Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Despre table cu un profesionist

• pietreanul Constantin Afemei a vãzut jocuri în care s-au pierdut sume imense înainte de 1989, cît si dupã Revolutie • el este sportiv legitimat si participã la competitiile organizate de Federatia Românã de Table • printre tablagii, cei cu nume sînt Ioan Becali, Victor Surdu sau Alexandru Arsinel •

Constantin Afemei este primul jucãtor de table din Piatra Neamt legitimat la un club si care participã frecvent la diferite concursuri de nivel national organizate de Federatia Românã de Table. Acesta a ales sã fie printre concurentii amatori de la Cupa „Monitorul“ la table si a povestit cum unii reusesc chiar sã trãiascã din jocul cu zaruri si puluri. Ajuns la 63 de ani, Afemei joacã table de aproximativ 50 de ani, la nivel de amatori, iar la nivel profesionist a promovat în urmã cu 12 ani. A vãzut multe la viata sa ca jucãtor de table si stie povesti despre cum se cîstigã sau se pierd bani grei. ÃŽnainte de ‘89, undeva în Strandul Tineretului din Piatra Neamt a fost martorul unui joc încheiat în final cu pierderea unei sume cu care se puteau cumpãra patru masini Dacia. 20.000 de euro este o altã sumã colosalã cîstigatã la table, însã nu în Piatra Neamt si dupã Revolutie. „Mai stiu o poveste cu un jucãtor care a venit la un concurs si a cîstigat bani, dar în afara competitiei, cu care si-a dus familia la mare timp de 10 zile. Dupã un asemenea noroc a venit si reversul medaliei, cînd la urmãtorul turneu a pierdut si meciurile oficiale, dar si cele din afara întrecerii“, a adãugat Constantin Afemei. ÃŽn opinia sa, un jucãtor echilibrat, care nu se enerveazã si care stie sã fie cumpãtat la backgammon, poate trãi bine din premiile puse în joc la concursuri, atît pe plan national, cît si international. „Sînt premii frumoase si atractive. Iar concursuri sînt foarte multe în diferite zone ale Europei, ca sã vorbim de cei care pot ajunge acolo. Nu am participat niciodatã la un turneu în afara tãrii pentru cã implicã cheltuieli mari. Transport, cazare, masã, taxe de participare. Totul plãtesti din buzunarul propriu, iar dacã esti bun si ajungi în fazele înalte ale concursurilor poti sã-ti acoperi cheltuielile sau chiar sã rãmîi cu bani în buzunar“, a mai spus Afemei.

Backgammon - un joc mai complex

Backgammon-ul este diferit de table si este un joc care cere conditii cît de cît deosebite. Fiecare meci se joacã în cutii speciale, care nu se gãsesc de cumpãrat în România, ci se aduc numai la comandã. Asemenea seturi ajung la 1.000 de lei, cu tot cu patru perechi de zaruri. „La profesionisti nu jucãm table, jucãm backgammon. Este un joc putin mai complex decît tablele simple, datoritã cubului care dubleazã miza jocului, dar care scoate în mare parte si norocul din meci. Atunci trebuie sã dovedesti cã esti bun si cã ai o viziune bunã asupra jocului. Mai sînt si unele reguli, adevãrate chichite, pe care dacã le cunosti bine poti sã le folosesti în beneficiul tãu“, a precizat Constantin Afemei. Sportivi legitimati în Piatra Neamt mai sînt alti 24, dar arareori se gãseste vreunul înscris la concursurile oficiale. ÃŽn tarã, nume importante se aflã printre participanti. Ioan Becali, Victor Surdu, Alexandru Arsinel sau Sorin Satmari sînt jucãtori legitimati. „La noi este o întelegere nescrisã sã nu aparã în presã adversarii pe care i-am întîlnit în timpul unui turneu. Nu este frumos sã ne lãudãm cu victorii împotriva unor oameni foarte importanti pe plan national. Am întîlnit jucãtori din toate pãrtile si care sînt sefi ale unor diferite institutii si nu e normal sã aparã prin ziare cã pierd la table în favoarea unor necunoscuti“, a povestit Constantin Afemei. Pietreanul apreciazã ideea Monitorului de a organiza o astfel de întrecere si sperã cã fair-play-ul si buna dispozitie sã domine întrecerea. Asteaptã sã aibã chibiti în jurul sãu, dar nu-i place sã îi audã pentru a nu-l deranja. Cît priveste zarurile favorite, Constantin Afemei a precizat: „«3-1» pentru început, iar pe timpul partidei vreau zaruri de legãturã cum sînt un «6-1» sau «4-2»“.
Monitorul asteaptã si alti împãtimiti ai jocului de table sã se înscrie la concurs si sã participe la competitia pe care o gãzduieste în curtea redactiei. Regulamentul pentru înscriere si, apoi, pentru participare, apare în fiecare zi în pagina 24, ultima, a cotidianului amintit.

Articol afisat de 2928 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel MIHALCEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective