Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Continuã sfortãrile pentru reforma în educatie

• religia devine optionalã, iar notele confidentiale • elevii pot solicita ca profesorii sã nu le divulge notele altor persoane • inspectorii scolari si directorii sînt asteptati sã facã propuneri de îmbunãtãtire a activitãtii în sistem •

Doi ani de studiu ̨ntr-unul singur, note confidentiale, posibilitatea ca elevii ṣ nu mai fac̣ ore de religie Рacestea s̨nt doar c̨teva dintre propunerile specialistilor ̨n domeniul educatiei pentru reformarea sistemului. Un pachet de opt proiecte de legi prezentat de mai multe asociatii din domeniul educatiei aduce numeroase schimḅri ̨n sistemul de ̨nṿṭm̨nt rom̢nesc. Potrivit proiectului Legii ̨nṿṭm̨ntului preuniversitar, elevii pot decide ṣ nu frecventeze orele de religie, dar cu solicitarea scriṣ a p̣rintilor. De asemenea, ei pot solicita ca notele lor, inclusiv rezultatele de la sf̨rsit de ciclu scolar si la evalụrile tip bacalaureat, ṣ fie confidentiale.
O noụ discipliṇ РTehnologia Infomatiei si Comunic̣rii Рa fost introduṣ optional la clasele I-IV si obligatoriu la clasele V-XII. Asociatiile mai propun ca elevii cu ritmuri rapide de ̨nṿtare ṣ poaṭ promova doi ani de studii ̨ntr-un an scolar la materiile unde dovedesc accelerare a ̨nṿṭrii, prin examinarea cunostintelor si abiliṭtilor de c̣tre comisii de specialitate organizate de inspectoratele scolare.
O idee avansaṭ de participantii la discutiile privind reformarea sistemului educational se refeṛ la ̨nfiintarea Socieṭtii Nationale a Educatorilor (SOCEDU Рcum a fost numiṭ provizoriu), care se va ocupa de codul etic, de formarea continụ a profesorilor, de intrarea si de iesirea din sistem, precum si de interesele profesionale ale profesorilor. SOCEDU va avea un cod etic, o legislatie proprie, filiale ̨n fiecare judet, un forum national la c̨tiva ani, unde se vor dezbate si se vor rezolva problemele strict profesionale ale profesorilor.
La nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, inspectorilor le-a fost prezentatã lista cu noutãtile care se vrea a fi introduse în sistem si posibilitatea de a veni si ei cu propuneri de îmbunãtãtire a activitãtii din domeniu. Planurile de viitor pentru învãtãmînt au fost prezentate la conferinta care a avut loc în week-end-ul trecut la Sinaia si apoi la Poiana Brasov, între sefii învãtãmîntului din judete si ministrul Ecaterina Andronescu. Inspectorul scolar general Luminita Georgeta Vîrlan a precizat cã la sedinta care va avea loc cu directorii scolilor nemtene, luni, 25 mai, în Sala Mare a Consiliului Judetean Neamt, le va lansa si acestora invitatia de a veni cu propuneri de îmbunãtãtire a sistemului de învãtãmînt.
O serie de modificãri a legilor în educatie s-a mai realizat si în urmã cu aproape doi ani, de cãtre fostul ministru al învãtãmîntului, liberalul Cristian Adomnitei. Dupã ce le-a popularizat în toatã tara si si-a trimis oameni din minister sã le explice în judete, prin unitãtile de învãtãmînt, Adomnitei n-a mai apucat sã le punã si în practicã, pentru cã timpul alocat mandatului sãu a expirat.

Articol afisat de 1639 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Ciubotaru Ile la data 21.05.2009 11:44
Campanie..
N-ar fi primul caz de campanie pe baza deciziilor ministerului educatiei.:) Sper sa iasa ceva inainte de terminarea campaniei.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective