Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Triplã victorie pentru dãscãlime

Triplã victorie pentru dãscãlime

• desi au obtinut tot ce-au vrut, sindicalistii din educatie încã le „aratã pisica“ guvernantilor, întrucît au cerut specificarea clarã în protocolul semnat ieri cã suspendã si nu anuleazã conflictul de muncã • „Ne-am luat o marjã de sigurantã, în cazul în care se va încãlca protocolul“ • azi, 11.522 de elevi nemteni vor da teza cu subiect unic la românã n

Sindicalistii din educatie au obtinut ieri o victorie la care nici nu sperau înainte de începerea negocierilor cu guvernantii. Au primit tot ce-au cerut, si, ca sã simtã si mai mult gustul victoriei, au reusit sã îsi ia si mãsuri de sigurantã, sub semnãtura reprezentantilor ministerelor muncii si educatiei.
Miercuri, 6 mai, conflictul de muncã a fost încheiat, iar azi elevii vor sustine teza cu subiecte unice la românã. Potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatului Liber din Învãtãmînt la care sînt afiliati toti dascãlii din Neamt membri de sindicat, protestul este suspendat cîtã vreme Guvernul se tine de cuvînt. Acordul semnat miercuri de FSLI si Guvern prevede trei puncte esentiale: buget de 6% din PIB pentru educatie, legea unicã a salarizãrii si cea a descentralizãrii.
„S-a ajuns la întelegere si s-a semnat un acord cu termene bine stabilite. Pînã pe 30 iunie, Guvernul s-a angajat sã realizeze Legea salarizãrii unice, iar salariile celor din educatie se vor acorda pe model european. A doua victorie se referã la faptul cã am fost asigurati cã finantarea educatiei va fi asiguratã în parametrii stabiliti de Legea bugetului pe 2009, ceea ce înseamnã cã nu vor mai avea loc reducerile salariale anuntate. Ultimul cîstig, dar la fel de important, se referã la descentralizare. Sistemul de învãtãmînt nu va intra în prima rundã de descentralizare. Azi (miercuri, 6 mai - n.r.) se voteazã descentralizarea tuturor institutiilor, dar nu si educatia. Cînd se va stabili modul de realizare a descentralizãrii vor participa si reprezentanti ai sindicatelor, astfel încît la elaborarea legii în baza cãreia se va realiza acest lucru sã fie prinse toate doleantele sindicale. Considerãm cã este o triplã victorie a sindicatului, obtinutã la negocierile de la Bucuresti. Nu am renuntat la nici un punct din cele 13 pe care le aveam puse pe tapet, la discutii. Dar acestea trei sînt cel mai bine redactate si clare. Dacã în sedinta de Guvern de pe 6 mai, ce am prevãzut în protocol va fi modificat, vom relua protestele. De altfel, noi am solicitat sã se prevadã clar în protocol cã suspendãm greva si nu o anulãm. Ne-am luat o marjã de sigurantã, în cazul în care se va încãlca protocolul. Telefonic, premierul Emil Boc si-a însusit continutul acestui act. Pentru domeniul cercetãrii se vor asigura fondurile necesare ca sã se continue investitiile. Stãm si analizãm - azi, am învins sau am fost învinsi? Eu cred cã a fost o triplã victorie, chiar dacã unii colegi vor spune cã am cedat în fata guvernantilor si nu am mai fãcut grevã“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al FSLI Neamt.
Vicepremierul Dan Nica a declarat, dupã ce a participat la întîlnirea cu sindicatele din învãtãmînt, cã Executivul intentioneazã sã preia grila de salarizare a bugetarilor din Germania, deoarece aceasta este „cea mai eficientã si reprezintã un model functional“. Potrivit lui Nica, salarizarea bugetarilor se va face, astfel, conform unor grile între salariul minim si cel maxim, cu pãstrarea raportului între acestea existent în Germania. „Facem toate eforturile ca salariile sã nu fie reduse în acest an, iar dacã economia româneascã va începe sã îsi revinã în a doua jumãtate a anului, ne vom gîndi la cei care au salarii mici. Acordul FMI spune cã trebuie sã avem grijã de categoriile cele mai defavorizate“, a mai spus Nica. ÃŽn privinta Legii unice de salarizare, vicepremierul a spus cã acest act normativ va aseza cadrele didactice acolo unde le este locul.
11.522 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a din judetul Neamt sînt asteptati astãzi sã sustinã teza cu subiecte unice la limba si literatura românã. 5.677 dintre acestia sînt în clasa a VII-a (1.859 învatã în scoli urbane si 3.818 în rurale) si 5.845 sînt în clasa a VIII-a (1.997 în urban si 3.848 în rural). Adjunctul ISJ Neamt, profesorul Grigorutã Oniciuc, a declarat cã în judet vor functiona 24 de centre de comunicare, desemnate pentru a prelua subiectele pentru tezã, dupã care vor fi transmise în scoli. „Vrem ca joi dupã-amiazã si vineri, profesorii de la clase sã corecteze lucrãrile, dupã care sîmbãtã, acestea sã fie duse în centrele de evaluare, pentru a doua corecturã. Sãptãmîna viitoare, dupã contestatii, se vor afisa rezultatele la teza de la românã“, a declarat Grigorutã Oniciuc.

Articol afisat de 1849 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 07.05.2009 06:56
Sunteti nebuni?Ce au obtinut?
N-au obtinut nimic.Lucrurile au ramas exact la fel.Ce victorie visati?Din pacate,s-a intamplat exact asa cum banuiam.Sindicatele fac in continuare jocul puterii,oricare ar fi ea si asa se va merge in continuare.S-a mers pe sistemul"sa se revizuiasca primesc,dar sa nu se schimbe nimic".Rusine liderilor de sindicat,dar si dascalilor,ca se lasa manipulati in asemenea hal.Pot sa pun pariu ca nu va fi mai bine pentru ei,ba chiar mai rau.Va meritati soarta!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective