Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CASE ROMANESTI SÃŽNT DE LA NISTRU PÃŽN’ LA TISA

CASE ROMANESTI SÃŽNT DE LA NISTRU PÃŽN’ LA TISA

Presedintele României, Traian Bãsescu, a participat, vineri, 15 mai, la prima editie a „Forumului Autoritãtilor Locale din România si Republica Moldova“. Piatra Neamt este prima localitate din România care a fost aleasã pentru desfãsurarea acestui eveniment foarte important, motiv pentru care primarul Gheorghe Stefan a declarat cã este un motiv de mîndrie pentru nemteni. „Este primul forum al Autoritãtilor Locale din România si Republica Moldova si pentru desfãsurarea lui a fost ales municipiul Piatra Neamt. Sperãm sã fie de bun augur. Noi am fãcut mai multe înfrãtiri cu orase din Republica Moldova, cu care colaborãm din punct de vedere economic, social etc. Sperãm ca aceastã colaborare sã fie cît mai fructouasã, în favoarea ambelor pãrti“, a declarat primarul Gheorghe Stefan, care în finalul discursului le-a urat celor aproximativ 80 de oaspeti de peste Prut sã aibã parte de un sejur plãcut la Piatra Neamt.

Bãsescu acuzã

Conform programului, Traian Bãsescu era asteptat sã ajungã la sedintã la ora 10.30, dupã aterizarea pe Stadionul Municipal. Si fix la 10.30, presedintele a pãsit în sala în care era asteptat. Dupã deschiderea fãcutã de cãtre primarul Stefan, Bãsescu a urcat la tribunã de unde s-a adresat primarilor din Republica Moldova si din România, acordînd cea mai mare atentie „fratilor moldoveni“. Timp de 25 de minute a sustinut un discurs ferm si dur, aducînd reprosuri Guvernului Voronin. Traian Bãsescu a pus accent pe nevoia de a-i spijini pe moldoveni, care numai sustinuti vor putea avea parte de un trai mai bun. „Este o misiune care nu se poate îndeplini fãrã implicarea tuturor pãrtilor. Din punct de vedere al României, acest forum este un moment pe care îl sustinem de la nivelul tuturor institutiilor. Considerãm cã este necesarã o colaborare bunã între autoritãtile române si cele din Republica Moldova. ÃŽn România, consiliile locale si judetene si-au gãsit resursele pentru a gãsi un rãspuns societãtii. Dar în Republica Moldova? Din pãcate, colaborarea de care vorbesc nu e posibilã la nivel central, dar am speranta cã vom depãsi acest moment. La sfîrsitul lui martie, presedintele CJ Suceava si vicepresedintele CJ Iasi, însotiti de cîteva persoane nu au putut sã intre în Republica Moldova, pentru a participa la un eveniment. Aceastã situatie submineazã capacitatea noastrã de a colabora cu Republica Moldova. (...). Din pãcate este o mãsurã inacceptabilã si inexplicabilã aceea de a introduce vizele. Se împiedicã astfel relatiile din economie, turism si interumane. Sînt neîntelese de cãtre noi reticentele impuse de Guvernul de la Chisinãu pentru micul trafic de frontierã. Acordul dintre România si Republica Moldova pe aceastã temã este conditionat de semnarea Tratatului de frontierã. Or, semnînd acest tratat înseamnã o consfintire a Pactului Ribbentrop - Molotov si numai o minte bolnavã poate gîndi asa ceva. Republica Moldova a apartinut Uniunii Sovietice, dar consider inutilã semnarea tratatului prin care s-ar recunoaste existenta unui Ribbentrop si a unui Molotov. Prin aceastã mãsurã mãsurã se încalcã practic acordul existent între Republica Moldova si Uniunea Europeanã. De la alegerile din Moldova si pînã în prezent, România a pledat în toate instantele europene pentru facilitarea vizelor pentru cetãtenii moldoveni. Dacã autoritãtile din Chisinãu nu se gîndesc la România, mãcar la cetãtenii moldoveni sã se gîndeascã“, a declarat presedintele Bãsescu.

Frati, de-o parte si de alta a Prutului

Urmãtorul subiect abordat a fost legat de colaborarea dintre autoritãtile celor douã state. „Avem atît de multe în comun. Avem o istorie, o limbã, traditii comune, trãim pe acelasi pãmînt de la origini si pînã acum împreunã, chiar adcã ne desparte o frontierã si avem douã state independente. Românii nu vor înceta sã creadã cã moldovenii sînt fratii lor. România a parcurs un drum lung în domeniul administratiei, pentru a se alinia la normele UE. Acum trebuie realizatã descentralizarea, care nu e doar o viziune europeanã, ci e chintesenta valorii principiilor europene: cetãtenii sã fie în interesul statului si sã fim cît mai aproape de cetãtean. Autoritãtile moldovene pot învãta din greselile noastre. Nu dãm lectii, nu ne erijãm în pãrinti, ci vrem sã fim frati egali, care se ajutã între ei. Haideti sã initiem parteneriate între administratiile locale, la nivel european, schimburi de experientã, dezvoltare de proiecte, colaborare cu societatea civilã. ÃŽmi exprim speranta cã acest forum nu va rãmîne o misiune singularã, ci va deveni o traditie anualã, un stadiu permanent de colaborare. Vã doresc mult succes si îmi deoresc sã ne întîlnim si la anul“, a mai spus presedintele. Traian Bãsescu a precizat cã a participat cu plãcere la deschiderea forumului de la Piatra Neamt - „nu e doar bucuria unui sef de stat care vede colaborarea cu Republica Moldova, ci e o cale prin care românii de pe douã maluri ale Prutului pot constata împreunã care le este drumul spre viitor. Nu ezit sã vã spun cã indiferent care este relatia la nivel guvernamental, România nu va înceta sã promoveze ideea cã Republica Moldova trebuie sã apartinã UE. Poporul acestei tãri este parte a culturii, evolutiei, bucuriilor de care au avut parte cetãtenii UE si locul Republicii Moldova e în UE! Decizia noastrã de a accelera procesele de acordare a cetãteniei române cetãtenilor moldoveni este fermã si hotãrîtã si se va accentua de la sãptãmînã la sãptãmînã“, a mai spus Traian Bãsescu.

Români în cele patru zãri

Elementul neprevãzut al forumului a fost reprezentat de cãtre profesorul de istorie Vlad Vlase, de la Colegiul de Transporturi Piatra Neamt. Acesta i s-a adresat presedintelui la finalul discursului, plîngîndu-se de faptul cã autoritãtile nu îl sprijinã pentru a realiza în Piatra Neamt si apoi în orasele mari ale tãrii a unei „case basarabeane“, în care frati de peste Prut sã poatã sta pret de cîteva zile, dacã vin în vizitã în zona noastrã. ÃŽn stilu-i caracteristic, Traian Bãsescu l-a întrebat de ce moldovenilor le-ar trebui o astfel de constructie, cîtã vreme case românesti sînt peste tot în tarã. „De ce sã vinã basarabeanul în casa lui si sã nu meargã în casa unui român? Case românesti sînt de la Nistru pîn’ la Tisa“, a spus presedintele, vorbe gustate de cãtre toti cei din salã.

Primarul Chisinãului strigã dupã ajutor

ÃŽn vreme ce din România problema fratilor de peste Prut se vede la nivel national si se vorbeste la general, Dorin Chirtoacã, primarul de Chisinãu a pus în discursul sãu degetul pe ranã si a povestit despre traiul cumplit al celor ce trãiesc peste Prut. Cuvîntul sãu a urmat dupã cel al ministrului Comunicatiilor si Societãtii Informationale, Gabriel Sandu, care i-a îndemnat pe toti primarii de fatã sã îsi prezinte localitãtile pe internet, începînd cu drumurile, bisericile, scolile si terminînd cu acelasi „Badea Ion“. Ca un rãspuns amar la chemarea acestuia, primarul Dorin Chirtoacã a spus: „Despre dezvoltare economicã si flux informational la noi putem vorbi doar dacã existã libertate si democratie. Democratia a fost distrusã progresiv între ‘90 si 2001, pentru ca pînã în aprilie 2009 sã fie distrusã integral, iar acum sã avem dictaturã, cu multe ingrediente sovietice. ÃŽn Republica Moldova, autoritãtile sînt cele care încearcã sã pãstreze democratia precum focul în vatrã. Focul acesta poate sã ardã mai tare sau poate sã se stingã foarte curînd. Regimul Voronin a ucis oameni, a torturat sute de tineri, iar UE ezitã sã pedepseascã acest regim totalitar. Ne dorim ca acest forum sã punã la punct niste demersuri, poate chiar sã se completeze niste formulare aici. Cît despre cetãtenia românã pentru moldoveni, ea trebuie constatatã. Ei n-au pierdut-o niciodatã. Trebuie întocmite si acte de identitate noi pentru cã sînt oameni care au acte foarte vechi. Avem speranta cã moldovenii vor putea circula liber în România, asa cum se întîmplã cu cetãteni din state ale Americii Latine, care au regim special cînd vin în Spania. ÃŽn conditiile în care guvernul terorist de la Chisinãu omoarã, îsi permite torturã si degradare, oare România nu-si va putea permite libera circulatie? Noi, cu comunistii din Chisinãu, mai putin putem vorbi de democratie si colaborare. Avem bani europeni, care trebuie cheltuiti pînã în 2011, cînd vom avea alegeri locale. Dacã si atunci va fi un grad de comunism, nu stiu cine va mai rãmîne în Republica Moldova. La noi, într-o primãrie de comunã cu 6.000 de cetãteni lucreazã 7-8 functionari. Pot ei elabora proiecte? Avem nevoie de sprijinul dumneavoastrã! Bugetele locale la noi sînt foarte mici“, a spus primarul de Chisinãu, care nu a ascuns faptul cã sînt sate în Republica Moldova în care nu existã televizoare, iar acolo unde sînt, cetãteanul vede doar propagandã comunistã. „Evident, solutia este integrarea în UE, astfel ca între România si Republica Moldova sã functioneze reguli asemeni regiunilor Alsacia si Lorena“.

Traian Bãsescu a admirat de sus frumusetea municipiului Piatra Neamt. La coborîrea din elicopter, seful statului a precizat cã orasul e frumos de la înãltime, pentru ca la plecarea spre Capitalã sã precizeze cã Piatra Neamt este un oras care are posibilitatea de a deveni renumit din punct de vedere turistic gratie proiectelor administratiei locale. Si pentru cã se apropie europarlamentarele, pe 7 iunie, Bãsescu a mai spus cã prezenta alegãtorilor la vot va arãta reprezentativitatea României în marea familie europeanã.

Articol afisat de 2003 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de van kiparos la data 17.05.2009 12:04
Corect
Nu sunt unul dintre admiratorii lui Basescu , ba dimpotriva , dar cred ca la Piatra Neamt , cu prilejul intalnirii dintre primari de pe ambele maluri ale Prutului (parte dinte ei) a spus pe nume unor lucruri.Basarabenilor trebuie sa li se spuna raspicat anumite lucruri, printre ele si faptul ca Basarabia a fost si trebuie , mai devreme sau mai tarziu , adusa la patria mama.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective