Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

PRIMARII DEVIN GUVERNATORI

• guvernul a decis descentralizarea unor institutiilor publice si trecerea lor în subordinea primãriilor sau a consiliilor judetene • în aceste conditii, edilii vor numi sefii politiei, ai scolilor dar si directorii de spitale • conducerea primãriei pietrene este încîntatã de ideea de a avea politia în subordine • seful Politiei Neamt spune cã este prematur sã faci declaratii asupra unei legi aflatã în stadiu de proiect • cert e cã din actuala Politie va pleca la Politia localã o parte din personal •

Actualul executiv încearcã sã punã în aplicare una dintre promisiunile electorale privind descentralizarea. În urmã cu douã zile, Guvernul Boc a fãcut primul pas în acest sens. Astfel, Executivul va elabora patru acte normative, numai pentru domeniul sãnãtãtii. Primul este Legea descentralizãrii în sãnãtate, prin care unitãtile medicale vor fi transferate în administrarea autoritãtilor locale. Al doilea ar fi Legea sãnãtãtii publice, care va reorganiza activitatea medicalã. Cele douã legi ar urma sã fie elaborate pînã la 1 iulie, urmînd sã intre în vigoare de la 1 septembrie. Odatã ce aceste schimbãri vor fi fãcute, autoritãtile locale vor fi cele care aprobã bugetele de venituri si cheltuieli ale spitalelor, dar si situatiile lor financiare. Primãriile vor putea controla inclusiv modul în care sînt cheltuiti banii pentru spitale, dar si cele pentru cabinetele medicale. Autoritãtile locale vor avea si obligatia de a suporta plata utilitãtilor. Schimbãri majore vor fi si în cazul Politiei, întrucît Guvernul Boc a aprobat deja un proiect de lege privind înfiintarea Politiei Locale. Dacã va fi aprobatã legea, autoritãtile locale vor primi competente în domeniul ordinii si linistii publice, al disciplinei în constructii, dar si în domneiul mediului si al activitãtilor comerciale. Politia localã va fi cea care va gestiona evidenta persoanelor, dar si anumite probleme privind circulatia pe drumurile publice. Trebuie fãcutã precizarea cã circulatia pe drumurile nationale va fi gestionatã în continuare de Politia Nationalã. În rîndurile Politiei locale vor intra toti politistii comunitari, însã si o parte din efectivele inspectoratelor judetene de politie. Se pare cã este vorba de politisti de la Ordine Publicã, dar si o parte dintre cei care în acest moment activeazã în cadrul Serviciului Politiei Rutiere. Trebuie precizat cã finantarea cheltuielilor Politiei locale urmeazã sã fie asiguratã din venituri proprii si subventii de la bugetele locale. Odatã intrati în Politia localã, cei care sînt acum politisti comunitari vor avea dreptul sã poarte armament.
Dacã pachetul de legi privind descentralizarea va trece de Parlament si va fi promulgat de presedintele României, actualii primari vor avea noi atributii. Ei vor numi managerii de spital, dar si sefii Politiei locale. Vor aproba si controla bugetele spitalelor. Vor verifica cum sînt administrate fondurile pentru cabinetele medicale din scoli. Vor avea competente în domeniul ordinii si linistii publice. Vor gestiona evidenta persoanelor si circulatia pe drumurile publice si vor decide modul în care se vor transfera bazele sportive. Ca o parantezã, trebuie amintit, cã toate bazele sportive vor trece la primãrii.

Si spitalele

Spitalele din judetul Neamt vor trece în subordinea primãriilor de la începutul anului viitor. Practic, este vorba despre spitalele din Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz, Roznov, Gîdinti si Bisericani. Spitalul Judetean Neamt va rãmîne în continuare în subordinea Ministerului Sãnãtãtii întrucît s-a luat decizia de a pãstra toate spitalele de urgentã din tarã sub stricta supraveghere a forului tutelar. Concret, trecerea unitãtilor sanitare în subordinea administratiilor publice locale va însemna cã primãriile vor fi rãspunzãtoare de plata utilitãtilor, dar tot ele vor aproba si vor controla bugetele spitalelor. De asemenea, primarii vor face si numiri ale managerilor unitãtilor sanitare la propunerea consiliilor de administratie ale spitalelor. Pe de altã parte, atributiile alesilor locali în domeniul sanitar sînt relativ putine întrucît de plata salariilor angajatilor dar si a serviciilor medicale efectuate se va ocupa în continuare Casa de Asigurãri de Sãnãtate. În afara unitãtilor cu paturi care vor fi descentralizate se doreste si transferarea Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt în subordinea Consiliului Judetean. Pentru cã deocamdatã, propunerea de act legislativ este doar în acest stadiu, mai marii sãnãtãtii nemtene au preferat sã nu facã nici un fel de comentariu referitor la aceastã descentralizare, preferînd sã astepte pînã la aparitia normelor.

Descentralizarea necesarã dar...

Cam la fel au stat lucrurile si în Primãria Piatra Neamt unde edilii au considerat de cuviintã sã nu facã prea multe comentarii pînã cînd legea nu va apãrea. Totusi, descentralizarea este privitã cu ochi buni si este consideratã foarte avantajoasã pntru cetãtenii orasului. „Nu stiu foarte multe despre aceastã descentralizare, sau, mai bine zis, nu stiu nimic oficial. Prefer sã astept sã vãd exact ce va prevedea aceastã lege si abia apoi îmi voi putea forma o pãrere. Totusi, din tot ce am vãzut si auzit pînã acum, descentralizarea este un proces ce era necesar si care va aduce foarte multe avantaje. De exemplu, din punctul nostru de vedere, faptul cã vom avea politia în subordine va însemna cã vom putea directiona aceastã fortã exact acolo unde va fi nevoie atît din punct de vedere al ordinii publice cît si rutier. Ne dorim ca descentralizarea sã aibã loc pentru cã acest lucru înseamnã o mai bunã coordonare în teritoriu si protejarea cetãtenilor“, a declarat viceprimarul municipiului Piatra Neamt, Dragos Chitic. Directia Agricolã este una dintre institutiile care va fi supusã descentralizãrii, ea urmînd a trece în directa supraveghere a Consiliului Judetean. Actuala conducere a aceste institutii considerã cã descentralizarea este obligatorie dar ar putea fi un os prea mare de ros pentru „democratia noastrã tînãrã“. „Descentralizarea este un proces absolut firesc si obligatoriu pentru ca lucrurile sã meargã bine. Problema este cã, din punctul meu de vedere, acest proces ar putea fi cam mult pentru societatea noastrã crudã si democratia prea tînãrã. Noi am mai avut experienta cu descentralizarea directiilor fitosanitare si atunci nu a fost decît o devalizare a terenurilor si obiectivelor. De aceea spun cã acum, acestã externalizare trebuie fãcutã cu mult discernãmînt si, nicidecum pompieristic, doar de dragul de a fi fãcutã. Dacã descentralizarea va fi realizatã în conditii optime, ea ar trebui sã facã ca politicul sã rãmînã acolo sus, iar munca sã fie aici, jos. Cu alte cuvinte, ar trebui scoase toate aceste institutii din sfera politicului pentru a face lucrurile sã meargã asa cum trebuie. Sã sperãm cã lucrurile vor merge bine si astfel se va produce si o revigorare a agriculturii care este un domeniu economic extrem de important ce a fost prea mult timp neglijat“, a precizat Liviu Bumbu, directorul directorul Directiei Agricole Neamt.

Colaborare

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean sustin cã descentralizarea este necesarã în învãtãmînt, dar foarte important este cum se vrea sã se realizeze. „Procesul de descentralizarea este absolut necesar în sistemul de învãtãmînt, atît la nivel de infrastructurã cît si în rest. Cea mai importantã componentã în descentralizare se referã la cadrele didactice, la elevi, la încadrare, norme si dotarea scolilor. Cîtã vreme toate aspectele legate de scoli sînt privite doar din punct de vedere al banilor, sistemul de învãtãmînt nu va persevera la modul pe care ni-l dorim. Cel mai important dintre toate este continuitatea demersurilor, nu neapãrat investitiile. Asta ar trebui sã se întîmple indiferent de guvernare. Finalitatea în învãtãmînt, structura programelor, programele orare, evaluarea, acestea trebuie sã fie neschimbate. Vrem sã existe o generatie care sã stie din clasa I cum va termina liceul. Nu sã se trezeascã elevii cã de la an la an se modificã modul de evaluare si au de sustinut ba capacitate, ba teze cu subiecte unice, evaluare la clasa a IV-a, examen de admitere la liceu si tot asa, noutãti apãrînd pînã la felul cum vor da examenul de bacalaureat. Acestea sînt chestiuni prioritare. Dacã asta e ideea pe care se va merge la descentralizare, atunci mizãm pe buna întelegere si pe colaborare între cadrele didactice si primari. Mizãm pe vointa bunului mers al scolii. Dacã se spune cã se deconcentreazã transparent, atunci asa sã fie, indiferent de primãria care preia atributiile. Ce se va întîmpla însã în mediul rural, acolo unde cea mai mare parte a bugetului se directioneazã cãtre învãtãmînt? Este domeniul care consumã cel mai mult, dar nu scoate profit, ceva palpabil. Ce se va întîmpla cu comuna în care nu existã agenti economici si nu sînt bani la buget? Ce va face primarul care nu are de unde aloca anumite drepturi care li se cuvin cadrelor didactice? De exemplu, decontarea transportului?! Este, iatã, o mare problemã care nu stim cum se va solutiona“, a declarat profesor Grigorutã Oniciuc, inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt.
Întrebati despre cum vãd ei descentralizarea, mai multi primari nemteni au dat de înteles cã încã nu pot formula o opinie legatã de noile atributii, care îi vor transforma într-un fel de prim-ministri pe plan local. Ei sustin cã asteaptã sã vadã prevederile clare ale legislatiei privitoare la descentralizare, dupã care vor sti cu certitudine care sînt noile sarcini cu care se trezesc pe cap si la care nu se gîndeau cînd au intrat în cursa pentru primãriile pe care le conduc.

Politistii nu comenteazã initiativa Guvernului

Intentia Guvernului Boc de a înfiinta Politia Localã, dã frisoane cu sigurantã multor politisti. Si asta, pentru cã o parte dintre efectivele actului structuri vor trece în curtea Politiei locale. Cum finantarea va fi asiguratã din bugetele locale, iar politistii au niste lefuri net superioare fatã de politistii comunitari, temerile par a fi îndreptãtite. „Deocamdatã legea Politiei Locale este un în fazã de proiect si este prematur sã comentãm ce va fi. ÃŽn momentul în care ea va fi definitivatã, vom trece la punerea în aplicare a dispozitiilor care ne intereseazã. Nu stim nimic în acest moment, dacã si cîti politisti vor fi transferati la Politia Localã“, a declarat comisarul sef Aurelian Vasea Soric, seful Politiei Neamt.

Articol afisat de 2913 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE; S. TÃRNÃ; D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective