Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Obligatã sã nascã desi are 13 ani

Obligatã sã nascã desi are 13 ani

în cazul fetitei de la Bodesti care a rãmas însãrcinatã în urma unui viol nu se mai poate face nimic • victima are doar 13 ani si este în clasa a VII-a • fata si-a dat tezele cu subiecte unice • conducerea scolii spune cã o va sustine indiferent de decizia pe care o va lua: cã va da copilul spre adoptie sau îl va pãstra • medicii nu îi vor face avort, sarcina fetei fiind de peste 24 de sãptãmîni •

Eleva de 13 ani de la Scoala Bodesti care este însãrcinatã în luna a sasea, rãmînînd gravidã în urma unui viol, nu are o situatie scolarã bunã. Profesoara Mirela Burlea, director al Scolii Bodesti, a declarat cã fata are trei corigente pe primul semestru al acestui an scolar. Pînã acum nu a repetat nici un an de studiu si, dupã cum sustine conducerea unitãtii de învãtãmînt, are sanse mari de a termina studiile la scoala generalã, în ciuda situatiei speciale prin care trece acum. „Fata este elevã în clasa a VII-a si în urmã cu cîtiva ani si-a pierdut mama. Pe primul semestru al acestui an scolar are trei corigente. Dar este un copil care nu poate mai mult. Nu este cu retard, dar nici nu prea are capacitate intelectualã. Este o fatã extrem de cuminte, care nu a lipsit nici o zi de la scoalã. Este crescutã de cãtre tatãl sãu si de bunica paternã. Zilele trecute am observat cã i se vede burta specificã unei gravide si am luat legãtura cu cei în drept sã se intereseze de acest caz. Avem rãspunsul de la Spitalul Judetean, care ne comunicã faptul cã este în luna a sasea de sarcinã“, a declarat profesor Mirela Burlea.
ÃŽn ciuda faptului cã burta fetei a crescut în decursul mai multor luni, membrii familiei sustin cã nu au avut nici o bãnuialã cã fata ar fi putut fi gravidã. „A fost întrebatã de nenumãrate ori dacã i s-a întîmplat ceva si niciodatã nu a spus ceva despre cele prin care a trecut. Familia sustine cã nu a stiut nimic despre graviditate. Fata a fost operatã de apendice în octombrie sau noiembrie anul trecut si tatãl sãu tot dãdea vina pe operatie, cã de atunci fetei i-ar fi apãrut probleme. Noi am fost mereu alãturi de ea si vom rãmîne în continuare, sustinînd-o indiferent de decizia pe care familia fetei o va lua: cã va pãstra copilul sau îl vor da spre adoptie. Nu am discutat cu tatãl fetei despre acest subiect. Noi ne-am asigurat cã în familie este primitã fãrã violentã. Acum (în timpul orelor de luni, 18 mai - n.r.) este acasã. Este o copilã atît de cuminte, încît parcã nu poti crede cã este însãrcinatã ori sã crezi asa ceva despre ea“, a mai spus directorul Scolii Bodesti.
Pentru cã a sustinut tezele cu subiect unic pe ambele semestre, lui D.T.D. i se vor încheia mediile scolare. Rãmîne de vãzut ce se va întîmpla cu corigentele, dacã va reusi sã le salveze în acest semestru ori va fi evaluatã la varã. Tot la varã, adolescenta va naste. Acest lucru însã nu o va împiedica sã se prezinte la scoalã, în septembrie 2009, pentru a urma cursurile clasei a VIII-a. „Noi vrem s-o integrãm si s-o ajutãm sã termine scoala. Si cadrele didactice si colegii ei sînt alãturi de fatã. Este victimã a unui viol, un act feroce, sãvîrsit de niste tineri care au fost prinsi si arestati. Sîntem de acord ca ea sã vinã la scoalã la toamnã, chiar dacã acasã o va astepta un sugar. ÃŽn fond, astfel de cazuri au mai existat - elevele si-au urmat cursurile si au intrat cît de cît în normalitate, chiar dacã au adus pe lume un copil“, a încheiat directorul Mirela Burlea.

Fata va trebui sã nascã acest copil

Adolescenta are statura normalã pentru un copil de 13 ani, nefiind dezvoltatã mai mult decît alti colegi de aceeasi vîrstã, dar nici mai micã decît ar trebui sã fie la 13 ani. Medicii nemteni sustin cã adolescenta nu are altã alternativã decît sã nascã acest copil întrucît este mult prea tîrziu pentru a mai face o întrerupere de sarcinã. Pe de altã parte, nici fata si nici tatãl ei nu si-au exprimat dorinta sã renunte la sarcinã. „Vineri a venit la spital aceastã fetitã însotitã de tatãl ei. De fapt, copila a fost adusã de cãtre politisti pentru un consult de specialitate care sã stabileascã dacã este vorba despre o sarcinã si sã fie precizatã vîrsta sarcinii. Ea a fost consultatã în ambulatoriu de cãtre medicul de gardã care a constatat cã minora era însãrcinatã si cã avea peste 24 de sãptãmîni. ÃŽn cazul în care tînãra ar fi dorit o întrerupere de sarcinã, acest lucru nu ar fi fost posibil dat fiind faptul cã legislatia interzice întrerupera unei sarcini în evolutie peste aceastã vîrstã. Dar din cîte am fost informatã nici fata si nici tatãl ei nu au solicitat acest lucru. Bineînteles cã aducerea pe lume a unui copil la o vîrstã atît de micã a mamei implicã unele riscuri destul de mari dar dacã va beneficia de supraveghere medicalã, sperãm sã depãseascã cu bine acest moment dificil“, a precizat medicul specialist Georgeta Vintea, sefa Maternitãtii Piatra Neamt. Copila de 13 ani a fost luatã în evidentã de cãtre medicul de familie din Bodesti abia luni dimineatã, 18 mai, la interventia medicilor ginecologi de la maternitatea pietreanã care au anuntat acest caz. Se pare cã tatãl copilului ar fi declarat doctorilor cã el stia despre sarcina fiicei sale dar nu s-a gîndit sã-i sugereze fetei sã facã un avort. Din pãcate, acum copila nu mai poate face o întrerupere de sarcinã, nerãmînîndu-i altceva de fãcut decît sã aducã pe lume acest copil. Cazul a intrat si în atentia Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Neamt. Eugen Simion, seful Serviciului pentru copilul abuzat, a declarat cã atîta vreme cît fata are suportul familiei, nu se pune problema impunerii unei mãsuri de protectie socialã. „Fata are suportul familiei. Pe acest caz, dacã nu se impune o mãsurã de protectie, si din primele semnalmente nu este cazul, va fi nevoie doar de consiliere pentru adolescentã si pentru tatãl ei. Acest lucru se va realiza atît prin deplasarea noastrã acasã la familie, cît si prin venirea celor doi la noi, la directie“, a declarat Eugen Simion. Reamintim cã fata de 13 ani a declarat cã a fost violatã în luna decembrie a anului trecut de 3 indivizi care au fost arestati la sfîrsitul sãptãmînii trecute. Cazul a ajuns în atentia politiei abia dupã ce directoarea scolii unde învatã fata a constatat cã minora este gravidã.

Articol afisat de 2047 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective