza cãruia bunurile cu însemnãtate culturalã sã fie protejate si urmãrite continuu •

Mãnãstirea Bistrita a gãzdut, joi, 30 aprilie, o sedintã al cãrei scop a fost analiza si gãsirea unor solutii viabile privind protejarea bunurilor culturale din muzee, colectii publice si biblioteci, protejarea monumentelor istorice, a siturilor arheologice si a ariilor protejate, prevenirea si combaterea traficului si a comertului ilegal cu bunuri culturale mobile, precum si autorizarea detectoarelor de metale. Sedinta de lucru a fost organizatã de Institutia prefectului si Inspectoratul Judetean de Politie si a fost coordonatã de prefectul Mihai Archip. Inspectoratul Judetean de Politie a prezentat un material referitor la zona turisticã a judetului, monumentele istorice, situri arheologice, bunuri culturale mobile si vulnerabilitãtile acestora. De asemenea, au fost prezentate activitãtile de control, avizare si sesizare penalã din domeniul protectiei patrimoniului cultural national si rezultatele acestora. Pînã în prezent a fost înregistratã o singurã sesizare penalã venitã din partea Primãriei Piatra Neamt cu privire la interventiile neautorizate asupra unui monument istoric. Au mai fost mentionate în raport probleme, precum, lipsa semnalizãrii monumentelor si siturilor arheologice, lipsa unor strategii de amenajare a teritoriului pe termen lung, deficiente de comunicare între proprietarii de monumente istorice si autoritãti, implicare insuficientã a administratiei locale în activitatea de protejare a monumentelor si siturilor arheologice, lipsa unor registre de evidentã a bunurilor din patrimoniul bisericesc, lipsa unor centre de restaurare pentru bunurile culturale mobile, precum si alte aspecte.
Ca o consecintã a celor prezentate si a discutiilor purtate în cadrul întîlnirii a reiesit, în primul rînd, necesitatea amplificãrii actiunilor cu caracter preventiv, esentiale în activitatea de protejare a patrimoniului cultural national. S-a decis constituirea unui grup de lucru alcãtuit din specialisti care sã elaboreze un protocol de colaborare între institutiile cu atributii atît în gestionarea cît si în verificarea, avizarea si controlul obiectivelor de patrimoniu cultural.
„O astfel de întîlnire ca aceasta de joi, 30 aprilie, este foarte importantã. Adevãrul este cã foarte putini oameni constientizeazã valoarea deosebitã a patrimoniului cultural national, iar problemele legate de protejarea acestuia sînt privite cu usurintã. Dacã pierdem cultura, monumentele, practic ne pierdem în timp, rãdãcinile si identitatea. De aceea este necesarã luarea unor mãsuri de prevenire dar si alocarea unor resurse financiare si aplicarea unor proiecte la programele cu finantare externã pentru conservarea si protejarea patrimoniului cultural“, a declarat prefectul Mihai Archip.
La întîlnirea de la Mãnãstirea Bistrita au mai fost prezenti reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, protopopiatelor din judet, Complexului Muzeal, Directiei de Culturã Culte si Patrimoniu National, Gãrzii de Mediu Neamt, Agentiei pentru Protectia Mediului, Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã, Primãriei municipiului Roman.

Articol afisat de 1544 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective