Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SÃRÃCITI DE CREDITE

SÃRÃCITI DE CREDITE

• criza se resimte acut atît în buzunarele oamenilor de rînd cît si în rîndul firmelor • nemtenii au împrumuturi de 1,31 milliarde de lei, adicã (13.000 de miliarde de lei vechi si cam tot atît în valutã • valoarea creditelor restante în lei si valutã ale populatiei si firmelor depãseste 740 miliarde vechi • dificultãtile materiale au fãcut ca un numãr de 184 de societãti sã fie închise în aprilie 2009 • în luna mai opt firme au anuntat disponibilizarea unui numãr de circa 400 de salariati •

Situatia economicã actualã a fãcut ca parte din cei care s-au împrumat la bãnci sã nu-si mai poatã onora la termen datoriile. Acest lucru a venit într-un moment în care cel putin 6 nemteni din zece, dacã nu mai mult, au împrumuturi în sistemul bancar. Creditele au fost contractate într-o perioadã de prosperitate maximã, în urmã cu nici 2 ani, cînd metoda creditului cu buletinul a prins foarte bine. Cam toatã lumea a luat un mic împrumut pentru nevoi personale, sau unul mai mare, ipotecar, ori un împrumut pentru dezvoltarea afacerii în cazul firmelor. Dar, la sfîrsitul lui 2008 si începutul lui 2009, din cauza crizei financiare au început sã aparã probleme la platã. Asa se face cã în acest moment creditele contractate la diverse bãnci însumeazã 1,3 miliarde de lei ron (13.000 de miliarde de lei vechi). Conform unui comunicat de la Banca Nationalã a României, sucursala Iasi, populatia s-a împrumutat cam tot cît mediul de afaceri, astfel încît firmele nemtene datoreazã sistemului bancar 712,7 milioane de lei (7.127 de miliarde de lei vechi). ÃŽn acelasi timp populatia s-a creditat cu 652,2 milioane de lei (6.522 de miliarde vechi), din care peste 90% reprezintînd circa 615 milioane de lei (6.150 miliarde vechi) sînt credite de consum, restul find împrumuturi pentru locuinte sau alte scopuri. Parte din cei care s-au împrumutat au încã de unde sã restituie banii, în timp ce unii au rãmas înglodati în datorii. La nivelul judetului Neamt restantele la împrumuturile în lei se cifreazã la 51,6 milioane de lei (516 miliarde vechi). ÃŽngrijorãtor este faptul cã valoarea creditelor în valutã este aproape egalã cu cea a împrumuturilor în lei. La finele lunii martie 2009 creditele în valutã contractate în judetul Neamt se cifrau la 1,27 miliarde de lei ron (12.700 de miliarde vechi), din care „grosul“ de 793 de milioane de lei au fost luati de populatie, în timp ce firmele s-au înprumutat cu circa 482 milioane de lei. Restantele la platã, atît pentru firme cît si populatie, însumeazã circa 22,5 milioane de lei.

Clenti executati, firme închise si someri

„Avem destui clienti, în general persoane fizice, care în ultima perioadã de timp, cîteva luni, au întîrzîiat constant la plata ratelor bancare. Unii s-au redresat, altii nu prea. ÃŽncercãm pe cît posibil o consiliere, putem stabili un alt grafic de rambursare sau alte metode, iar acolo unde este cazul trecem la mãsurile de executare, prin notificare, popriri etc. Este mai simplu la împrumuturile ipotecare, deoarece este imobilul grevat, dar încercãm sã nu ajungem în situatia în care sã le vindem noi pentru recuperarea banilor“, a declarat directorul unei sucursale de bancã din Piatra Neamt, care a dorit sã-i pãstrãm anonimatul. BNR are si vesti bune: în martie 2009 în depozite bancare ale nemtenilor, conturi la vedere sau depozite la termen, existau circa un miliard de lei noi.
Dacã ratele bancare provoacã frisoane, nici afacerile nu mai merg. Din cauza dificultãtilor materiale un numãr de 184 de societãti nemtene au tras oblonul numai în aprilie 2009. 125 de agenti economici au anuntat Registrul Comertului cã îsi suspendã activitatea, mãsurã care poate fi luatã pentru cel mult 3 ani. Patronii altor 9 societãti comerciale au cerut dizolvarea voluntarã a afacerilor pe care le-au condus, iar alte 50 de firme au solicitat radierea voluntarã din scriptele oficiale. Costurile aferente închiderii afacerilor se cifreazã între 250 si 300 de lei ron. Ca tabloul sumbru al crizei care afecteazã si Neamtul sã fie întregit amintim si faptul cã, în aceastã lunã, 8 societãti au anuntat disponibilizarea unui numãr de circa 400 de salariati. Grosul celor care vor rãmîne fãrã un venit sigur vine de la fostul Azochim. Firma a raportat cã va disponibiliza un numãr de 328 de salariati din totalul de 704. Simultan, Ga Pro Co Chemicals, asa cum se numeste firma de circa doi ani, mai pierde încã 218 salariati, deoarece în mai îsi vor deschide drepturile de pensie. Restul de 7 firme se vor dispensa de serviciile a 64 de salariati. „Majoritatea firmelor care au anuntat disponibilizãri au ca obiect de activitate confectiile sau constructiile, domenii în care alti agenti economici anuntã locuri de muncã vacante“, declara Elena Chirilã, purtãtor de cuvînt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Neamt.

Articol afisat de 1559 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective