Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Secetã, asta mai lipsea

Secetã, asta mai lipsea

• dacã în douã sãptãmîni nu va ploua, productia agricolã va fi compromisã, dacã nu chiar distrusã • deja productia de pe sute de hectare a fost afectatã masiv • cel mai mult au de suferit culturile de grîu aflate în zona Roman • ca si cum seceta nu ar fi fost de ajuns, cãldura înmulteste dãunãtorii •

Vremea deosebit de caldã si precipitatiile extrem de sãrace din ultima perioadã îi îngrijoreazã pe specialistii de la Directia Agricolã Neamt care se tem cã anul acesta productia agricolã va fi modestã, dacã nu chiar calamitatã. Sezonul rece în precipitatii si primãvara cãlduroasã constituie motivele pentru care specialistii cred cã vom avea un an secetos iar culturile de grîu si porumb vor fi slabe. Desi perioada caldã este abia la început, în Neamt seceta pare a se fi instalat destul de bine, fiind deja cîteva sute de hectare de culturi agricole calamitate tocmai din cauza cãldurii si a lipsei apei. „Situatia în acest moment este foarte dificilã ca sã nu spun chiar gravã. Este foarte cald si se pare cã sansele de ploaie sînt reduse, potrivit spuselor meteorologilor. De asemenea, ploile care au mai cãzul la începutul acestei luni au fost absolut insuficiente, fiind un fel de frectie la un picior de lemn. Situatia în acest moment în judet nu este chiar criticã dar dacã în urmãtoarele douã sãptãmîni nu plouã se va vorbi clar de culturi calamitate în masã. Deja în zona Romanului sînt mai multe sute de hectare de culturi de grîu compromise si sperãm sã nu fie si mai multe. Chiar astãzi, marti, 19 mai, am întocmit o informare cãtre Ministerul Agriculturii prin care am înstiintat despre situatia existentã în judet. Se pare cã la noi lucrurile nu stau chiar atît de rãu, existînd judete în situatii mai grave. Sperãm ca în viitorul foarte apropiat sã plouã si sã scãpãm de secetã. Prognozele aratã pentru zilele urmãtoare ploi si vijelii. La vreme de secetã e bunã si o grindinã“, a declarat Liviu Bumbu, directorul interimar al Directiei Agricole Neamt.

Seceta atrage dupã ea si valuri de dãunãtori

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns faptul cã seceta afecteazã tot mai mult culturile agricole, acum, acestea sînt pîndite si de dãunãtorii care au început sã aparã în numãr tot mai mare tocmai din cauza cãldurii. Specialistii sustin cã anul acesta invazia cãrãbusilor a fost destul de agresivã dar, din fericire, am avut noroc cã noptile au fost foarte reci si acest lucru a fãcut ca numãrul insectelor sã nu creascã. Pe de altã parte, specialitii de la Directia Fitosanitarã Neamt îi atentioneazã pe micii producãtori agricoli cã se vor înmulti foarte mult afidele sau musita, cum sînt cunoscute popular aceste insecte. Afidele atacã preponderent pomii si legumele distrugîndu-le rapid, plus cã, din cauza cãldurii, se înmultesc necontrolat. Vestea bunã este, dupã spusele specialistilor, cã acesti dãunãtori sînt sensibili la ortice insecticid si producãtorii sînt sfãtuiti sã foloseascã astfel de substante pentru a nu rãmîne fãrã culturi. Pe de altã parte, conducerea Directiei Fitosanitare sustine cã seceta instalatã în judet nu este deocamdatã chiar alarmantã. „Deocamdatã situatia nu este atît de gravã, seceta fiind cam în pragul judetului întrucît în ultima vreme am mai avut ceva aporturi mãrunte de ploi. Cel mai tare sînt în suferintã culturile cu seminte mici precum morcovul, pãtrunjelul dar si orzul si orzoaica. Prognozele meteo aratã cã în urmãtoarele 10 zile va ploua si dacã acest lucru se va întîmpla, culturile pãioase vor fi salvate. Dacã va fi o varã canicularã presãratã cu ploi torentiale si vijelii, asa cum se anuntã, si culturile de porumb si floarea soarelui vor fi salvate pentru cã aceste plante sînt iubitoare de cãldurã. Dacã prognozele se vor adeveri ar trebui sã nu avem secetã sau cel putin, sã nu fie afectate foarte multe culturi“, a declarat Ioan Ghiutã Tarãlungã, directorul Directiei Fitosanitare Neamt. ÃŽn ciuda afirmatiilor destul de optimiste ale specialistilor în agriculturã, micii fermieri sînt disperati pentru cã veniturile din activitãti agricole sînt cum sînt de ani de zile, iar în conditii de secetã viitorul e si mai sumbru. ÃŽn lipsa nutretului vor trebui sã vîndã din dobitoacele crescute la preturi care nu le aduc nici un profit. La nivel national situatia este mult mai gravã, deja mai multe judete din tarã declarîndu-se calamitate. Prognozele meteorologice pentru aceastã varã nu aduc nici o veste bunã pentru agricultori. Vara se anuntã a fi una tropicalã, cu zile canicuilare si nopti fierbinti. ÃŽn lunile iunie si iulie temperaturile medii vor fi cam de 35 de grade iar ploile vor fi extrem de rare. ÃŽn schimb, luna august se anuntã a fi mai ploioasã si cu diferente mari de temperaturã între zi si noapte.

Articol afisat de 1629 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mary la data 22.05.2009 07:55
mdea :(
mda iar povestile astea! inca o scuza ptr ca nu au reusit sa faca nimic in 20 ani , decat sa fure tot ce tine de sistemele de irigatie.inca o scuza sa se ridice iar preturile la ulei de floarea soarelui , paine , faina , zahar si altele.
asta s-a scris si acum 2 saptamani in ziare ca daca nu ploua recolta e compromisa.SI A PLOUA DE VREO 2-3 ORI DE ATUNCI mai ales in sudul tarii.
Ad�ugat de gyovy la data 22.05.2009 09:25
De ani si ani e tot seceta!
Dar daca e asa,cum de nu da nici o asociatie agricola faliment,ci din contra tot prospera,iar o gramada de sus pusi,(cum ar fi primari,consilieri.s.a.)se ocupa cu agricultura si prospera de la un an la altul?Cacealma tipic romaneasca.E greu e criza e mai stiu eu ce,dar vilele si touareg-urile se tot inmultesc.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective