Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Legea care modificã statutul functionarului public, neconstitutionalã

• cei 9 judecãtori de la Curtea Constitutionalã au votat în unanimitate • legea stã la baza ordonantei prin care au fost decapitate toate institutiile publice • viitorii sefi se vor numi directori coordonatori •

Legea care a modificat în urmã cu circa o lunã statutul functionarului public si care a stat la baza celebrei Ordonante 37/2009, prin care toti sefii din institutiile publice au fost demisi, a fost declaratã neconstitutionalã. Judecãtorii Curtii Constitutionale, în unanimitate, au decis acest lucru, miercuri, 6 mai 2009. Contestatiile împotriva actului normativ, care a fost votat de Parlament în urmã cu o lunã, au fost depuse de PNL si UDMR, iar decizia CC este definitivã. Cei 9 judecãtori ai Curtii Constitutionale au motivat hotãrîrea lor prin aceea cã a fost încãlcat bicameralismul Parlamentului. „Astfel, între forma adoptatã de Camera Deputatilor (în calitate de Camerã decizionalã) si cea adoptatã de Senat existã deosebiri majore, modificãrile si completãrile adoptate de Camera Deputatilor dînd proiectului de lege o configuratie deosebitã, semnificativ diferitã fatã de cea adoptatã de Senat, ca prima Camerã sesizatã. Pe de altã parte, prin modul sãu de redactare, deficitar si imprecis în privinta anumitor dispozitii, legea nu corespunde exigentelor de tehnici legislative, prin aceea cã nu satisface cerintele de accesibilitate si de previzibilitate specifice normelor juridice. ÃŽntreaga argumentatie retinutã în motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionalã va fi prezentatã în cuprinsul deciziei, care se publicã în Monitorul Oficial al României“, se aratã în motivarea Curtii. Contestatia a fost depusã de reprezentati PNL, care acuzau faptul cã prin Legea 37/2009, devenitã acum neconstitutionalã, s-au desfiintat în mod abuziv circa 1.000 de functii de director general si director adjunct, din toate institutiile publice. Prin acelasi act normativ se înfiinta functia de director cordonator. Contestatarii au sustinut cã se aduce o gravã atingere a persoanelor demise si cã au fost anulate toate progresele fãcute de tara noastrã în ultimii 4 ani. Pe baza acestei legi a apãrut celebra Ordonantã 37 care a demis directorii aflati pe functiile desfiintate si prevedea organizarea unei testãri pentru viitorii sefi, pe baza unor proiecte de management pentru urmãtorii 4 ani.
Ioan Munteanu, presedinte PSD Neamt, a declarat cã e de preferat sã se astepte decizia Curtii Coonstitutionale si referitoare la Ordonanta 37. „Noi pe ordonantã lucrãm. Legea e o chestiune veche de-acum. Vom vedea ce vor decide cei 9 magistrati de la Curtea Constitutionalã si apoi vom analiza efectele, în cazul în care ordonanta va fi declaratã neconstitutionalã“, a declarat seful pesedistilor nemteni.
Ordonanta este si ea contestatã, dar pînã la aceastã datã nu a fost emisã o decizie de neconstitutionalitate a acesteia, lucru care ar trebui totusi sã se întîmple, întrucît nu mai are obiect de activitate.

Articol afisat de 2956 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective