Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Birocratia pune bete-n roate unor proiecte europene

• trei proiecte derulate în Neamt sînt întîrziate din motive ce nu prea tin de cei care vor sã le implementeze • astfel de investitii sînt la Tîrgu Neamt, Roznov si Stãnita • primarii se plîng de modul greoi în care se obtin documentele necesare pentru executia proiectelor •

Birocratia româneascã tine în loc multe dintre proiectele aflate în derulare în Neamt. Cum aceastã perioadã este una de predare-preluare mandate pe la diverse institutii, la finele sãptãmînii trecute premierul Boc a vrut sã aibã o radiografie a proiectelor aflate în derulare si a celor care înregistreazã întîrzieri fatã de graficul aprobat. Si a fost organizatã o videoconferintã duminicã, 10 mai, la care a luat parte si prefectul Mihai Archip, subiectele abordate fiind axate pe probleme legate de absorbtia fondurilor europene si ale investitiilor din teritoriu. ÃŽn Neamt înregistreazã întîrzieri în derulare trei proiecte - douã din Programul Phare CES 2005 - „Constructie statie transfer pentru deseuri si sistem de colectare selectivã în zona orasului Roznov“ si „Eco Management Tîrgu Neamt“ - si un proiect din Programul Phare 2006 Fondul de Modernizare pentru Administratia Publicã Localã „ÃŽmbunãtãtirea managementului serviciului pentru situatii de urgentã din comuna Stãnita“.
„Am solicitat autoritãtilor citate cu întîrzieri în derularea proiectelor sã transmitã Prefecturii explicatii si mãsuri ce trebuie luate pentru a finaliza aceste proiecte în termen. La noi situatia nu este asa de gravã, fiind doar întîrzieri care pot fi recuperate“, a declarat prefectul Mihai Archip. Reprezentantii celor trei comune nominalizate la Prefecturã ca avînd întîrzieri în derularea proiectelor sustin cã rãmînerea în urmã se datoreazã în special prevederilor legale (care fac referire la niste „timpi morti“ în derularea programelor), dar si indiferentei de care dau dovadã cei de mai sus de autoritãtile judetene.

„ÃŽntîrzirea nu are legãturã cu noi, ci cu birocratia de sus“

„Noi am rãmas în urmã cu proiectul pentru cã nu ne-au venit banii. Am cumpãrat utilajele necesare în situatii de urgentã, prin licitatie, încã din septembrie 2008. Valoarea totalã a proiectului este de aproape 65.000 de euro. Am primit douã transe, rãmînînd sã mai primim circa 20.000 de euro. Se pare cã la mijlocul acestei sãptãmîni vom avea un control de la Bucuresti, pentru a vedea cum stãm cu documentele, dupã care sperãm sã se dea drumul la finantare. Noi am folosit deja utilajele, care au rãmas neplãtite: un tractor, lama pentru zãpadã, cisterna pentru apã, un excavator, calculatoare si mobiler pentru birourile primãriei si echipament pentru pompierii voluntari din comunã. ÃŽntîrzirea nu are legãturã cu noi, ci cu birocratia de sus“, a declarat Laurentiu Bebi Todireanu, primarul de Stãnita. Tot de birocratie se plînge si primarul de Tîrgu Neamt, Decebal Arnãutu: „ÃŽntîrzierea este pur birocraticã. Sînt niste timpi care asteptãm sã treacã. Proiectul nostru se deruleazã prin ADRNE si ne-am formulat un punct de vedere pe care l-am trimis la agentie, referitor la întîrziere. Am primit si rãspuns. Cert este cã întîrzierea se poate recupera pînã la 1 decembrie 2009. Am organizat legal licitatia prin SEAP si am cumpãrat masini de încãrcat si compactat gunoiul. Acum ne trebuie un aviz de la Ministerul Mediului. ÃŽntîrzierea nu este de naturã sã pericliteze situatia în sine, proiectul nu este în pericol, dar tot asteptãm sã primim o semnãturã“.
O altã primãrie nominalizatã cu întîrzieri este cea a orasului Roznov. Aici treaba este putin mai diferitã, pentru cã s-a recurs la o modificare de proiect, ceea ce atrage suplimentãri de fonduri. „Initial am prins în studiul de fezabilitate o suprafatã de 310 metri pãtrati pentru a realiza o statie de transfer de deseuri si ulterior ne-am dat seama cã ne mai trebuie 60. Asta înseamnã modificãri atît din punct de vedere tehnic, cît si financiar. Am transmis la Bucuresti aceste amãnunte, pentru a primi finantare suplimentarã. Proiectul se finanteazã în trei transe. N-am primit însã de la Bucuresti actul aditional prin care sã avem avizul pentru modificarea proiectului si din acest motiv întîrzie plata celei de-a doua transe. Trebuie încheiat proiectul pînã pe 30 septembrie si avem timp suficient pentru asta. Dacã pînã la sfîrsitul lunii mai terminãm cu documentatia, în scurt timp ne vin banii si dãm drumul la achizitii“, a spus Dumitru Costandache, responsabil cu proiectul implementat la Roznov“.

Articol afisat de 1379 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective