Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rãzboi cu vrãji si cocktailuri Molotov

• casa unei bãtrîne a fost asediatã cu sticle incendiare, noaptea, cînd victima era singurã • femeia de 82 de ani s-a încuiat înãuntru si putea arde de vie • nepotul ei crede cã atacul ar fi fost comandat de... autoritãti • acesta se luptã, de 20 de ani, pentru o alee din cimitirul Rotunda • Politia a demarat ancheta abia ieri • victima este certatã cu toatã lumea si exclusã din Biserica Catolicã •

Greu de imaginat ce minte ar putea duce la gestul de o violentã extremã, sãvîrsit asupra unei bãtrîne de 82 de ani, din Rotunda, comuna Doljesti, în miez de noapte. Casa Clarei Bãlãucã a fost atacatã cu cocktailuri Molotov, o asemenea sticlã incendiarã, de bere la „jumate“, trecînd prin geamul verandei si spãrgîndu-se de tocul usii de la camera în care octogenara se odihnea. Se pare cã alte asemenea „proiectile“ au fost aruncate si pe acoperis, dupã urmele de la fata locului. Doar o minune a fãcut ca femeia sã nu ardã de vie, mai ales cã, de fricã, s-a încuiat în casã si nu a rãspuns nici mãcar celor veniti sã o salveze. ÃŽncã în stare de soc, Clara Bãlãucã a povestit, în exclusivitate pentru „Monitorul“ prin ce a trecut. Femeia are multi „dusmani“, fiind în conflict inclusiv cu preotul, primarul si consãtenii. Ea crede cã a fost victima unui atac la comandã, crezînd inclusiv cã i-au fost... „vrãjiti“ cîinii sã nu latre. „ÃŽncã de pe la ora 10 au tãcut cîinii, care lãtraserã în continuu pînã atunci. Eu mã bãgasem în pat cînd am auzit pocnete de geamuri sau sticle sparte. Am aprins lumina, dar nu am iesit în curte, de fricã. ÃŽmi bãteau oamenii în geam dar, cum nu aud bine, nu stiam cine sînt si ce vor, poate cãutau sã mã omoare. Pînã la urmã, am iesit si am vãzut cã era sã ard de vie“, a declarat Clara Bãlãucã. Aceasta este îngrijitã de un nepot, cãruia i-a fãcut „danie“ întreaga avere dupã moartea sa, Gheorghe Balascã, în vîrstã de 34 de ani, dar bãrbatul era plecat în alt sat în noaptea cînd s-a întîmplat totul, duminicã spre luni, 17 spre 18 mai. „Cred cã momentul a fost ales anume. Am aflat ce s-a întîmplat abia luni seara, cînd am venit acasã. Cineva sigur a vrut s-o omoare si sã ardã întreaga proprietate. Cred cã totul a fost pus la cale de dusmanii nostri, printre care primarul, pãrintele si alti oameni. Cred cã au «tocmit» pe cineva sã facã asta. Marti, m-am dus la Politie sã reclam si mi-au spus sã nu ating nimic pînã miercuri, cînd vor veni sã cerceteze“, a afirmat Gheorghe Balascã.

Replica

Cei incriminati s-au „crucit“ auzind spusele sãteanului, fãrã sã nege faptul cã au conflicte de 20 de ani cu Balascã si Bãlãucã. „Sã dovedeascã tot ce spune! Este adevãrat, însã, cã sînt persoane cu care nu ne putem întelege. Se ridicã pe gardul cimitirului, învecinat cu proprietatea lor, în timpul înmormîntãrilor sau a celebrãrilor pe care le facem acolo si ne fac hoti, banditi. Femeia strigã numai «Anticristule! Satanã! Diavole!», ceea ce dã dovadã cã este împotriva Bisericii. De aceea nici nu o mai primim la slujbe. Au fost probleme vechi si acest Gheorghe Bãlãucã face numai plîngeri peste plîngeri. M-a reclamat pînã si la Vatican, care a comunicat la Nuntiaturã si apoi la Episcopie, fãrã sã se stabileascã faptul cã am gresit cu ceva. Eu acum aud de ceea ce s-a întîmplat duminicã noaptea! ÃŽntotdeauna i-am îndemnat pe oameni la calm si liniste, lumea este martorã. Problema este legatã de o alee din cimitir, pe care o revendicã drept proprietate si servitute. De aici se trage totul, dar sã ne dea în judecatã si ne vom supune statului român, ca orice alt cetãtean“, a precizat pãrintele paroh de la Rotunda, Iosif Martin. Primarul Gheorghe Cojocaru este siderat de întîmplare si crede cã acuzatiile sînt doar o simplã pãrere a lui Gheorghe Balascã. „Acest om are ceva probleme. Personal am coordonat, prin telefon, actiunea de lichidare a începutului de incendiu, în acea noapte, unde a fost mobilizat Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã Doljesti. La început, femeia nu a vrut sã iasã din casã, dar pînã la urmã situatia s-a rezolvat fãrã victime. Cei de la SVSU s-au uitat pe geam si au vãzut o perdea arsã, plus alte stricãciuni. Au supravegheat zona încã o orã, dupã care s-au retras. ÃŽntr-adevãr sînt probleme legate de aceastã familie, dar legea le va lãmuri“, a afirmat primarul Gheorghe Cojocaru.

Trecut violent, prezent incert

Cazul de la Doljesti a intrat, într-adevãr, în cercetarea Politiei, abia ieri, 20 mai. Inspector Cãtãlina Bãdeanu, ofiter de relatii publice la IPJ Neamt, a declarat cã ancheta este, încã, în curs de desfãsurare. „Persoana în cauzã a depus plîngere la Postul de Politie Doljesti, lucrãtorii nostri deplasîndu-se la fata locului. A fost înregistrat un dosar penal, sub aspectul sãvîrsirii infractiunii de distrugere prin incendiere, cercetãrile fiind continuate de cãtre lucrãtorii nostri“, a declarat Cãtãlina Bãdeanu. De mentionat cã acest caz pare sã fie o continuare a conflictului iscat acum 20 de ani între victimã si autoritãti. Femeia si nepotul ei sustin, cu documentele în mînã, cã aleea ce împarte în douã cimitirul din Rotunda ar fi proprietatea lor. Asa se face cã s-a ajuns la violente, în nenumãrate rînduri, atît fizice cît si verbale, ce s-au soldat cu peste 100 de amenzi sau actiuni în instantã, de ambele pãrti. Gheorghe Balascã este profund nemultumit cã are drept acces spre locuintã o ulitã îngustã pe unde nu poate intra, cum spune el, de exemplu, cu o masinã de balast, sã îsi reamenajeze constructia. Bãtrîna, în schimb, se plînge cã a fost datã afarã din bisericã în bãtãile clopotelor si ale consãtenilor furiosi pe ea, fãrã sã mai beneficieze de mijlocire la Duhul Sfînt, de atunci. Autoritãtile, care au barat cu gard aleea si au împrejmuit cimitirul, au versiunea opusã si, de aici, lesne de înteles ce probleme s-au iscat si se mai pot isca.

Articol afisat de 1740 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective